iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.

PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Z Galerie u Plazíka arrow Ohlédnutí za červnem 2023
Ohlédnutí za červnem 2023
Napsal Plazík st.   
Středa, 05 červenec 2023
Půl roku za námi. Ohlédnu se, jaký byl šestý měsíc roku, samozřejmě plný setkání a akcí, kterých jsem se účastnil a jako vždy fotil.

Začnu na dvoře, jeden den 9 květů máku, za dva dyn 22. Také vám letos pampelišky vyrostly do metrové výšky? Víno, rybíz a angrešt letos budou a během měsíce rybíz a angrešt dozrály. Následovalo zpracování, prvá dávka rybízu do mrazáku na zimu. Další již šel přes lis do marmelády. (I toto mne již zmáhá - záda bolí jak...) Letos veliká úroda, zásoba je na 2 roky. I angrešt je již ve skle.
Ze dvora do špajzu
I v lese to kvetlo. Každý rok se chodím podívat na velkou plochu rozkvetlé Třemdavy bílé v peruckém lese. Nejinak tomu bylo i začátkem červan. Kvetla, spolu s dalšími rostlinkami. O dva dny později jsem prošel kolem Hořejšáku, kde k údivu ve vodě kvetly žluté kosatce. Krásná výzdoba.
Třemdava a další kvítí
Active Image Pěknými výstavami žily i obě perucké galerie. V té mé ještě celý červen panoramata Dana Fikera, které si prohlédly děti z Kořínku a žáci lounské Active Image Montessori školy, kteří to měli jako součást velké soutěže v širokém okolí Peruce při svém pobytu v kempu.
V Galerii U kozorožce byla nainstalována prvá část vzpomínkové výstavy na kamaráda karlovarského fotografa Ludvíka Erdmanna, Active Image peruckého chalupáře a prezidenta sokolovského fotoklubu.
V prvé polovině měsíce jsem navštívil i další představení Libochovického divadelního léta. V neděli "JEŽIBABY Z BABÍNA" souboru Malis Libochovice - pohádka o Martinovi, který hledá svoje štěstí ve světě. Druhé odpolední představení libochovického mladého souboru byl "ŽAL"  - je osud opravdu takový prevít, aby hned po pohřbu poslal na truchlící lupiče? Poslední navštívené představení letošního Libochovického léta v pátek 9. 6. bylo "Krysa" souboru  DSKLAS Klášterec. Mám rád tento skvělý soubor, i v Libochovicích zahrál výborně, ale...  Toto téma mne moc neoslovilo. A pak mi to došlo! Tarantinovy filmy jsem dokázal sledovat max. 10 minut.
64. Libochovické divadelní léto
Active Image Prvou červnovou neděli uspořádali perucké spolky a městys Dětský den na fotbalovém hřišti  Bohatý program s mnoha soutěžemi navštívil poprvé i můj nejmladší pravnouček Jaroušek. Soutěžil o sto šest. Maloval a nakonec i hasil. Šikula...
Active Image Ve středu jsem zajel do Loun na pár pohledů na středeční vernisáž výstavy Tomáše Plesla "Oko krajiny" v GAML. Tato galerie pod divadlem díky Vláďovi žije kvalitními výstavami. Poté jsem ještě zajel do Roubenky na přípravu Pochodu života SPPL.
Tomáš Plesl, GAML
Active Image Ve čtvrtek jsme byli pozváni na zahradu Mateřské školy v Dobroměřicích, kterou navštěvují Karolínka a Adam. A ten zde byl po pěkném programu pasován na předškoláka. Po prázdninách ho čeká prvá třída.
Další víkend byl nabitý. V pátek jsem jen krátce vyšel za družstvo a večer do již zmíněných Libochovic na divadlo.
Active Image V sobotu po poledni k sousedům. Ve Stradonicích (městys Peruc) oslavili 750 let od prvé písemné zmínky. Bohatý program byl zahájen v sobotu 10. června ve 13 hodin. O historii promluvil ředitel lounského archivu Jan Mareš. Byl představen nový znak obce Stradonice a vztyčena nově vytvořená vlajka (bohužel ji do rána někdo ukradl).  V rámci programu byl ukázán opravený sál s dokumenty a předány Pamětní listy a rodokmeny nejstarších místních rodů.
Stradonice 750 let, zahájení
Stradonice 750 let, sál a Pamětní listy
Poté rychle do Loun na Bahno na již 16. Dobrodění. Po vydařeném zábavném dětském programu a soutěžním odpoledni zahráli koštičtí divadelníci "Tři muži a nemluvně". Večer patřil tradičně muzice - kapely Dívka na Léto, Bedňáci, pořadatelský Paralet a Funkus. Výtěžek letošního DOBRODĚNÍ, který podle předběžných odhadů přesáhne 65 tisíc korun, předá Dobroděj rodinám dvou dívek se zdravotním postižením.
Dobrodění, Louny
Tři muži a nemluvně, Divadelníci z Koštic
V neděli dopoledne opět na Kladno, na nádherné a vydařené 41. Kladenské dvorky s mnoha kamarády. Rád se jezdím podívat na tvorbu mnoha umělců vystavenou na dvorcích na Podprůhonu, kterou desetiletí pořádají místní dobrovolníci i bez jakékoliv podpory města.
41. Kladenské dvorky
Active Image Ale rychle do Loun, kde na zahradě moje pravnučka Karolínka slavila své 4. narozeniny. Jak milá jsou tato rodinná setkání a mrňousové kolem. Zahrada u Oharky, kterou v posledních letech vnučky s rodinami zvelebují, je pro to ideálním místem.
Active Image Myslím, že se našemu pěveckému sboru Senior Melody úterní vystoupení v pavilonu v lounském parku docela povedlo. Moc nás potěšil velký potlesk přítomných knihovnic a knihovníků. Zpívali jsme tam ještě poslední neděli na závěr školního roku Třetího věku MKL. Povedlo se nám více, ale publikum bylo chladnější.
Ve čtvrtek 15. 6. jsme navštívili s Vláďou vernisáž výstavy obrazů a kreseb Martina Frinda "Nelehká lehkost bytí" v Městském muzeu v Kralupech. Opět příjemný podvečer, který uvedl Franta "Čuňas" Stárek a doprovodil plzeňský Burgtheater. Silné obrazy, které mluví... Sešli se tam díky jednomu obrazu i Dana (Němcová) a Bára (Štěpánová).
Martin Frind, Městské muzeum Kralupy
V pátek z trochu jiné "Perlové vody". S Mirkem a Tomášem jsem jel do Kostelce nad Ohří za muzikou. Rozjezd Gang Ala Basta, pohodička s Xavier Baumaxa a hlavní kapela večera, legendární Pražský výběr. Úžasný výkon kapely, která nehrála na plném stadionu, ale pouhým asi 200 návštěvníkům na dvoře...
Pražský výběr, Kostelec n. O.
I sobota byla s muzikou, a stačil k tomu jeden Fousáč s harmonikou. Potkali jsme se před šesti týdny na Peruci, tentokráte Pavel zahrál na dvorku lounské knihovny. Jeho písničky jsou vtipné, poučné i zábavné.
Active Image Ve čtvrtek 22. 6. po více než 5 letech ožil perucký kostel sv. Petra a Pavla na Peruci. Active Image Své ANO si zde řekli zachránce peruckého zámku Pavel Ondráček a jeho partnerka Dominika Matušová. Blahopřejeme! Ženich nás vyzval, ať si krásně uklizený a vyzdobený kostel prohlédneme. Příjemný pohled na proměnu od doby, kdy spadlo kus stropu na varhany. Ještě však Nadaci Emila Filly čeká hodně práce a nákladů ke konečné opravě této barokní památky. Držíme palce.
Odpoledne jsem byl pozván na Přemfest na sportoviště ZŠ Přemyslovců Louny. Skvělá akce, kterou perfektně zvládl připravit kolektiv školy se svými žáky a dalšími pomocníky. Údajně se zde sešlo, bavilo a bylo pohoštěno 1200 rodičů, žáků a přátel školy. Děkuji a blahopřeji! Jo děti (pardon deváťáci) byly skvělé...
Přemfest 23, Louny
Active Image Jak končí školní rok, akce přibývají. Byl jsem v pátek pozván do peruckého Kořínku v Karhanci na Svatojánskou slavnost. Iva vše zahájila, poté pěkně zahrálo divadlo Na klice pohádku, jak slepička s pomocí lišáka zachraňuje kohouta. Další program připravily děti a i za připojení rodičů zazpívaly a zatančily. Vyvrcholením bylo vyřazení 5 předškoláku, kteří dostali osobní knihy z Kořínku. Zbylo přivítat ve zlaté bráně jejich nástupce, předat kytici Ivě a Jitce za jejich krásnou práci a dále již pokračovala volná zábava...
V sobotu to byla velká tradiční akce, Strana přátel piva Louny pořádala již 46. ročník Pochodu života. Můj mobil mne zradil a já zaspal, nepřivezl jsem trička, ale příjezd vlaku jsem stihl. Po startu u nádraží Domoušice čekalo 420 registrovaných účastníků 21 km a 10 zastávek v hospodách a pojízdných výčepů s 9 druhy piv. Kolik jich účastníci v krásném slunečném počasí přesně nevím, ale jistě jich byli stovky, když jen vítěz BUH jich vypil 34. Závěrečná rekapitulace - startovalo 401 účastníků, Na Letňák (Áji) v Lounech jich došlo 319. Jen já řidič jsem záviděl konzumentům zlatého moku.
46. ročník Pochodu života, Domoušice - Louny
Poslední červnové úterý mne čekala další cesta za poznáním. Českopis TV MKL nás zavedl do nejzápadnějšího koutu naší vlasti. Před polednem návštěva kouzelného pohádkového hradu Seeberg u Františkových Lázní. Po obědě prohlídka Domu přírody Slavkovského lesa s 3D filmem a pak úžasná procházka po chodníčku v přilehlém rašeliništi Kladská. Závěr výletu byl u Tří křížů nad obcí Prameny. Výlet se moc vydařil i díky příjemnému chladnému počasí a dešti, který padal, jen když jsme byli schovaní.
Českopis - hrad i příroda
Active Image Ve čtvrtek proběhlo perucké setkání zpěváků Senior Melody. Přijeli se podívat Kája s maminkou a Marcela. Navštívili v galerií U Plazíka výstavu panoramat Dana Fikera a U kozorožce prvou část vzpomínky na Ludvíka. Poté jsme před galerií poseděli a Viera nám připravila bohaté občerstvení.
Active Image Poslední červnový den proběhlo ve stodolním divadle opět zajímavé povídání paní Imbrové, tentokráte o Zanzibaru. Přišlo více než 25 posluchačů, 2 jsme byli i z Peruce. Večer jsem jel do Loun na Paralet. Pršelo takže... Tentokráte U Jíchů trochu country...
A směle HURÁ na prázdniny.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde