iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Fotbal na Peruci arrow Ohlédnutí za říjnem 2022
Ohlédnutí za říjnem 2022
Napsal Plazík st.   
Pátek, 04 listopad 2022

Říjnem skutečně začal podzim, stromy se barví, sucho trvá, a často bývá mlha. Když bylo hezky, vyrazil jsem si u trochu do přírody. Kultury také byla, ale omezeně...

Active Image Po dvou letech jsem se vrátil do pěveckého sboru Senior melody při Třetím věku lounské knihovny a učím se opět zpívat. Byli jsme pozváni ne setkání seniorů v lounské Zastávce, abychom jim zazpívali. Pár písniček jsme zvládli myslím v pohodě. No a teď nás čeká příprava adventního zpívání. (foto L. Bába)
Active Image Jak jsem napsal v úvodu, podzim barví naši přírodu a já do ni občas vyrazím. Ve čtvrtek jsem si vyšel Karhancem po Peruc a kolem Hořejšáku a přes park domů. Jen krátká trasa, ale pod modrou oblohou nádherná.
Podzim pod Perucí
Active Image O týden později jsem šel opačným směrem, přes park a po silnici k našemu hrdinovi Oldřichovu dubu. Je parádní, že se po trápení od lidí každý rok zazelená. Kolem rybníků jsem vystoupal domů.
Parkem k Oldřichovi
V pátek jsem šel do našeho kina na nový film Žižka, zvědav jak bude působit. Je to sice Amerika, ale bál jsem se, že to bude horší. My Češi v tom najdeme nějakou myšlenku, pro cizinu to bude další z pseudohistorických výtvorů s polibkem nakonec. V sobotu, ač jsem se zařekl, že již nikdy, jsem fotil svatbu kamarádky. Naštěstí to byl jen mini obřad v 5 lidech.
Active Image A v neděli bylo krásně. Již delší dobu jsem se chystal na Úštěcko, zejména na hrad Helfenburk, vystavěný ve 14. století na pískovcovém ostrohu. Cestu jsem zvládl a vylezl i na cimbuří vysoké věže. Nejhorší byl návrat v posledních desítkách metrů návrat k autu - strmé stoupání přes kořeny a kameny již není pro mé nohy a dech. Ale je to krásné a romantické místo…
Přejel jsem k vesničce Ostrý, v hospůdce pod kopcem jsem si dal dobrý oběd, odpočinul Active Image a vystoupal k dalšímu cíli nedělního výletu Kalvárie, poutní místo viditelné z hlavní silnice na Českou Lípu. Byl jsem zde v roce 1962 u postupně ničeného místa. Okolí a kostelíky zvenčí jsou dnes opravené, vnitřky ještě čekají na dobré lidi. Je odtud krásný výhled na okolí, Středohoří i Úštěk. Tan byl mým dalším cílem, ale čas a únava dovolili jen procházku po náměstí a kávu v zajímavé galerii, plné obrazů známých osobností.
Na Helfenburk
Kalvárie a Úštěk
Active Image Každý rok vystavuje v lounském divadle místní výtvarné sdružení VOSA. Mám mezi výtvarníky mnoho kamarádů z Loun i širokého okolí a rád na jejich setkání jezdím. Nevynechal jsem ani to pondělní a rád shlédl výsledky jejich činnosti. Letošní výstava je i půl-výroční, VOSA slaví 35 let. Tak ať jim to dobře maluje i nadále.
VOSA 35, VD Louny
V mé Galerii u Plazíka probíhala poslední letošní výstava leteckých snímků Romana Hanzlika a s radostí jsem uvítal milé návštěvy dětí, nejdříve 1. třídu místní ZŠ s paní učitelkou Pavlou a asistentkou. Active Image Děti opět zvídavé, podepsaly se i do sešitu galerie a v mé "babiččině kuchyňce" jsme si u starého obrázku spolu (nestalo se poprvé) zazpívali českou hymnu. Poslední ze třech skupinek pravidelných návštěvníků galerie jsou děti z peruckého Kořínku. Následující den jsme se spolu podívali z výšky na krásné hrady a města naší vlasti.
Ke konci měsíce navštívily moji galerii dámy z Roudnicka, které jsem potkal na fesťáku v Tursku - výtvarnice A. Hrstková a paní Svobodová, které přivezla paní Melíšková (ano, maminka známé herečky). Moc příjemné setkání. Na Peruci se jim líbilo a chtějí přijet znova.
Active Image Ve čtvrtek 13. mne Honza vyvezl do Slavětína na další představení souboru Opera Žatec, se kterým jsme si užili Večírek pro otrlé, trochu bláznivou veselohru. Herci to sehráli moc dobře, diváci se hodinu smáli.
Před 50 lety jsem prodal svoji JAWU 250 a před 21 roky koupil JAWU 350. Od té doby jsem až donedávna jezdil na motorkářské srazy Active Image a nyní Čenda s Haberou pozvali jejich účastníky k posezení v Ponorce na Rané. Sešlo se dost kamarádů jedné stopy, se kterými jsem rád poseděl. Parádní setkání doplněno o promítání motorkářských fotek a videí z posledních 25 let. (VHSky jsem Haberovi převedl do vhodného formátu - ano, umím to.)
V sobotu 15. 10. jsem byl pozván na krásný výlet s pravnoučaty. Active Image Starou klasikou (Karkulka a Hurvínek) jsme dojeli po kolejích z Ústí-Střekova do Zubrnic. Z historického nádraží jsme sešli do vesničky - skanzenu, kde byl připraven Podzim na vesnici. Prošli jsme historická stavení, stavěli se u stánků, dali si polévku, viděli lokomobilu v provozu, děti se svezly na koních a navštívili jsme i školu. Příjemná a poučná akce. Karolínka s Adamem mne ještě navštívili koncem měsíce na Peruci, v zamlženém dni jsme společně položili věneček na náš hrobeček na místním hřbitově.
Podzim na vesnici, Zubrnice_
Active Image Sezonu kulturních představení ve Stodolním divadle usedlosti Za Dubem obstaraly členky kladenského pěveckého sboru Song Ladies. Ze svého repertoáru předvedly různé žánry, od duchovní hudby, přes klasické skladby až po gospel. V závěrečném bloku mnohé členky vystoupily se svým sólovým přednesem. Devět skvělých zpěvaček (a jeden kytarista) dokázalo, že zpěv přináší úsměv.
16.10. odešel Josef Somr, další z těch, které jsem měl moc rád již od 60. let (Ostře sledované vlaky, Žert,…). Na setkání s panem Somrem jsem zavzpomínal na svých stránkách.
Vzpomínka na J. Somra
Active Image V pondělí se po poledni se zvedla mlha a sluníčko mne vytáhlo na krátkou vycházku do Bažantnice. Podzim a sluníčko stále kouzlí. V dalších dnech často padla mlha a já s třeba podíval jen na svůj dvorek.
Peruc slunná i mlžná
V úterý večer 18. 10. bylo v peruckém kině uvedeno do funkcí nové zastupitelstvo městysu a zvoleni starosta, místostarostka a další funkce. (Odcházel jsem se smíšenými pocity.) Více informací ve článku na PS.
Peruc má nové vedení
Již skoro 20 let jsem členem Strany přátel piva Louny. V poslední době se do činnosti Active Image moc nezapojuji, jet do Loun na setkání a nemoci si dát pivo (řidič) není to pravé. Občas ale s přáteli vyjedu na nějakou exkurzi do neobvyklého pivovaru. V pátek jsme vyjeli na pivo do pivovaru Chříč, kousek od Berounky. Obnovený starý pivovar topí pod kotlem dřívím a zaměstnává 63% lidí tělesně, nebo duševně postižených. Skvělé! A pivečko mají také výborné. Prohlédli jsme si provoz, dali gulášek, pivko, poseděli a v mlze dojeli před půlnocí do Loun.
V pátek na pivo
V sobotu jsem se dozvěděl moc smutnou zprávu. Odešel kamarád, fotograf, perucký chalupář a pravidelný vystavující i návštěvník Galerie u Plazíka Ludvík Erdman. Malá vzpomínka ve článku.
Odešel kamarád
V úterý 25. 10. jsem zajel do Prahy do fotografických galerií a na večerní koncert. O pražském výletu píši také ve článku.
Pražské odpoledne
Active Image Poslední říjnovou sobotu mne navštívil po příjezdu z lázní Mirek s Markétou. Nikdy nebyli na hřivčickém židovském hřbitově, tak jsme zajeli na tamní náves a na tajemné místo došli. Bylo pro ně hodně zajímavé.
Židovský hřbitov
V neděli bych byl rád v Praze na Václaváku, Active Image ale sám jsem si netroufl. Sledoval jsem akci Milionu chvilek na internetu a v duchu jsem byl s desetitisícem přítomných, kteří tam demonstrovali proti strachu a nenávisti, za svobodu a demokracii, za Česko a za Ukrajinu. Vystoupili zde osobně, nebo na dálku, známé osobnosti, nejpůsobivější byla řeč Jiřího Suchého. Třeba mi to příště vyjde…

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde