iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.

PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana
Ohlédnutí za listopadem 2023
Napsal Plazík st.   
Úterý, 05 prosinec 2023
Listopad byl plný oslav. Několikeré zaokrouhlené narozeniny. A sem tam nějaká kultura. Jen ten pohyb, který bych potřeboval, stále zanedbávám.

Active Image Každý listopad začíná památkou na naše předky. V předvečer Památky všech zesnulých (tzv. Dušiček) jsme i v kapli M. J. Husa na Peruci vzpomněli svých blízkých, i sester a bratrů, kteří již mezi námi nejsou. Já položil věneček na oba hroby, v Lenešicích mých praprapředků i na Peruci mých nejbližších.
Active Image V sobotu 4. 11. jsem se prošel "novou" Šlepku a nafotil (album níže). Vím, mnohé z vás kácení vyděsilo. Mnoho stromů tam ale bylo zlomených a vyvrácených. Snad to lesáci uklidí a osází - vnoučata budou mít hezký les. Jen mne moc mrzí, že těžaři zničili více než 140 let starou technickou památku, pokračování náspu úzkokolejky do cukrovaru a zlikvidovali pomníček oběti na kolejích. Snad obnoví pěšinu k lávce přes potok. Cestou zpět jsem se stavil u kamaráda Oldřicha. Oba ještě žijeme.
Po "nové" Šlepce
K podzimnímu Oldřichovi

Následující úterý jsem jel opět na kontrolu na Oční kliniku Horní Počernice. Pan doktor se nakonec rozhodl, že moje oko potřebuje operaci a objednal mi na ní před Vánoci. Když se povede, bude to fajn, když ne... Žižka měl také jen jedno a vítězil.
Active Image Ve středu 8. 11. mne opět Vláďa vzal sebou do Prahy, na koncert k 75. narozeninám mého kamaráda, multiinstrumentalisty Vlastislava Matouška v pražském cross][clubu. Kromě dalších zahrály původní formace oslavence Yamabushi a MÁMA BUBO. Zároveň bylo pokřtěno nové Vlastíkovo autorské  CD "GUITAR MUSIC". Moc pěkné setkání to bylo...
Vlasta Matoušek 75

Ještě do poloviny listopadu byla otevřena má galerie a malý perucký Lesní klub Kořínek navštívil výstavu k mým 75. narozkám. Active Image I tito mrňousové si se zájmem fotky prohlédli. Ještě další týden přišli pravděpodobně poslední návštěvníci mé výstavy, žáci 3. třídy perucké školy. Děkuji!. Ale ne, ještě jedna vzácná návštěva byla velkým dárkem k mým narozeninám. V mé galerii se stavil kastelán hradu Krakovec Mgr. Jiří Sobek. Skoro hodinu jsme povídali nad mými fotkami a dokumenty, podívali jsme se i do babiččiny kuchyňky. Krásné chvíle. Jen byl pan kastelán překvapen, že do galerie za takovým zážitkem skoro nikdo nechodí.  Výstava skončila a ti co ji neviděli (a je jich většina z těch, které jsem očekával) mají smůlu.

A začal narozeninový maraton, o kterém píši ZDE.

Slavilo také Vrchlického divadlo v Lounech 20 let od znovuotevření, na jehož rozjezdu jsem se tenkrát aktivně podílel. Slavnostní večer 15. 11. byl určen pouze pro lounskou radnici, ale další den jsem zašel nejdříve do Galerie a poté i do hlediště.
Skála a zase Skála...
V Galerii města Loun byla ve čtvrtek v podvečer zahájena vernisáží  skvělá výstava obrazů Františka Skály. Moc zajímavé obrazy, většinou vytvořené pomocí přírodních pigmentů, nikoliv temperami, oleji apod. Podzemí divadla bylo tentokráte přeplněné, Vláďa Drápal pozval osobnost a Skála přitáhl širokou veřejnost. Active Image
Jen o chvíli poté tento všestranný umělec přivedl na jeviště Vrchlického divadla svoji kapelu Třaskavá směs a vytvořili spolu úžasný večer plný hudby s humorem. Slyšel jsem, že je muzikant, ale jeho vystoupení bylo moc zajímavé a pestré. Svým osobním stylem předvedl hudbu, inspirovanou mnoha směry.
Active Image Při svých vycházkách jsem se dostal i na opuštěné perucké nádraží. Již v sobotu 11. před polednem Perucí projel další historický vlak. Brejlovec táhl 4 rychlíkové vozy. O týden později jsem zjistil, že po dlouhých letech bylo u 1. dopravní koleje vytvořeno alespoň provizorní nástupiště. Dobrá zpráva pro seniory a děti. Prošel jsem se zpět po Telecké. Další malé vycházky byly již jen k rybníkům, do parku a kolem domečku. Ty prvé byly ještě listopadové, v závěru měsíce již se sněhovou pokrývkou. Zima přišla rychle po velmi teplém podzimu.
Peruc listopadová bílá

Čtenářská výzva splněna! Do svých 40 let jsem přečetl stovky knih, ale poté jsem polevoval a za rok jsem přečetl 4 - 6 knih. Na jaře jsem se (asi náhodou) ocitl v Obecní knihovně Peruc a tam mne paní knihovnice Lenka Uhrová upozornila na Čtenářskou výzvu v https://www.databazeknih.cz/. Řekl jsem si "Zkusím to". A koncem listopadu jsem splnil všech 20 témat. Od jara jsem přečetl 38 knih a čtení mne opět začalo bavit. Mnohdy ani večer nepustím televizi (Proč taky?) Děkuji, Lenko, skvělá práce! (A určitě nejsem sám, vždy v knihovně potkám další Peručáky, kteří si odnáší sloupec knížek.)
Perucká knihovna žije nejen půjčováním knih, ale i návštěvami školáků a mnoha akcemi, které připravuje sama paní knihovnice, nebo perucké spolky. Active Image V pondělí 20. zde proběhla beseda s veterány, účastníky zahraničních misí ze 41. mechanizovaného praporu Žatec, kterou připravila CČSH Peruc a Obecní knihovna Peruc a byla určitě moc zajímavá, Slyšet osobní svědectví z Kosova, Afganistánu, Mali,.. se jen tak nepřihodí. I když nepřímo, potvrdilo se mi to, co tvrdím již snad 30. let. Za počátek současné neutěšené světové situace stojí tzv. Válka v zálivu a následné akce. V neděli 20. odpoledne v Obecní knihovna Peruc desítky dětí s maminkami vánočně tvořily krásné věcičky. Vše pro mě připravila paní knihovnice Lenka Uhrová s kamarádkou. Perucká knihovna žije!
Další zajímavý a poučný večer proběhl ve čtvrtek 30. v peruckém kině. Organizace Post Bellum promítla film Proměny Ústeckého kraje a poté o vztazích českého a německého obyvatelstva od středověku po dnešek zajímavě vyprávěl lounský archivář Jan Mareš.
Perucké akce
Vánoční tvoření

Active Image Celý rok se scházíme v Klubovně Luna Louny a s naší sbormistryní Evičkou se učíme zpívat krásné písničky. Na adventní čas máme již mnoho nacvičeno, takže jen lehké zopakování a mohli jsme v sobotu 25. se Senior Melody adventně zazpívat v pěkném zaplněném kostele sv. Mikuláše v Orasicích. Prý dobře. Mně se to také líbilo.
V pondělí 27 jsem se opět díky Vláďovi po více než půl roce krátce cournul po Praze (ach ty nohy a dech) a podíval do mé oblíbené Leica Gallery. Své Soukromé cesty zde představuje Eva Heyd. Zajímavá tvorba. Následovala procházka Prahou večerní.
Active Image Došel jsem pod Vítkov na neskutečně vydařený večer v Čítárně Unijazz v Praze, věnovaný Pavlu Zajíčkovi a jeho kapele DG 307. Též u příležitosti vydání CD DG 307 Sinusoida (Guerilla Records) a knihy Pavel Zajíček: Radost je lehkost, vánek, studená voda / Rozhovory (Pulchra). Zazněly písně DG 307 v autorské úpravě hostů: Jan Louka, Tomáš Schilla, Tomáš Vtípil, Michal Koval, a bylo překvapení večera, úžasná Monika Načeva.
Prahou večerní
Večer s PZ/DG 37

Na závěr měsíce ve středu 29. ještě jedno setkání s kamarádkou, sestrou farářkou Martinou Viktorií Kopeckou v lounském sboru Dr. Karla Farského CČSH. Active Image
S Martinou se znám téměř 20 let (fotokroužek Rychlé spouště) a navíc pochází z Pátku. Povídání nejznámější české farářky, která se několikrát setkala i s papežem Františkem a je zapojena ve světovém hnutí křesťanské mládeže, bylo příjemné. Samozřejmě jedním z hlavních témat byly knihy, které v posledních letech napsala - Deník farářky a Zpověď farářky. Kostel byl téměř plný a mnozí si po skončení nechali knihy podepsat.
Listopad končí a sníh drží, dokonce ještě připadá. Uvidíme, zda vydrží do
 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde