iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
OD ZEMĚ K NEBESŮM
příroda a architektura

Radek Kučea
Peruc
Galerie u Plazíka

31. 8. - 3. 11. 2024
Výstava fotografií lounského autora, který si zamiloval pohled na svět skrz hledáček fotoaparátu.
Vernisáž výstavy 31. 8. 2024 v 15 hod.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů.

PLAKÁTEK

Josef Dvořák
a Marie Formáčková
kino Peruc
Pátek 8. 11. 2024
19 hod.

Zábavná talk show
Vstupné 150 Kč
PLAKÁTEK

Herní odpoledne
s deskovkami

Peruc - knihovna
11.11.2024
16:30 - 18:00 hod.

Příjemný odpoledne u deskových a karetních her.
PLAKÁTEK

Vánoční tvoření
Peruc - knihovna
16.11.2024
14:00 hod.

Knihovna a R&DF vás zvou na tvoření vánočních ozdob, svícnů, dekorací a dalšího.
PLAKÁTEK

Recykliteratura
Města a obce čtou

Peruc - knihovna
2.12.2024
17:00 hod.

Kreativní dílna s lektorkou Karolínou Homonai.
PLAKÁTEK

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Kino Peruc

Světýlka
Pátek 25. 10. 2024
19:00 hod.

Světýlka jsou přesně a citlivě poskládanou mozaikou rozhodujícího dne v životě dítěte, který boří dětské jistoty a říká – jsi člověk ohrožený samotou. Ty a tví lidé, každý z nich. Právě do takového letního dne se Amálka probudí, do světa, který dosud nic neohrožovalo a který sdílí s kocourem, rodiči, dědou a babičkou. A měl by být den s drobnými zádrhely a drobnými radostmi jako každý jiný. Ale nebude. Odněkud se tu vzal nepokoj, který trucuje a nechce si hrát. Drama / Česko, Slovensko, 2024, 78 min.
Mládeži přístupný

Vstupné 100 Kč

_:_:_:_:_

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Serzona skončila.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Otevřena v sezóně
červen - září, úterý - neděle 10.00 - 18.00 h.,
květen a říjen, pátek - neděle 10.00 - 18.00 h.
 
PLAKÁTEK

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 

 
You are here: Hlavní strana arrow Zprávy arrow Naše maminka - vzpomínka
Naše maminka - vzpomínka
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 09 únor 2023

Active Image V sobotu 11. února to bude již 20 let, co odešla naše maminka Hana Blažková z Peruce. Takto na ni vzpomínám.

 

 

 

Active Image Naše maminka Hana Langerová - Blažková se narodila 21. 7. 2028, v lenešickém cukrovaru. Zde vyrůstala až do své svatby. Do školy chodila v Lenešicích, kde měla mnoho kamarádek a kamarádů. Samozřejmě pomáhala i v kantýně svých rodičů. Po skončení měšťanky dojížděla do rodinné školy v Cítolibech. Při cestách se seznámila s mým tatínkem Josefem Blažkem z Peruce. Active Image V lednu 1947 byli oddáni v lounském Sboru Dr. Farského a společný život zahájili na nádraží ve Břvanech, kde tatínek sloužil. Další rok se narodil Mirek (1948) a poté Josef (1950) a Věra (1952). Maminka byla v domácnosti a starala se o celou rodinu. Vozívala nás na kole do místní školky. Když jsme se v roce 1954 přestěhovali na nádraží do Třebenic, začala maminka pracovat jako výhybkářka. Chodila s námi do kina i do modlitebny husitské církve, kde kázal pan farář Horák. V roce 1958 Active Image naši opravili již dříve zakoupený dům na Peruci vedle "hořejší" babičky a v zimě jsme se sem přestěhovali. Maminka začala pracovat v řeznictví rodičů jako prodavačka. Zapojila se také do místního Červeného kříže, jehož byla 30 let (1959 až 1989) předsedkyní. Po zavření řeznictví chvíli pracovala jako pošťačka na Peruci a pak několik let jako hostinská v perucké Radnici.  Odtud přešla do místního nákupního střediska, kde prodávala v průmyslovém zboží. Později i samostatně v obchůdcích v okolí (Hřivčice, Donín,…). Posledním jejím zaměstnáním byla prodavačka v peruckém stánku s novinami. Když jsem v roce 1991 otevřel svůj krámek, pomáhala mi jako důchodkyně až do konce svého života.
Active Image Maminka měla ráda koně, kteří byli v cukrovaru. Často s nimi vyjížděla k Oharce, kde je spolu s kamarády plavili. Také s úsměvem vzpomínala, že v kantýně neměli klasický výčep, ale pivo teklo z kohoutku ve zdi a ona ho sama točila. Vzpomínala i na různé slavnosti v Lenešicích, kterých se zúčastňovala jako družička, nebo v kroji. Když ji jako malé strejda Liprtojc Active Image (švagr jejího tatínka) udělal loutkové divadlo, tak si s ním hrávala. Divadlo prošlo mnoha generacemi a dodnes jej máme. Strejda jí udělal i krásnou schránku ve tvaru knížky s tajným otevíráním, do níž si schovávala dopisy z Říše od mého tatínka. Byla také vášnivou motoristkou. V roce 1957 si koupila moped Stadion, v roce 1961 skútr ČZ 175 a od roku 1977 jezdila se Škodovkou 105, kterou ji koupil náš tatínek.
Active Image Maminka nám, svým dětem, pomáhala celý život, nikdy nikoho z nás nenechala v nesnázích. U nás doma se dost a často zpívalo. Jejím oblíbeným zpěvákem byl Standa Procházka a od 60. let Waldemar Matuška, na jehož koncerty v okolí na skútru jezdila.
Active Image Maminka byla po babičce výborná kuchařka a cukrářka. Její zdobenou panenku z bábovky chtěl kdekdo. Čokoládové rohlíčky a další sladkosti dělala skvěle. A těch chutných jídel! Dodnes vzpomínáme třeba na "kraplovou polévku", nebo svíčkovou, bramboráky a další jídla. Sama zavařovala kompoty a zavařeniny z ovoce ze zahrádek a dělala také vlastní šťávu – sirup do vody. A nesmím zapomenout na její kávovou zmrzlinu, kterou vařila a v cukrárně nám ji paní Nováková vyšlehala a zmrazila do bandasek. Měli jsme se pak v horkém létě čím zchladit.
Active Image Maminka ráda jezdila po výletech, kromě mnohých míst v Česku byla i v Maďarsku (1956) a SSSR (80. léta). Moc ráda tancovala, dokázala po celém dni u pípy v Radnici jít ještě po zavření na tancovačku k Matějčkům. Ráda pobývala ve společnosti dobrých lidí, v posledních letech mezi Baráčníky. Spolu se zdravotnickou družinou, vyhrála několikrát soutěže zdravotníků. Jako dobrovolná sestra pomáhal při mnoha akcích, jezdila i na Spartakiády, Active Image když nemohla cvičit, tak jako zdravotnice. Bavila ji její práce, pro zákazníky dokázala obstarat i nemožné. Ještě dlouho na ni vzpomínali. Maminku i přes drobné nesnáze život bavil.
Vážím si maminčiny obětavosti pro rodinu a všechny lidi kolem ní. Právě jako zdravotnice pomohla v prvých chvílích raněným lidem (p. Kořínek, vojáci po havárii,…) a vychovávala v tom i mládež. 
Maminka zemřela po operaci srdce 11. 2. 2003. Nezapomeneme...

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde