iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
ROK V PRAZE
a na cestách

Veronika Králik
30. 6. - 25. 8. 2024
Výstava fotografií autorky pocházející z Mikulova, ale již mnoho let žijící v Praze. Praha, společně s Českým středohořím, je jejím oblíbeným tématem.
Vernisáž výstavy 30. 6. 2024 v 15 hod.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.

PLAKÁTEK

OD ZEMĚ K NEBESŮM
příroda a architektura

Radek Kučea
Peruc
Galerie u Plazíka

31. 8. - 3. 11. 2024
Výstava fotografií lounského autora, který si zamiloval pohled na svět skrz hledáček fotoaparátu.
Vernisáž výstavy 31. 8. 2024 v 15 hod.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

VÝROČÍ 10 LET
od otevření penzionu
a kavárny
Za Dubem Peruc
20. 7. 2024 
13 - 19:00 hod.

Šatník paní mlynářky, fotografie, hudba.
15:00 koncert Song Ladies Kvintet

PLAKÁTEK

Kino Peruc
Letní kino - V případě deště se promítání přesouvá do kina, čas zůstává stejný.

Tlapková patrola ve velkofilmu
Promítá se kině!
Pátek 19.7.2024
18:00 hod.

Animovaná komedie. Když se přímo na Adventure City zřítí magický meteorit, získají pejsci z Tlapkové patroly superschopnosti, které je promění v mocné tlapky! USA / Kanada, 93 min.
Mládeži přístupno

Vstupné 50 Kč
_:_:_:_:_

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Ohlédnutí za květnem 2024
Ohlédnutí za květnem 2024
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 06 červen 2024
Tak jsem si chtěl po návratu z lázní udělat klidný měsíc, místo toho to byl čas stovek akcí. Tolik jsem samozřejmě nestihl, ale skoro 30 ano. Uklidni se starče... :-)
Jedinou malou vycházku jsem si udělal jen na 1. máje pod Perucí, pak jsem přírodu pozoroval jen na svém dvoře. Zejména ten velký mák, letos měl více než 30 květů. Kvetly ale i pivoňky, růže a další kytičky. Na posekaném trávníku se při dešti vyrojilo 6 malých kosáčků. Zmrzlé víno, ořechy, duby a další naštěstí nasadili nové lístečky, jen plody nebudou.
Vycházka a mák

Hned 2. května byl letošní prvý program ve Stodolním divadle - putování po Americe s Jakubem Greschlem, člověkem, který přes svoje zdravotní problémy prošel několik zemí světa. Kolik myslíte, že na zajímavé povídání přišlo posluchačů z Peruce? (1+1)
Den matek o druhou červnovou neděli připravit s usedlostí Za Dubem Lesní klub Kořínek. Na zahradě pod stodolami se uskutečnila Zahradní slavnost. Děti předvedly maminkám, hostům z Domova pro seniory U Pramene Louny a další návštěvníkům pěkný program plný písniček a poté následovalo rytířské vystoupení. Program pokračoval dětským tvořením a mušketýrským vystoupením. Maminkám se slavnost určitě líbila.
Za Dubem

Active Image Ještě večer 2. května se v lounském divadle objevil Choroš. Skvělí kamarádi z Litoměřic a širokého okolí přivezli do Loun svoji jedinečnou muziku. Samozřejmě nejvíc zazářila zpěvačka Zuzka H.  Všichni, i ti co kapelu neznali, byli nadšeni. Vydařený večer.
Další večer jsem byl pozván do CCklubu (Caramelu) na lounském náměstí na malou oslavu. Tam se sešli kamarádi oslavence Hozy V., ale hlavně muzikanti, kteří se střídali na podiu. I toto posezení na terase nad Oharkou bylo moc příjemné. Děkuji...
Posezení v Caramelu

V sobotu 4.5. jsem uvažoval o výletu do Holan, kamarád Vláďa mne nabídl, že tam jede také a tak jsme spolu s jeho Věrkou vyrazili směr k České Lípě. Na návsi vesnice se již léta koná Nostalgická vzpomínka - setkání lidí dobré vůle - skupinová výtvarná výstava - koncert undergroundových kapel. Sešly se zde desítky vystavujících, stovky návštěvníků a několik kapel. Pověsili jsme krásné fotky Věrky a obešli náves. Undergroundoví výtvarníci umí! Zavolal jsem své vnučce do Lípy a ona se svým kamarádem přijela a vydrželi až do večera. Prima společné chvíle. V podvečer se připravili muzikanti, před školou a na dvoře bývalé hospody se vystřídalo asi 5 kapel. Byl to úžasný den při pěkném počasí a hlavně ve skvělé vybrané společnosti mániček a jejich kamarádů.
Nostalgická vzpomínka

Jako každý rok v květnových dnech uctili občané na Pátku 7. 5. a na Peruci 8. 5. památku padlých a umučených ve 2. světové válce a vzpomněli její ukončení. Na Peruci šel za doprovodu kapely Rodáci průvod od pomníku padlých ve Velké válce na náměstí tradičně na místní hřbitov. Naštěstí, oproti loňsku, letos s vlajkonoši  s českou a peruckou vlajkou. Průvod došel ke hrobu padlých 7. 5. 1945 u Pátku, umučených v koncentračním táboře a zemřelých nasazených v říši. Na obou místech položili starosta a místostarostka Peruce kytice a starosta v krátkém projevu připomněl historické události s odkazem k dnešku.
Pietní akt

Druhý den jsem jel do lounské GAML pod divadlem na vernisáž výstavy Hranice světla autorky Mariany Alasseur. Světlo z obrazů svítí a vyzařuje...
Hranice světla
https://www.rajce.idnes.cz/plazik02/album/hranice-svetla-mariana-alasseur-gaml-9-5-2024
Aby těch galerií nebylo málo, vyjel jsem do Prahy neskutečně po roce, jen v listopadu jsem se mrknul při cestě do Leicy. Trochu jsem se cournul v centru a navštívil v Národním muzeu Czech Press Photo a v Leica Gallery Červená a modrá Vladimíra Birguse. Vláďa mne opět pozval na večerní akci a prožili jsme příjemný večer v čajovně U Božího Mlýna, při tak trochu domácím koncertu Karla Vepřeka. Byl to zážitek.. (S koncertem v nohou asi 2,5 km po dlažbě.)
Galerie a procházka
K. Vepřek U Božího mlýna

Active Image Active Image Stejně jako vloni se v polovině května v peruckém kempu na tři dny ubytovali studenti z gymnázia Praha Omská na Kurzu estetické výchovy. Patnáct studentů vedli profesoři Mgr. Jan Faix (hudba) a Mgr. Doubravka Habětínová (výtvarno). Studenti navštívili perucké galerie a muzeum, tvořili v plenéru a v pondělí večer jim zahrál v kempu známý kytarista Kamil Kruta - Koonda Holaa. Údolím se nesla skvělá muzika a studentům se celý pobyt u nás na Peruci líbil. (30. června se můžete těšit na Kamila v Galerie u Plazíka.)
Active Image V úterý jsem si zašel do perucké knihovny pro další čtivo a knihovnice Lenka měla pro mne velké překvapení. Dostal jsem medaili za splnění čtenářské výzvy 2023. Moc děkuji.
Na večer jsem měl další pozvánku, tentokráte od kamarádky Ivy do známého pražského hudebního klubu Kaštan na koncert a křest. Před skokankou hlavní kapely byla písničkářka Kvietah - Magdalena Fendrychová. Bez velké přestávky nastoupilo na podium kladenské duo Kolektivní Halucinace, které odehrálo výborný koncert ze svých alb, včetně písní z nového CD Nejistota. Křest alba Nejistota kapely Kolektivní Halucinace byl hlavním cílem večera. Ujala se ho skvělá Lenka Dusilová s Kvietah.  Během večera byl také představen nový videoklip k písni Horníci, natočený na klasickou 16 přímo na Kladně.
Kolektivní halucinace

Zase vernisáž, tentokráte ve čtvrtek 16. 5. 2024 do starší z lounských výstavních síní, Galerie Benedikta Rejta, kde byla zahájena výstava Je to HRA. A hrou je úžasnou, skutečnou. Začíná na barevné prkenné ploše a hravým přízemím plném dětí. 1. podzemí je klasicky hravě výtvarné a 2. podzemí temně hravé. Moc povedené! Určitě se zajděte podívat a pobavit.

V pátek 17.5. jsem jel do Libochovic na druhé (moje prvé) představení letošního Libochovického divadelního léta. "Jezinky bezinky" přivezlo pražské Divadlo Merlot. Skvěle zahraná klasika! Přehlídku pořádá  Divadelní spolek Scéna Libochovice a město Libochovice již po šedesáté páté.
Mým druhým představením na LDL byla v neděli 26.5. "Zlatá šiška" v podání DS Jakoby herci Řež. Prima autorské divadlo o divadle.
Třetím mým představením na LDL byla v pátek 31.5. "Kuchyně" v podání mých oblíbených divadelníků z Klášterce. Myslím, že nechodím na špatná představení, ale často to bývá takový střed, jen pro pobavení diváků. 2 - 3 krát v roce se mi povede vidět skvělé představení a letos toto bylo prvé. BRAVO  DS KLAS!
65. LDL Libochovice

Active Image V Postolortech dělají každý rok rockový fest Středočeská liga. Kamarádi zavolali a já je v sobotu odvezl k tamnímu zámku, za nímž na velkém podiu probíhal. Garáž v Prtech. Ne, není to jedna z mnohých zděných garáží, ale Garage, kterou přivezl Tony Ducháček. Před hvězdou večera pěkně zahráli kluci z Rakovníka - FRET. Poté již nastoupila legenda a měla úspěch. Nakonec museli v přídavku zahrát i otřepané Mochomůrky bílé. Pro Tonyho to prý bylo na delší dobu poslední vystoupení.
Active Image Úterý 21.5. = den smíchu. Jako každý rok přijeli Koštičtí divadelníci do peruckého kina zahrát svoji novou hru. Letos opět nastudovali veselou komedii od dvojice autorů L. Albauma a D. Jacobse Nevěra pro dva, o léta věrném, ale nudném manželství. Na radu známých si chtěli pro oživení vztahu partneři nevěru vyzkoušet... Slušně zaplněné kino se dvě hodiny smálo.
Se Stranou přátel piva Louny jezdíme na prohlídky pivovarů, tentokráte  ve středu do Žatce objevit tajemství chmele a piva. Navštívili jsme Chmelařský institut v Žatci, kde jsme díky Ing. Vladimíru Nesvadbovi a jeho kolegyni poznali zázrak pěstování odrůd českého chmele i výrobu piva z jeho vzorků. Provedli jsme i jejich degustaci a podívali se do kolébky chmele ve střední Asii. Moc poučná akce pro milovníky piva a nás, kteří v této oblasti žijeme.
Tajemství chmele

Jedna z největších lounských akcí, hudební přehlídka Antikotel, vznikla před 20 roky. Pořadatelé se rozhodli toto výročí připomenout. Poslední květnový víkend se Bahno zaplnilo muzikou a návštěvníky. Active Image V pátek od "Brambor, přes - výstavu fotek za 20 ročníků - Berušku - Furt Rovně, italské The Skull Curu - až po Najust. The Rohotoče a Les Symboles jsem již neustál. Ano, byl jsem na vydařeném 1. dni 21. Antikotle a čekala nás ještě bohatá sobota se 17 kapelami a již od dopoledne Mamuti pro děti.
Druhý den Antikotle byl výživný a pestrý. Od Paula Grundzi přes Honáky, Šarkoziho, Divou Báru, Stolní společnost, La´Díru, Pana Demose, Ekosystém, Ogee, Active Image Humus Debilitae, Deaken, Funkus, hosta večera Prago Union až po Fetus in Fetu - a opět další 3 kapely, které jsem neustál. Zkrátka 6+10 hodin na mých rozvrzaných nohách. Bonusem byl výsledek hokeje. Já moc děkuji všem, kteří mne vyjadřovali uznání a poděkování za mého foto průvodce uplynulými 20 Antikotli.
(Po delším čase zpracuji fotky a udělám podrobnější report - dám sem odkaz.)
20x Antikotel, 2004 - 2023

Active Image Každé pondělí máme v lounské Luně zkoušku našeho pěveckého Senior melody. Poslední květnové pondělí jsme však byli v Hudebním divadle Karlín na muzikálu Kapka medu pro Verunku. Zlatovlásku hrála a zpívala dcera naší sbormistryně. Usazeni do moře pražských školních dítek jsme zhlédli pěknou eko-pohádku, na motivy legendárního doktora Jana Pixy, soutěžního mága.. Dobrý muzikál!
Active Image V podvečer jsem ještě stihnul v perucké knihovně trénovat s lektorkou Marcelou Langrovou a dalšími 10 zájemci paměť. Hlavu mám jak škopek a nic si nepamatuji.
S Českopisem MK Louny jsme v úterý vyjeli na Klatovsko. Navštívili zříceninu hradu Klenová z 13. století a přilehlého zámku z 19. století. I za deště je zkušený průvodce seznámil s historií památky, která na přání poslední majitelky malířky Vilmy Vrbové - Kotrbové patří Galerii Klenová. Ta zde vkusně spojila staletou historii s moderním uměním. Po vydařené prohlídce jsme se dobře najedli v Harantově zámecké restauraci. Popojeli jsme 25 km do Chudenic, nad nimiž se na vrchu Žďár tyčí 45 m vysoká rozhledna Bolfánek. Na bývalou věž kostela, zrušeného za Josefa II. jsme mnozí nechtěli vystoupat. Nakonec jsme 138 schodů zdolali snad všichni a byli jsme odměněni koncem deště a krásným výhledem. Po kávě v přilehlé hospůdce jsme ještě prošli nedalekým arboretem Americká zahrada s více než 200 druhy stromů a keřů ze 3 kontinentů, včetně mohutného jedlovce tisolistého (douglasky). I přes deštivý den se výlet za poznáním vydařil a všem studentům líbil. Z výletu jsem si přivezl další plíšky na hůl.
(V Klenové byly vyprodané.) Mrzí mne, že z Peruce si turista tento tradiční suvenýr neodveze (výrobu jsem navrhoval již před léty). V muzeu se často ptají, je jim však nabínuta nevkusná čepice, nebo nepraktická taška s nápisem Peruc.
Zřícenina hradu Klenová
Hrad a zámek Klenová
Bolfánek a Americká zahrada

Active Image Měsíc květen se blížil ke konci, v úterý navštívily moji galerii tradiční milí návštěvníci, děti z Kořínku. Prohlédly si fotky Josefa Holoty, některá místa i poznaly. Pak jsem je vzal do své "Babiččiny kuchyňky".
Ve středu jsme se dnes sešli v Lounech na Bahně. Kdo? Bývalí zaměstnanci SČE RZ Louny, zkrátka energetici.
Setkání energetiků

Ještě to třetí divadlo a přešli jsme do června...
 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde