iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Historie arrow Ohlédnutí za květnem 2021
Ohlédnutí za květnem 2021
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 21 červen 2021

S uvolněním pro mne nastalo "málo volna". Začaly prvé akce, setkání a já více fotím a nestíhám ani napsat článek o květnu 2021. Tak šup, pustím se do toho.

Jsem rád, že se i letos ve většině obcí Perucka konala akce Ukliďme Česko, kterou jsem před lety inicioval. Letos z důvodů karantény méně organizovaně (a to je možná dobře). Úklid proběhl v dubnu a já se za jeho skvělým průběhem (i když jsem se letos ničeho nezúčastnil) ohlédl začátkem května.
Na Perucku uklidili

Active Image Pokračovali jsme v pondělních vycházkách s kamarády a posunuli se z Perucka k Černčicím. Po výborné Helenčině svíčkové jsme vyšli podél tajemných tůní k Oboře. Krásná jarní zeleň a jarní kvítí nás cestou doprovázely. Došli jsme na tvrz kamaráda Luďka v Oboře, který nás pohostil, a my zůstali v příjemné pohodě déle, než jsme počítali. Zpět tudíž opět podle tůní a ne kolem řeky, jak jsme původně chtěli.
Podél staré řeky

Připomněl jsem si i 76 let od války a mrkl na  odkaz na 9 článků   dokumentu, který sepsal bývalý ředitel měšťanské školy na Peruci Miloslav Přítel, i na fotky z vernisáže výstavy Válka na Perucku   z 2. 5. 2015 v mé galerii.

Pátek a hlavně sobota byla u mne velká rodinná makačka na garáži. Výměna nosných trámů, zbourání staré zdi, úklid suti, beton podlahy a oprava Active Image zdí. Nové sloupky a nosník střechy. Kluci byli šikovní, velký dík. I za stravování od žen. Pokračovali jsme i v dalších týdnech, mezi deštěm a sluníčkem jsme odpoledne se synem pokryli rozestavěnou část garáže střechou. Úprava starého laťování, nové laťování, pokládka tašek, oplechování a přimazání. Za 4 dny jsem trochu pomohl Mirkovi, který pěkně natáhl na novou zeď v garáži perlinku a lepidlo. O pár dní poté za mé malé pomoci oštukoval nové stěny a zaklopil nový strop v garáži. Já ho již jen natřel a začal uklízet. Čeká nás ještě výměna posunutého rámu vrat.
Active Image V neděli (f01) jsem se jen krátce prošel parkem, kolem rybníků k dubu a v pondělí opět s kamarádkami. (f02) Chtěly na Stradonku, ale vzali jsme to autem do Stradonic a pod Havírnou kolem mlýna, nahoru Chraštínem ke staré sýpce. Kolem hospody pana Černého (bývalé) na keltské valy a u Stradonky si dali obvyklou svačinku - kafíčko a buchtu. Pak již jen dolů k autu. Byl krásný, slunný den.
Květnové střípky 

Active Image Začátkem května jsme nainstalovali prvou letošní výstavu Blanky Beckertové - Cestou za sny, ze Středohoří pod Everest, kterou jsme zpřístupnili 10. května 2015. V sobotu jsme malou rodinnou vernisáží oficiálně výstavu zahájili. O přípravě a zahájení články tady.
Tak UŽ... Galerie ožívá
U Plazíka nová výstava

Active Image Ve středu 12. jsem odpoledne čtyřem skupinám družiny ZŠ Přemyslovců Louny povídal o tom, jak se dříve fotilo. Ukázal jsem jim mé staré foťáky, fotografické desky, filmy, papíry, tank a pověděl, jak se se vším pracovalo. Děti měly poprvé v životě v ruce fotopřístroje na film. Byly zvídavé, čas mezi nimi byl příjemný.
Active Image Na záhoncích (f03) jsem začal vytrhávat ředkvičky, řezat salát a zasadil jsem rajčata. Vše letos se zpožděním. I šeřík letos osvobození nestihl. (f05) Rozkvetl s 15-20 denním zpožděním, ale opět krásný a asi i voněl. V úterý začalo příjemně pršet a ještě v pátek poprchává. Příroda určitě moc děkuje po dlouhých suchých letech.
Mezi kapkami

Active Image I třetí květnovou neděli jsem si sám zašel na rychlou vycházku na naši, ale hlavně Čechovu Krásnou vyhlídku. Výhled opět rychle zarůstá, již se blíží chvíle, když to bude Nevyhlídla. Ale vím, nesmím o tom mluvit... Cestou domů jsem se při návštěvě na jedinečném dvorku kamarádky trochu rozhlédl. Staré hrnce, kbelík, umyvadlo, zrcadlo, trouchnivějící kořeny z lesa a mnoho květů a zeleně vytvářejí kouzelnou atmosféru.
Opět na Vyhlídku
Na tom českym dvorku

Ve středu 19.5. byla v Bílině vernisáží zahájena výstava Slovácko očima Radka Severy. Na pozvání kamarádky fotografky a kurátorky výstavy jsme se tam s Vierou zajeli podívat. Active Image Fotografie magického koutu naší vlasti jsou doplněny ukázkami lidové tvorby z muzea v Kobylí. Určitě se zajděte podívat. Cestou z vernisáže k autu (asi 200m) jsem párkrát rychle cvaknul po "Bílině". Úplně jinou cestou jsme jeli kouzelným Středohořím zpět z Bíliny (poprvé) a stavili jsme se v Milešově. Při krátké návštěvě místa pod "Hromovou horou" jsme od rybníčku vyšli nahoru na výhled k Lovoši a přes park s letohrádkem se vrátili k autu. Moc příjemná cesta a zastavení.
Moravské Slovácko v Bílině
Bílina a Milešov

V tomto týdnu bylo také s omezením otevřeno Muzeum české vesnice Peruc v zámeckém parku. V podkroví je letos výstava obrazů Jiřího Menouška. Byl jsem se podívat. Tvorbu peruckého malíře znám a je dobře, že se "doma" představuje sousedům i návštěvníkům Peruce. (f05,06)  Active Image V úterý se ukázalo, že se situace vrací alespoň omezeně do normálu. Po 8 měsících jsem provázel po Peruci poznávací zájezd více než 30 malých školáků. Tentokráte Montessori škola Slaný - 1. trojročí (1. - 3. ročník). Active Image Z náměstí jsme kolem kostela sešli k dubu a vylezli rybníkům, kde si děti daly svačinku. Cílem bylo naše muzeum, s mnoha starými, ale pro malé návštěvníky novými věcmi. V podkroví jim malíř Menoušek povídal, jak tvoří své obrazy. V pátek jsem vyjel do Vojnic, (f04) kde kapela Paralet zkoušela a nahrávala demáčky svých nových skladeb. Kapela, která hraje a skládá své vlastní skladby přes 20 (30) let je stále aktivní a vždy přijde s něčím novým. Ze dvorku jsem se přes strašáka podíval na zapadající slunce.

Active Image Ve středu 26. jsem jel do Horních Počernic na kontrolu na oční klinice. Po 9 měsících malé cournutí podmračenou Prahou, po roce v Leica gallery na Šeptuchách, výstavě o polských léčitelkách na fotografiích Kuby Kamińského. Oči rozkapaný z kliniky, ale trefil jsem a viděl jsem. Další mé kroky vedly kolem Národního divadla, po mostě Legií na Střelecký ostrov a dále na oblíbenou Kampu. Z Malostranské k autobusu a domů.
Prahou pod olověnou oblohou

Poslední květnové dny byly opět naplněné, ve čtvrtek příjemný večer s příjemnými kamarády (f07) při Večerním klubu Lounsko na zajímavé téma Kulturní minimalismus. V sobotu přijela kamarádka Míša a přivítali jsme Dobroděje na kole. (f08)  Active Image Tradiční jízda po Česku již druhý rok nemůže být, ale kamarádi nezapomněli na obvyklou zastávku v mé galerii. Odpoledne se po roční pauze na perucké náměstí vrátila 7 CASTLES TRIAL, již 6. ročník rallye automobilů - veteránů. Samozřejmě jsme si prohlédli pěkné stroje, které jezdily před 20 až 50 kety. V deštivém odpoledni projelo časovou kontrolou asi 60 soutěžících posádek.
Veteráni na náměstí

Květen končil a my ještě poseděli u vnučky na zámečku v Blšanech. (f09) Je z mých vnuček nejmladší, ale už jí je také 26. Tak hodně zdraví a štěstí...

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde