iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
výstava obrazů
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů. Výstava bude zahájena vernisáží v sobotu 20. dubna v 16 hodin
.
PLAKÁTEK

Deskovky v knihovně
Obecní knihovna
Peruc

spondělí 22.4.2024
16:30 h.
V pondělí 22.4.2024 od 16:30 se na vás těšíme Obecní knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek.
PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Zajímavosti arrow Ohlédnutí za březnem 2023
Ohlédnutí za březnem 2023
Napsal Plazík st.   
Úterý, 04 duben 2023
Březen na rozhraní zimy a jara letos hodně připomínal apríl. Teploty přesahující 20°C rychle střídaly zamrzlé louže a občasné vločky sněhu. Život šel i tak pestře dále.
Active Image To, co bývalo běžné až v polovině měsíce již bylo vidět na jeho začátku. Viděl jsem na facebooku mnoho bledulí od Levous, tak jsem za nimi ve čtvrtek 2. vyrazil i do našeho do Macova dolu (V Hlubokém). U nás bývají později, jsme o 50-100 m výše než území u Oharky. Nad cestou za Mlejňákem, kde bývá modro, vykukovalo pouze jedno poupě "jaterníku podléšky". Místy jsem viděl dokvétající "sněženku podsněžník", třeba za studánkou se železitou vodou. Active Image Naproti ní se tradičně žlutil "podběl lékařský". Na hrázi bývalého jezera na mne vykoukl jeden "plicník lékařský".  Pár rozkvetlých podléšek bylo u Podkovy.  Po stráni jsem došel ke druhému můstku Débeřského potoka a již zdáli jsem viděl bílo. Bohužel trochu pod větvemi, zde se kácí a průchodnost je nedobrá. Ale já se k "bledulím jarním" dostal. Je to ohrožená krása. Ještě jsem se podíval přes cestu, kde bývala "čemeřice černá", ale nenašel jsem. (V dalších dnech ji našla kamarádka Viera.). Fotil jsem jen malým Canonem a s mojí slepotou jsem na displeji jen odhadoval stíny květů. Trasu jsem si zkrátil, téměř 6 km bych neušel. Zajel jsem ke koupališti a bylo to něco přes 3,5 km.
Active Image Večer jsem se šel podívat po těch planetách, co se honí po noční obloze. Nenašel jsem, tak jsem se podíval opačným směrem. V pátek jsem byl poučen a hvězdný slet jsem viděl.
V pátek jsme s autorkou Jitkou Pazderovou nainstalovali prvou letošní výstavu, v sobotu dopoledne galerií prošly desítky turistů a odpoledne vernisáží byla sezona zahájena.
Mobilem do galerie

Active Image Active Image V pondělí večer krásný zážitek v lounském divadle - koncert KPH manželů Kasíkových. Chopin, Janáček, Ravel a na závěr Dvořák. Mimořádný večer. A hned v úterý večer byla v lounském muzeu zahájena výstava k 150 letům Pražsko - Duchcovské dráhy. Pěkné a zajímavé.
Active Image V polovině března mne pozvala dcera na společný prázdninový výlet s pravnoučaty do Prahy. Cílem byla zajímavá a moc příjemná návštěva Armádního muzea VHÚ na Vítkově, prošli jsme expozice od nejvyšších pater až do suterénu. Jarda byl skvělý průvodce.
Do divadla a muzeí


O MDŽ další kontrola na očním v H. Počernicích - blána na sítnici zatím drží, takže OK. Pan doktor ale končí, za půl roku někdo nový. Rozhlédl jsem se z kliniky a výborně najedl v Počerňáku. Jen ta cesta domů byla výživná, nástup a výstup na 6 nádražích (H. Active Image Počernice, Pha Masaryčka, Kralupy, Slaný, Klobuky, Peruc).
Po návratu parádní večer v kavárně lounského divadla. Jubilant Vráťa Brabenec (ex PPU) a skvělé publikum. Předpremiéra filmu "Život je Boží mlýn" a koncert Vráťa Brabenec & Pal-Post Unit.
Vráťa u Vrchlického

Active Image Ve středu další zajímavý výlet s Třetím věkem MKL, tentokráte do Plzně. Navštívili jsme interiéry bytů Adolfa Loose pro rodiny Brummelů, Krausů a Voglových (naše skupina), kterými nás provedly zkušené průvodkyně. Po obědě prohlídka a hraní mezi loutkami v jejich muzeu na plzeňském náměstí. Active Image Cestou z Plzně jsme projeli Plzeňskou pahorkatinou a stavěli se v malé osadě Luková, kde v roce 2012 student Jakub Hadrava umístil do chátrajícího kostela sv. Jiří sádrové sochy věřících. Od té doby je místo cílem turistů i fotografů a vstává díky tomu z mrtvých. I když deštivý, tak vydařený den.

Za Loosem i loutkami 
Třetí věk mezi duchy

Před 20 roky jsem nastoupil do rekonstruovaného lounského divadla a další rok proběhlo prvé Lounské divadlení Active Image - postupová přehlídka ochotnických souborů. Tradice trvá a já opět v pátek seděl v lavicích u Vrchlického. Prvá dvě představení jsem nestihl, tak až v pátek odpoledne TIK TIK (Všenorská divadelní společnost) - hru francouzského dramatika Baffie znám v podání postoloprtských ochotníků, to bylo lepší. Večer přijeli Klouzáci se svým TY JSI NÁŠ MESIÁŠ - již se na něj chytám dva roky, ale až nyní jsem viděl. Postoloprtští se proslavili Buchary, ale toto představení se mi líbilo více.
Tik Tik
Ty jsi náš Mesiáš

V sobotu jsem odpoledne navštívil další dvě představení Lounského divadlení, nejdříve Nahniličko od ochotníků z Terezína. Kdysi to zde hrál v originále autor Jan Kraus a spol. Druhé sobotní odpolední představení Lounského divadlení byl veselý Amant z Úštěku. Dobrý, a já se poté těšil na večerní přestavení kamarádů z České Lípy...
Nahniličko
Amant

Active Image Sobotní večer byl pro mne vyvrcholením Lounského divadlení (potvrdily to i výsledky LD). Moliérův a Klapkův Lakomec (DK Jirásek Česká Lípa) byl úžasný. Excelentní výkony Václava Klapky a Dity Krčmářové doplnili další Jiráskovci.
Lakomec


V pátek 17. jsme zajeli se sestrou k neteři za naším bráchou Pepíkem, popřát ke svátku a Active Image Jarce k jejím velkým kulatinám. Pár teplých dní povzbudilo mé tulipánky, objevila se prvá poupátka. Také jsem sešel dolů na Dýbeř, abych si nařezal proutky na pamihody. Na ořezaných vrbách byly dost pěkné. O první jarní den, se rozvinuly prvé tulipánky. V trávníku drobné modré kvítky (bouřka) a samozřejmě už týden žlutila dvůr zlatice prostřední (zlatý déšť).
Active Image Peruc se rozloučila se zimou. Ve 22 hodin se nám srovnal den s nocí a odpoledne definitivně vyhnaly zimu z Peruce děti z Lesního klubu Kořínek. Moraně ještě naposledy zazpívaly, pak se vydaly k Majlantům, kde ji svrhly do Débeřského potoka. Za podpory většiny dětí odplula do nenávratna. Jaro je tady...
Active Image Ve středu 22. jsem to trochu přepískl - kolem Vyhlídky a Konvalinskou cestou přes plyn zpět. (5,3 km - 130 min. - 94 m převýšení) Cestou to kvete, v parku žlutě, v lese modře a fialově, další se chystá a před domečkem mne uvítalo mnoho tulipánků. Podíval jsem se i na Středohoří od drátů.
Na Krásnou a Konvalinskou

Active Image Krásné chvíle jsme  večer prožili v GBR Louny a věřím, že nejhezčí byly pro kamaráda Honzu Jíru, jemuž bylo setkání určeno. Celoživotní kinař a filmový distributor za své dílo nedávno získal cenné ohodnocení - Českého lva a nyní i česné občanství města Louny. Pogratulovat mu přišly desítky přátel a mezi nimi také jeho dlouholetý kamarád Zdeněk Svěrák s manželkou.
Jan Jíra

Active Image Tradiční čtvrteční koncert v kavárně Vrchlického divadla Louny byl věnován legendárnímu Paraletu. Asi víte, že v něm od vzniku kapely hraje můj syn a já s nimi jezdíval na vystoupení. Dnes, když hrají, rád zajdu alespoň do Loun. Opět vydařený večer.
Paralet v divadle

O poslední březnový víkend přijel Mirek s Markétou a kluky. Active Image Po delší době si trochu užili Peruce a hlavně mně pomohli. Již kdysi, a pravidelně od roku 2007, kdy jsme s kamarády kamennou Podkovu v Macově dolu zrekonstruovali, ji každé jaro chodím čistit. Nyní mi pomáhají i pravnuci. Takže od soboty je tento cíl výletníků opět vyčištěn. Vloni jsme k tomu přidali uvolnění odtoku železité vody od studánky a učinili jsme tak i letos. Jaro může začít.
Již asi 30 let se v Lounech chodí na Lábusovky - sekání u příležitosti narozenin kamaráda Vládi Lábuse D.. Active Image Pamatuji v devadesátkách na Zastávce, později v Opeře a již pár let v Dobroměřicích. Začínalo se již v 17 hodin a Vláďa opět vybral skvělé undergroundové kapely svého vydavatelství - Absolutely Free (Ústí nad Labem), Špinavé spodní prádlo (Olomouc), Umělá hmota (Praha), Prasečí farma (Česká Skalice a okolí) a Jiříkovo vidění (Praha a okolí). Na Papír sklo plasty (Česká Lípa) jsem ji nevydržel - holt stařík...  Jako vždy, vydařený večer ve skvělé společnosti. Pár pohledů na sobotní Lábusovky v Dobroměřicích.
Lidé z Lábusovek
Kapely Lábusovek

Active Image Po přestávce opět od září chodím na zkoušky pěveckého sboru Senior Melody při MK Louny. Po delší době jsme měli malé vystoupení v lounském divadle. Zpívali jsme pro Klub seniorů a myslím, že se nám to povedlo.
Active Image Poslední březnový den mi zubařka Bětka nejdříve nasadila náhradní řezák a večer jsme s Honzou vyrazili k Labi. Po zimní přestávce v Litoměřicích na ostrově v Hospodě u letního kina jsme zapařili na skvělém koncertu kapel Široko, OTK a Nesbitt's Inequality. Fajnový závěr měsíce, který končil ledovým větrem a sem tam nějakou vločkou.
Rock mezi Labem a letňákem
 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde