iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Ohlédnutí za březnem 2021
Ohlédnutí za březnem 2021
Napsal Plazík st.   
Středa, 07 duben 2021

Březen, vstoupili jsme do druhého roku "jiné doby", doby, kterou asi nikdo z nás nemá rád. Zoufalé a často nesmyslné kroky vlád, zejména té naší, směřují k tomu, že to bude trvat ještě dlouhý čas... Snad se naše vnoučata dožijí "normálu".

V minulých letech jsem již měl v galerii prvou výstavu roku. Letošek s autory připravuji, ale již teď je jasné, že sezona bude chudá ( 2 - 3 výstavy). Tu prvou jsem s autorkou připraven otevřít 14 dní po ohlášení uvolnění kultury.
Začnu pohledem na můj březen na fotkách mimo ucelená alba.
Březen kolem mne

Active Image Zbývají nám krásné, ale již trochu nudné vycházky na stejná místa, dokonce jen v katastru obce. Po delší době jsem se ve čtvrtek vydal do údolí pod Perucí, do bývalých lázní. U Šlepky bílé sněženky, ale jaro se ještě neprobudilo. Jen u potoka se klubou na svět bledulky. Za 14 dní by již mohly svítit.
Předjaří v lázních

Active Image O slunečném víkendu jsem zašel krátce jen po Peruci a "za humna". Všiml jsem si i pokračujících prací na zajištění statiky kostela. Příjemné vyvětrání. A ke svátku jsem si upekl mísu placek - "škvarkový dort", mňam.
Slunečný víkend

Další páteční vycházka - pěšinu po Vinici, přes bývalé opukové lomy, ke Active Image Konvalinské cestě dnes již málokdo zná. V poslední době již zarůstala. Nyní tam byl udělán potřebný prořez stromků - křovin a je problém po cestě projít - je sestříhaným zasypána. A toho dřeva, co zde leží, jistě by pár peruckých domácností vyhřálo na celou zimu. Prošel jsem se i po stráni pod Konvalinskou cestou...(Tajemné místo s lavičkou jsem opět nenašel  - bude mi tam muset Honza zavést.)
Přes Vinici nad Mlejňák

Active Image V pondělí jsem hledal jaro na vrcholu Teplé stráně (Dýbeř - k Majlantům). Sešel jsem k potoku, proč opravovat lávku "U Obrázku", když je možné vyzdobit známé vycházkové místo vlajícím igelitem. Serpentinou jsem vystoupal k bývalé hájovně ale nikde nic ani v místech, kde to po polovině března vždy rozkvétalo. Sešel jsem k Majlantům a domů po Šlepce pod pozůstatkem náspu po bývalé úzkokolejce - volospřežce od bývalého nádraží k bývalému cukrovaru jsou v lese stále znatelné. Jen ty sněženky pod radnicí již 3. týden bíle září.
Kolem "Obrázku" nad Teplou stráň

Active Image Velikonoce se blížily. Sešel jsem k Majlantům a nařezal proutky na pamihody pro několik pravnuků, syna a mám připraveny. Jen s jejich využitím to bude letos opět asi slabé. Jaro se blíží, ale každou chvíli padal snížek bílý... aneb, březen, za kamna vlezem. I ve čtvrtek (18.) dopoledne silné krásné sluníčko, těšil jsem se na vycházku. Po 13. hodině chumelenice jak v lednu.

Po neděli návštěvy zdravotníků. Po 5 měsících kontrola "nových očí" v Horních Počernicích. Active Image Pravé vidí slušně, levé mizerně, ale při kontrole to vypadá obráceně. Pan doktor ale slíbil, že vylepší a jsem pozván opět na květen. Rozkapané oči neviděly na displej Canonu, tak jsem jen slepě zmáčknul tamní nádraží při čekání na vlak. V úterý pro prvé coví bodnutí do Slaného. V bývalém hotelu Grand perfektní organizace a za 4 týdny pro druhé.

Měl jsem být 3 týdny v klidu, ale já hned ve středu vyrazil na perucké skály. Ta tajemná lavička mne nedá pokoj. Kolem Malého Vyšáku se sfingou, na Active Image Velký Vyšák. Naši tátové těmto skalám v peruckých lesích říkali Malý a Velký Vyšehrad. Na Velký jsme občas zašli s kamarády a s kytarami - již sice byly tranzistoráky, ale není nad "vlastní produkci". Pokračoval jsem dále až k průseku s mladými borovicemi. Ještě pár metrů, jsem pod skálou a hle, tu je ta lavička. Kolikrát jsem šel kolem a nikdy jsem ji neviděl. A v okolí zbytky dávných terénních úprav. Snad tady bývala vyhlídka nad peruckými lázněmi. Ještě zastavení u Mlejňáku u bývalé lávky a zhroucené studánky.
Do peruckých skal

Otepluje se a sněženky po několika týdnech končí. Active Image V Lesní krásná jíva, že by přeci jen jaro - určitě ano. Na zaniklé zahrádce u trati rozkvetly bledule a před domem se fialoví můj chudičký krokus. V pátek odpoledne jsem zajel na Břinkov a poseděli jsme na chatě s dcerou a synem. Setkání s rodinou jsou potřebná. Jo, 28. 3. jsem se elektronicky sečetl (asi 15 - 20 min, včetně přípravy údajů).
Konec března, to již bylo opravdové jaro, které lákalo ven. Letos již po x-té na stejné místo. Bylo ale krásně, slunečno s modrou oblohou.
Březnová Vyhlídka

V pondělí jsem se šel podívat na Dýbeř, zda les již kvete. Čekal jsem modré Active Image koberce podléšek, ale zatím to bylo takové opatrné. Viděl jsem 2 podběly, pár žlutých křivatců rolních, ojedinělý plicník lékařský, jednu modrou ladoňku dvoulistou chlumní a odkvétající sněženky. Na Teplé stráni u cesty k dýbeřský hájovně se již modraly fialky. Podléšky byly jen u potoka "U Obrázku" a pak nad Halečkojc skálou.
Na Dýbeř za kytičkami

Active Image Hned v úterý po odpolední kávě necelých 8 km na židovský hřbitov do Hřivčic s výhledy na "naše" kopečky. Opět přibylo několik řad vztyčených pomníků. To ale bylo horko. Poslední březnový den již tulipánky před mým domečkem vytvořily rozkvetlý koberec a odpoledne jsem s pravnuky upletl pamihody, Velikonoce byly před dveřmi.
Letos poprvé, židovský hřbitov

A Active Image jak to bylo s kulturou? Opět jen na internetu - další koncerty s Ondrou i Lubošem Pospíšilem, večer "na" Lábusovkách a také Evžen Oněgin z Brna na ČT art byl úžasný. Scéna, režie a výkony účinkujících - jedinečné. Ale...
Z archivu jsem doplnil sportovní album
Bikros 1986 - 91.

Duben ????

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde