iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Židovský hřbitov arrow Ohlédnutí za prosincem 2021
Ohlédnutí za prosincem 2021
Napsal Plazík st.   
Úterý, 04 leden 2022

Prosinec, poslední měsíc roku 2022, měsíc vrcholícího virového útoku na nás, ale i měsíc oslavy narození a naděje pro lidstvo. A samozřejmě měsíc setkávání rodin, podarování a oslav. Tak jaký byl ten můj.

Ještě jednou fotky z vycházek (již byly v Listopadu). Ve čtvrtek jsem pod náspem bývalé Active Image volospřežky (Šlepky - úzkokolejky z nádraží do cukrovaru, který je ještě na mnohých místech v terénu jasně znatelný) došel k Majlantům. Cestou údolím jsem šel směrem na Dýbeř padajícím lesem. Vítr, stáří a podmáčení dělá své. Z cesty již bylo odstraněno nejméně 10 padlých stromů (zbyly piliny po řezání). U Obrázku jsem přešel potok a vrátil se přes Makala domů.
Předzimní les
Začátkem prosince pokračovalo téma rušení naší železniční tratě Louny - Peruc - Slaný a přinesl i smutnou zprávu o odchodu druhého z H+Z, pana cestovatele Miroslava Zikmunda. Po dědovi mám v knihovně všechny jejich cestopisy.
Již od prvé adventní neděle, stejně jako předešlé roky, je za oknem mé galerie Alšův betlém a já jsem začal vánočním pečením - linecké z 1 másla. Active Image Dám do tohoto odstavce vše o mé "kychyni". Peču si stále, ale již sem nedávám stále opakované pochutiny. Tentokráte však něco nového - dostal jsem tašku mandarinek, našel jahodové řezy s pudinkem a jahody nahradil mandarinkami. Jo, mňam. Venku padal sníh a mně v míse kynula podvodnice, které jsem večer upekl - 50 ks ořechy v cukru a 80 ks koleček k další úpravě. Často mi zbývají bílky, zatím jsem je vyhazoval. Škoda, tak jsem letos Active Image poprvé zkusil sněhové pusinky. 2 plechy a snad dobrý. Upekl jsem vánočku, linecké namazal svojí rybízovou a další vánoční pečivo namazal krém a navrch čokoládu. Ještě jsem upekl čokoládové měsíčky a to už stačilo, ne?
V poslední době si zkouším vařit polévky. Dělávám si z uzených žeber, zkusil 5 porcí bramboračky a pórkovou, snad nejlepší, co jsem vytvořil - mňam. A k obědům mi svítily postupně svíčky mého adventního svícnu.
Active Image Krásný sváteční zážitek připravil o 2. adventní neděli ve Sboru M. J. Husa na Peruci pro 16 návštěvníků se svým skvělým repertoárem Pěvecký sbor při kostele Církve československé husitské v Lounech pod vedením Ivany Derflerové. Slyšeli jsme mnohé staré i novější písně s vánoční tématikou, bez stále ohraných koled, znějí cích v supermarketech.
Active Image Již pár let upozorňuji na špatný stav Ořechové aleje u Krásné vyhlídky. Honza L. mi poslal fotku ze sázení nových ořešáků. Paráda! Mám velkou radost, že alej začala být šetrně obnovována. Mezi odcházející ořešáky jsou vysazovány nové, je tam asi 16 nových stromků. Active Image Druhý den jsem do zasněžené aleje vyrazil a starce i klučiny nafotil.
Do Ořechovky
Ano, prosinec začínal bíle, i když prvý sníh po dopadu až na zem hned neroztál. Ten o pár dní poté již v malé vrstvě zůstával. Prošel jsem se kolem svého bydla. Bílá je síla!
Prvý sníh
Active Image Do zasněženého lesa jsem si vyšel v pátek 10. 12. i na krátkou vycházku - jen tak za humna na Makala s malou zastávkou na hřbitově.
Cestou na Makala
Active Image V neděli přes poledne krásně svítilo sluníčko, tak jsem se po obědě vydal zasněženou krajinou k "Orlovi". Pomník byl vztyčen v roce 1913 na počest setkání "Tří císařů" a jejich armád v tomto místě 19. srpna 1813 při tažení proti Napoleonovi. Po roce 1990 byl památník vandaly poničen a v roce 2013 díky úřadu městyse Vraný ke 200. výročí přehlídky a 100. výročí jeho zbudování obnoven.
K Orlovi 

Prahou prosincovou a galerijní jsem se prošel ve středu 15. prosince a napsal na své stránky ZDE .

Ve čtvrtek jsem se více - méně náhodou začal dívat na ČTart na program Active Image   Umění disentu . Stačilo pár chvil, zpozorněl jsem a soustředěně celý film, jehož režisérem je renomovaný americký historik James D. La Sueur, až do konce sledoval. Zajímavé hodnocení z pohledu přes hranici na dění (hlavně kolem Václava Havla) do roku 1989, ale hlavně kritický pohled na uplynulých 30 let.  Udělejte si čas 100 minut a podívejte se. A právě v létě to bude 20 let, co se pan prezident Havel stavil na Peruci a 18. 12. to bylo 10 let co odešel. Určitě neodešel.
Stejně jako každý rok jste si mohli z Černochova přivézt pod stromeček dárek z Afriky a podpořit děti v Tengenenge. Letos ne na tržnici, ale prodejem za oknem. Paní Imbrová tam zvala přátele i další zájemce a i já si tam zajel a koupil 2 knihy afrických pohádek od dcery zakladatele Safari pana Vágnera.
Active Image V podvečer jsem byl pozván mezi děti u lesa. Lesní klub Kořínek, sídlící v Karhanci na Peruci, přivítal Ježíška týden před Štědrým dnem. Děti přítomným rodičům a hostům pěkně zazpívaly a poté si rozbalily dárky, které byly připraveny pod stromečkem. Moc milé setkání s partou vedoucích i rodičů, kteří mají rádi přírodu.
Vánoce v Kořínku
Active Image V sobotu 18. 12. mě pozvala pravnoučátka Adam a Karolínka na vánoční tvrz v Divicích. Prohlédli jsme si betlémy, staré světničky i divadelní zákulisí. Bylo to milé, děkuji.
Active Image A večer jsem byl pozván synem do Loun do klubu Za Zdí. Je vzácné v dnešní době navštívit živý koncert kapely (já sice byl již v Praze) a zajít na Paralet je "povinností". Moc podařený večer, s "mojí" kapelou, vždyť se kolem kluků motám již přes 30 let. Koncert byl skvělý a navíc, když se přidala i Pájinka zpěvem a za klávesami a bubny.
Paralet hrál Za Zdí
Active Image Vrcholila příprava Vánoc, svátku narození. Ježíšek již vše připravil a já odpoledne Štrědrého dne odjel k dceři Petře do Dobroměřic. Zde jsme v takový krásný společnosti s vnučkami, pravnoučaty a partnery povečeřeli a prožili krásný sváteční večer. Před devátou hodinou se vrátil na Peruc, kde jsme v kapli M. J. Husa, osvícené Betlémským světlem, prožili Štědrovečerní bohoslužbu.
Active Image Na Boží hod jsem měl moc milou návštěva u peruckého stromečku. Přijel syn s Markétou a vnučka Leonka se svojí velkou rodinou (pravnuci Vojta a Vítek). Na Štěpána si pod perucký stromeček pro pár dárků přijeli i pravnoučátka Karolínka a Adam s maminkou Radkou. Letošní pravnouček Jaroušek si musel odpočinout a s maminkou Péťou a tatínkem si přijeli pro dárečky o Silvestra.
Active Image V pondělí 27. prosince jako každý rok zahrála občanům Peruce v místní knihovně kapela Rodáci. I přes účast 8 : 4 odcházeli muzikanti i posluchači po 4 hodinách pobaveni a spokojeni. Dokonce jsme si i s muzikanty pěkně zazpívali. Jako vždy samozřejmě vstup a připravené občerstvení bylo zdarma. (No, mohlo nás  být více, ale chápu, že knihovna je daleko od obydlí místních.)
Active Image Nastal poslední den roku Silvestr a v podvečer se celá obloha široko - daleko zbarvila do ruda. Lidem se to moc líbilo, já se trochu obávám, zda to nezvěstuje krev, násilí, válku...
Večer u PC a televize, po půlnočním střílecím běsnění kolem mého domečku obhlídka, zda něco nehoří a pak již spát.
PF 2022

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde