iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
výstava obrazů
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů. Výstava bude zahájena vernisáží v sobotu 20. dubna v 16 hodin
.
PLAKÁTEK

Deskovky v knihovně
Obecní knihovna
Peruc

spondělí 22.4.2024
16:30 h.
V pondělí 22.4.2024 od 16:30 se na vás těšíme Obecní knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek.
PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Z Galerie u Plazíka arrow Ohlédnutí za dubnem 2023
Ohlédnutí za dubnem 2023
Napsal Plazík st.   
Úterý, 09 květen 2023
Po teplém březnu se plně ukázalo jaro se svou pestrostí, na dvoře zářila zlatá žíla deště a rozkvetly pestré malé tulipánky. Akce začaly i venku a čekali nás Velikonoce.

Hned prvou dubnovou sobotu zahájila svoji sezonu usedlost Za Dubem na Peruci tradiční Předvelikonoční tržnicí. Tradiční prodej velikonočních ozdob, kraslic a dalších rukodělných krás, včetně pamihodů. (FOTO)
Po delší době jsme s Honzou zajeli do Litoměřic, kde v hospodě U letního kina na ostrově připravil Michal prvý jarní koncert hned třech kapel. Slyšeli a viděli jsme začínající Široko a legendy OTK. K těmto muzikantům se ve třetí části přidal Kanaďan Todd Nesbitt a na pódiu hráli skvělí Nesbitt's Inequality. Večer jsme si moc užili.
Rock mezi Labem a letňákem
Active Image Každé pondělí jezdíme s kamarádkou Vierou do Loun na zkoušky našeho pěveckého sboru Senior Melody v Luně. Po minulém vystoupení v divadle jsme tentokráte zazpívali na vernisáži výstavy Tajemství Loun první republiky v Městské knihovně na náměstí. Sedm různých písniček autorů Ježek+W+V, Uhlíř+Svěrák, Hašler jsme doplnili o lidovky a myslíme si, že se nám vystoupení povedlo.
Active Image V úterý dopoledne navštívily mojí galerii děti z Lesního klubu Kořínek - prvá letošní dětská skupina. Na výstavě Moje postřehy mobilem autorky Jitky Pazderové poznaly skoro vše - rostliny, zvířátka, ale i Hazmburk a Ranou. Je znát, že jsou po celé dny v přírodě. Active Image Poté jsme společně na mém dvorku upletli pamihod (jinde tomu říkají pomlázka) pro blížící se Velikonoce. Moc děkuji za milou návštěvu.
O této akci sem se dočetl poté i na internetové stránce Louny Zblízka.cz.  Děkuji pane Želinský. Zde článek .
O deset dní později navštívily výstavu fotografií v mé galerii i děti ze školní družiny. Také děkuji.
A již se blížili Velikonoce a příprava na ně. Na můj stůl přiběhl beránek k ječmínku a další velikonoční výzdobě. Proběhlo velikonoční pečení, bochánky a na Zelený čtvrtek i kopřivová nádivka. Nejvhodnější doba k zasunutí CD a poslechu Pašijových her velikonočních PPU - Plastiků.
O Bílou sobotu jsem zajel do Koštic, kde si v opraveném kostele připomněli Velikonoce a lidové tradice. Vše připravil spolek Šatník paní mlynářky s aktivní paní Hellerovou v čele. Cestou z Koštic jsem se stavil ještě na zámku Pátek a zastavil i na silnici s výhledem na Středohoří.
Nastalo krásné slunné Pondělí velikonoční a s ním má pravidelná obchůzka s pamihodem po dobrých známých. Proběhlo 16 návštěv s pohoštěním, na dalších 9 jsem se nedozvonil - jistě trávili sváteční den na výletech. "Šel kolem mne zajíček, přines misku vajíček."
Strava v následujících dnech byl s pomazánkou a dalším využitím vykoledovaných kraslic.
Velikonoce 2023
Ve velikonočním týdnu se u mne stavil pan Tomáš Čech ze Železniční muzeum Lisovice, které vydalo výroční známku ke 150. výročí Pražsko - duchcovské dráhy. Ano ty dřevěné kroužky s obrázkem zajímavého místa/události, tento s peruckým nádražím a starou mašinkou. Nyní si ji můžete zakoupit v perucké Galerii u Plazíka a také samozřejmě v Lisovickém muzeu.
Active Image I v dubnu jsem si občas vyšel na krátkou vycházku, někdy jen parkem, výjimečně i kousek do lesa. Autem jsem byl u Pátku a Klobuk - po delší době u Kamenného muže. Přestože se ochladilo, příroda se zelenala a kvetla. Všude povelikonoční kvítka i svícny kaštanů byly připraveny na rozsvícení. Barevno je v parku při vycházkách peruckým podvečerem. Na Makalech to kvete. Podléšek bylo méně, ale sasanky (lesní i pryskyřníková) vytvářely velké bílé a žluté koláče. Vyšel jsem si i přes Teplou stráň. Dříve pohodových, dnes pro mne náročných 4,5 km nad Dýbeř. Bílo a žluto je v peruckém lese. Nad Dýbří již odkvétají špendlíky a ptačí třešně. Koncem dubna jsem při dopolední chvilce na dvoře poprvé letos sekal trávu, sedmikrásky jsem místy nechal - nebudu Broučkům ničit chudobky. Také jsem ochutnal prvé ředkvičky z mého záhonku. Před domkem rozkvetly modřence a i na dvoře další kvítí.  U Terezky a v parku rozkvetla magnolie.
Dubnové toulky Perucí i dále
V prvé polovině dubna v bývalé panské sýpce v peruckém parku vrcholil úklid a přípravy na zahájení letošní sezony Muzea České vesnice. i s novou výstavou Káti Novákové. Jo, také vás čeká nová průvodkyně.
Active Image Již 24. sezona byla zahájena v sobotu 15. 4. 2023. Pěkný program připravily děti z místní školy pod vedením paní učitelek Gajdošové a Pokorné. Přítomné uvítal starosta městysu Jan Vnouček a představil Kateřinu Novákovou, která letos v podkroví vystavuje své obrazy. Všichni si poté prohlédli průvodkyněmi D. Ždímalovou a D. Černou krásně naleštěné muzeum a samozřejmě zašli do podkroví.
Káťa Nováková se nedávno přistěhovala na svoji oblíbenou Peruc a speciálně pro letošní výstavu vytvořila nová díla pro "všechny návštěvníky" tak, aby si každý mohl vybrat, co se mu líbí. Já jsem si vybral, a ne jeden obraz.
I vy určitě zajděte do peruckého muzea, které je otevřeno mimo pondělí celý týden v čase 10:00 - 12:00 a 12:30 - 16:30 hod.
Perucké muzeum otevřelo 

Report a fotky ZDE . 
Ve čtvrtek 13. 4. jsem jel po 16. hodině do Loun, že předám do muzea nějaké mé historické fotografie od lounského mlýna, kde jsem v 80. letech pracoval. Jenže v 17 hodin tam začala přednáška Aleše Nováka a Martin Vostřela Pěšky napříč republiko a já zůstal. Dvojí obdiv - 1. množství navštívených míst (2/3 jsem znal, 1/3 navštívil o o zbylé 1/3 jsem neměl potuchy) a 2. množství nachozených km.

Active Image Každou neděli je v kapli M. J. Husa na Peruci pravidelná bohoslužba. Mimořádnou událost zde zažili věřící 16. dubna. Bohoslužbu zde sloužila sestra farářka Mgr. Emanuela Blažková z kostela sv. Václava Na Zderaze v Praze. Moc příjemná slova kázání a samozřejmě i se svatým přijímáním.
Odpoledne jsem po dlouhé době navštívil utkání peruckých fotbalistů na místním hřišti. O všech zápasech FK Peruc informuji na svých stránkách v reportážích, převážně od Honzy Laubeho - ZDE . Výsledek a výkon mužstva mne moc nepotěšil Peruc - Lubenec 0:1. Peručtí na soupeře neměli.
Pár fotek z utkání
Po 2 měsících zase v pražských galeriích. Víc jezdím tramvají, méně pěšky, zkrátka stařec. V Domě fotografie retrospektiva K. O. Hrubého (1916 - 1998). Pohled na jeho dobu se mi líbil. Po Příkopech a okolí jsem došel do mé oblíbené Leica Gallery ve Školské ulici, kde vystavují žáci známé slovenské fotografky Miloty Havránkové. Zajímavé, ale trochu mimo moji mísu.
Malá procházka
Úterní pražský večer jsem dojel do Čítárny Unijazzu, kde kamarád Lábus připravil jeden z programů k 80. narozeninám Vráti Brabence, legendární postavy The Plastic People of the Universe.
Program zahájila projekce "dobových" dokumentů Pašije, Co znamená vésti koně a Jak bude po smrti. Následoval koncert BOBEŠ A GONG se křtem LP Co znamená vésti koně. Ve 21 hodin nastoupil na podium VRÁŤA BRABENEC, Anna Romanovská, Petr Tichý a Michal Hrubý. I jim bylo pokřtěno CD Nejsem na to zvyklá. Parádní večer s Guerilla Records.
Večer v Čítárně Unijazzu 1
Večer v Čítárně Unijazzu 2
Ve středu 19. 4. jsme po velmi dlouhé době jeli společně z Peruce do divadla v Mostě na představení Sexmise. Tentokráte zde hostovalo kladenské divadlo a já byl zvědav, jak známý film převedlo na jeviště. Byl jsem mile překvapen, představení je moc pěkné.
O týden později jsem zajel i do lounského divadla. Paráda. Macbeth v podání pražského Spolku Kašpar trochu jinak, ale je to Shakespeare.
Active Image Active Image Následující pátek jsem byl pozván na den otevřených dveří v Lesním klubu Kořínek v peruckém Karhanci. Zájem měli rodiče dětí, mrňouskové, ale i místní obyvatelé. Koupil jsem si místní noviny a hned tři články Lounského Pressu č. 16 zvali na návštěvu Peruce.  Poprvé v reportáži z otevření Muzea české vesnice, podruhé ve článku o končící a připravované výstavě v Galerii u Plazíka a potřetí i ve článku o 150. výročí železnice procházející Perucí a možnosti svézt se historickým motoráčkem. Výroční turistickou známku si můžete zakoupit v Galerii u Plazíka.
Večer jsem zamířil do Loun, kde letos poprvé zazněl rock na Bahně. Rozjezd Pan Demos, akcelerace Flower Cover a vyvrcholení The Skull Guru ze Španělska. Je dobře, že se trochu tyto akce vrací.
Rock na Bahně
V sobotu následoval vydařený výlet Strany přátel piva Louny na exkurzi do klášterního pivovaru Ossegg v Oseku. Nádherné počasí, jízda vláčkem (jen to dlouhé čekání v Mostě nic moc), bezva parta, šikovný pan správce a hlavně úžasná piva plné chuti a hutné pěny. Ochutnal jsem Hořké (světlý speciál 13°), Tomáš (tmavý speciál 13°) a Phillipp (světlý ležák 12°) a všechny na 1*. A navrch grilované koleno. Vrátili jsme se pozdě večer a už jsem nestihl ani narozky kamarádky na Golfu.
V pivovaru
Active Image Active Image Kamarádka Viera ještě zvládá delší vycházky a po dvě neděle navštívila hřivčický židovský hřbitov. Prvou nadšená z obnovené cesty z Vrbna ke hřbitovu. Velko-zemědělství (JZD apod.) je kdysi rozoralo a tak nás potěšilo její obnovení. Jenže po týdnu... Z krásné travnatá polní cesta, které by slušelo ještě malé stromořadí, zbyla pouhá pěšina. Majitel pozemků 337/14, 337/16 si ji přioral, aby rozšířil svůj lán. Dokonce i odhodil lavičku z palet pro poutníky.
Zemědělci (ne)tvoří krajinu. (foto VHK)
Active Image Poslední dubnové úterý jsem povídal v Klubovně Luna pro žáky ZŠ Přemyslovců a Montessori školy v Lounech o tom, jak se dříve fotografovalo. Příjemné chvíle se zvídavými dětmi. I o tom napsal týdeník Lounský Press.
Zajímavé a důležité veřejné setkání uspořádal večer Okrašlovací spolek Slavětín. O připravované výstavbě VRT Poohří (vysokorychlostní trať) přes naše obce, s možnými vážnými problémy pro obce a jejich občany, nás seznámil koordinátor sdružení obcí a spolků KORIDOR D8 Ing. Martin Klečka. Nebyly to příjemné informace.
Co podle mne z toho vyplynulo? Vedení obcí a aktivní občané mají asi jeden rok na to, aby se o výstavbu začali zajímat a spojili se.  Nejedná se o zastavení výstavby, ale zabránění devastujícím následkům.
Poslední dubnový pátek přátelské posezení s oslavencem a muzikanty v Caramelu, které se i přes chladno vydařilo. Sdružení Zadarmo drahý a Funkus parádně zahráli nad Oharkou.
Posezení v Caramelu
Active Image Jak jinak zakončit Apríl, než v plamenech. I na Peruci se letos vypořádali se zlou čarodějnicí a upálili ji na hřišti za přítomnosti desítek přihlížejících. Všemu předcházela hodina soutěží, připravených pro místní děti. Vše pod dohleden dobré čarodějky z knihovny.
Ráno jsme se probudili do Máje...

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde