iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Ohlédnutí za dubnem 2022
Ohlédnutí za dubnem 2022
Napsal Plazík st.   
Středa, 04 květen 2022

Duben, dá se říci, pokračoval v trendu předešlého měsíce. Sice párkrát zapršelo, ale převládlo sucho na zahradě, na poli i v lese. I já jsem více chodil za kulturou, než do přírody. Nu což, počasí, ani mé lenosti neporučím…

Active Image Na 1. apríla jsme se šli s Honzou zasmát do slavětínské sokolovny a skutečně jsme se pobavili. Divadelníci ze souboru Opera Žatec zahráli v sokolovně veselohru z terapeutické ordinace. Během 10 dní druhé představení z tohoto prostředí - že bych tam měl také zajít? Druhý den ráno bílý poprašek, ale během chvilky zmizel.
Tak jsme mohli v Vláďou a spol. večer vyrazit do teplického KNAKu. Zjistil jsem, že to je kino, kam jsem v polovině šedesátek chodil na Vinnetoua. Active Image Dnes je to skvělý rokáč a ten večer skvělé kapely. Původně Mejlova undergroundová Půlnoc končí a jede rozlučkové tour. Předskakoval jí výborný básník a zpěvák J. H. Krchovský se svým Krch-off bandem. Za bubny usedl "mladý" Brodský, v obou kapelách s čelem Tomáš Schilla a v Půlnoci přisedl za klávesy Plastik Pepa Janíček. U mikrofonu samozřejmě skvělá Míša Němcová. Parádní večer ve skvělé společnosti, určitě škoda, že Půlnoc končí, ale čas běží…
Krch-Off band, KNAK Teplice
Půlnoc, KNAK Teplice
Lidičky z KNAKu
Další týden byl klidný, vrcholila příprava na sobotu v muzeu a Za Dubem. Kulturní sobota s otevřením Muzea české vesnice a vernisáží V. H. Kopicové i odpolední tržnice a koncert Za Dubem se vydařila. Článek a fotky jsou ZDE
Active Image Venku to vypadalo krásně, ale sucho a ledový vítr byli nepříjemné. V pondělí jsem si vyšel na malou vycházku, nejdříve na snový dvoreček za galerií kamarádky Věra a její kytičky. Jaro se probouzí i tam. Pokračoval jsem kolem benzinky do Bažantnice. Mimo sasanek pryskyřníkových a fialek na kraji bylo mezi stromu sucho a pusto. Prošel jsem parkem, kde divoce kvete dymnivka dutá.
Ze dvorečka do Bažantnice
Týden byl ve znamení milých návštěv v mé Galerii u Plazíka a výstavy Africký sen. V úterý dopoledne navštívil moji galerii Kořínek. Děti byly nadšeny z fotografií afrických zvířat - všechny poznaly. Také si přinesly proutky a já jim ukázal, jak se plete pamihod. Budou pokračovat u své jurty.
Active Image Odpoledne další milá návštěva žáků 3. A místní školy s paní učitelkou Pavlou. I větším dětem se zvířátka líbili a fotky zaujaly. Ve středu třetí z návštěv galerie z těch nejmilejších - tentokráte děti z 2. tř. ZŠ v doprovodu Magdy a Heleny. Je úžasné, jaký mají děti zájem a vědomosti.  Určitě i díky svým pedagogům.
O týden později krátká návštěva školní družiny. Asi poslední shlédnutí výstavy, nikdo moc nechodí (stěžuje si i muzeum). Za 4 velikonoční dny přišel pouze kamarád s rodinou.
Dubnové návštěvy
Probíhal velikonoční týden a přípravy na oslavu jarního svátku vzkříšení. Mezi návštěvami dětí v galerii dva velikonoční bochánky. Synovcova Helenka mně jako každý Active Image rok upekla beránka a já si upletl pamihod z připravených proutků od Majlantů. (Pro vysvětlení - tomu upleteného z proutků se u nás říká pamihod, to co si vykoledujeme pomlázka.) Na zelený čtvrtek jsme s pravnoučátky Karolínkou a Adamem upletli pamihody pro ně a tátu. Krásné společné chvíle. A když byl ten zelený čtvrtek, tak něco zeleného k večeři a pak za spolustraníky do Áji na zelené kopřivové pivo.
Samozřejmě návštěva nějakého koncertu nesměla chybět. Večer do nového CClubu Caramell v Lounech na skvělou zpěvačku a kamarádku Active Image Zuzanku Švarcovou. Krásný koncert s doprovodem Paula Grundzy. A po skončení zpíval každý, kdo umí.
V pátek opět moc příjemný večer, tentokráte v lovosické Čajovně - vinotéce bez jména, kde zahrály moje milé Mladé Perspektivní Ryby. Téměř intimní prostředí naplnily krásným, příjemným zpěvem svých i cover písniček. Děkujeme Terko a Karolíno.
Když holky zpívají
Na sobotní odpoledne jsem si naplánoval oddych, max. umýt nádobí. Jenže… Active Image Po polední velikonoční nádivce na mne vykoukla pozvánka na výstavu panoramatických fotografií Českého středohoří autora Daniela Fikera. Sedl jsem po 15. hodině do Renaultíka a jel a nelitoval. Krásná výstava v rekonstruované kapli sv. Václava v Mnichovském Týnci. To naše České středohoří je kouzelné (a moc na vydařených fotografiích). Výstava byla zahájena 3x mávnutím mečem z poloviny 13. století, který autor našel na Milešovce. Jen škoda, že výstava je jen tuto sobotu, ale možná… Cesta byla zpříjemněna krajinou kopečků, občas jsem zastavil.
Středohoří Dana Fikera
Kopečky od Týnce
V neděli jen návštěva v kapli M. J. Husa na sváteční bohoslužbě a pak již jen veselé Velikonoční pondělí. Po dvou zakázaných letech procházka s pamihodem po Peruci. Active Image Začal jsem dole na Peruci u krásných sester Káti a Libušky a pokračoval vsí vzhůru, až mezi nové domy u nádraží. Tradiční konec před Galerií U kozorožce na náměstí. Celkem 14 návštěv, všude milé přijetí, vyšupání, chvilka popovídání a bohatá pomlázka. Velikonoce mám rád.
Jak mi odchází nohy, musím s tím něco dělat a tak jsem v úterý zajel do Slaného do ordinace, kam jsem chodil po úrazu. Pan doktor mi předepsal rehabilitace - budu chodit v květnu až v červnu v Lounech.
Ve čtvrtek 21. dubna jsem měl tu radost provázet Muzeem české vesnice na Peruci děti z lounské MŠ Mateřinka. Ač malí, měli o vystavené Active Image zájem. Rozloučit a rychle domů. Odpoledne jsme měli po delší době setkání se spolužáky z chomutovské průmky. Renaultíkem jsem projel kolem Kladna a Unhoště do Rudné, kam nás pozval Zbyněk. Přijel jsem brzo, ale po chvíli se dostavili Luboš a Jarda. Moc příjemné posezení, zavzpomínání a plánování, u koho se sejdeme příště. Že by až na severu u Broni?
Středa, že bych byl jen doma? Ne, opět volá Vláďa, a že prý jede do Prahy do Kaštanu. Vyzvedl mne na Třebízi, zaparkovali jsme v pražském Břevnově a vešli do známého centra dobré muziky. Přijeli Brňáci - Ať se snaží ona a Vítrholc - ten jsme slyšeli na Lábusovkách. Prvá kapela snad přijela ze hřiště americké kopané, ale hrát uměli kluci a děvče dobře. Skvělý rozjezd. Poté již nastoupili ti, kvůli kterým jsme jeli, Vítrholc. Dvě zpěvačka se zpěvákem, kytary, bubny, počítač a veliké zvony - zde neobvyklé složení a skvělá "jiná" muzika. Parádní koncert, moc jsme si ho užili.
Ať se snaží ONA v Kaštanu
Vítrholc v Kaštanu
Sobota tentokráte začala doma odpoledne ve Stodolním divadle na Peruci - moc pěkné hudebně-dramatické pásmo umělecké skupiny Česká duše z korespondence a života Boženy Němcové. Příjemné, klidné i poučné. A sobota večer v Lounech na "Golfu" příjemný kytarový večer RAN mezi přáteli.
V neděli prší! Velký dík za životodárný déšť. Asi škoda, že zrovna v neděli, když jsme se chystali ven do jarní přírody, ale ať prší třeba celý týden. (No samozřejmě nic…)
Dubnová Peruc
Active Image Nedělní počasí bylo poněkud mokré, ale i tak jsme se podívali na Peruci do Karhance, kde Lesní klub Kořínek připravil den otevřených dveří. Děti si hráli v jurtě a maminky vyplňovali přihlášky svých mrňousů na příští školní rok. Je dobré mít možnost různé výchovy budoucích generací.
Ve středu jsem se konečně donutil k vycházce, jen 4 km Lázněmi kolem železité studánky k podkově a zpět. Bylo to pro mne, jako bych šel do Libochovic a zpět, domů jsem se z odpočinkem doplazil. Ale stálo to za to, i v tom such příroda v lázních kvete.
Když to v Lázních kvete
Ve čtvrtek se perucké kino otřásalo smíchem. Postoloprtští divadelníci zde sehráli komedii Ťuk ťuk. Již jsem představení viděl v Lounech, ale ochotníky vždy rád podpořím. Active Image I proto jsem za nimi vyjel s Vláďou a Věrkou i v pátek. V postoloprtském divadle uvedlo letošní premiéru satirické grotesky "BULŠIT aneb podezřelý analfabet“ Rádobydivadlo Klapý. Hru Jarda Kodeš obsadil divadelním mládím, jen principál Láďa Valeš jim zvyšoval věkový průměr. Opět hříčka pro pobavení, ale jak to u Klapáků bývá, i pro zamyšlení. (Prvou půli hry jsem znal - hrál jsem ji se Scénou Libochovice před 10 roky.)
A aby toho nebylo málo, zůstal jsem do půlnoci v Lounech U Pramene na mém výborném Paraletu.
Dubnová kultura
Sobota, poslední dubnový den. V týdnu jsem sundal prvou letošní výstavu v mé galerii Active Image a tak mohli Sonia s Ivanem před polednem nainstalovali svoji výstavu fotografií z Pobaltí. Před 15. hodinou přišli prví návštěvníci. O vydařené vernisáži píši na těchto stránkách Z Afriky k Baltu .
Tento večer se i na Peruci tradičně na hřišti pálily čarodějnice. Byl jsem se jen mrknout, dal si pivko a klobásu a duben skončil…

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde