iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Galerie u Kozorožce arrow Ohlédnutí za říjnem 2020
Ohlédnutí za říjnem 2020
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 02 listopad 2020
Říjen byl z pochopitelných důvodů všemožných zmatečných zákazů, příkazů a nařízení "klidnější". Život se smrskl na vysedávání doma a procházky v okolí. Tak se ohlédnu...

Active Image Prvé dva říjnové víkendy byly ve znamení voleb. U nás volilo zastupitelstvo Ústeckého kraje a nový senátor za okresy Louny a Rakovník a já byl poprvé v životě ve volební komisi za "mé" Piráty. O Volbách 2020 píši ZDE.

Ve středu odpoledne koukám, Středohoří pěkně nasvícené, tak vydám se na Stradonku. Doje Active Image l jsem ke stradonickému hřbitovu, udejchán vystoupil na keltská vala a ejhle temná mračna. Zkusím počkat a občas něco vyfotit. Po necelé hodině se na západě začalo objevovat nízké slunce, ale jen občas posvítilo na kousek krajiny přede mnou. Když jsem chtěl skončit, začalo pršet a já byl rád schován pod přístřeškem rozhledny. Tak jsem 1,5 hodiny fotil šero před sebou, Hodně fotek, jedna skoro jako druhá. Domů jsem dojel za šera.
Podvečer na Stradonice

Active Image Na neděli 11. října připravila MS ČČK Peruc, VII. ročník tradičního hůlkování. Počasí přálo společné vycházce, ke které se u školy sešlo 10 účastníků. Sešli jsme ke koupališti, stavili se u Thunovské mohyly z roku 1911, také u historické (snad lázeňské) železité studánky a došli až ke Kamenné podkově, kterou od obnovení s kamarády v roce 2007 každý rok čistím. Společné foto a zamířili jsme zpět. V kavárně Za Dubem nás pohostili manželé Dvořákovi. Díky pořadatelům a hostitelům za krásné odpoledne.
Říjnové rozhledy 2020

Active Image Jak jsem psal v úvodu, kultura zakázána, venku nevlídno, tak jsem sáhnul do zásob svých CD. Všude čtu a slyším, že máme udělat lockdown, ale co to je, to nám Čechům nikdo neřekne. Dal jsem si to do překladače a z angličtiny zní překlad izolování. Jako bývalý elektrikář mám v polici ještě několik svitků izolačky, tak to snad zvládnu.
Další zákaz, ale nevím kde. Prymula řekl, že ve Active Image nku v obcích, ale v nějakých intra... . Nemůže ministr české vlády mluvit k Čechům česky? Nebo to dělá schválně, aby z národa dělal blbce?
V pondělí 12. října jsem, jako na mnohých místech české kultury, i v mé galerii rozsvítil malý maják české kultury. (Uvidíme, co další ministr, který nastoupil v konci měsíce.)
Již bylo jasné, že se na výstavu Honzy Polanského nikdo nepodívá, tak jsem vytvořil virtuální prohlídku. Můžete se na pěkné mobilní fotky podívat
ZDE na Facebooku.

V sobotu 17. se objevilo pár paprsků, tak rychle ven a najednou černo. Vyrazil jsem tedy jen na chvíli do parku, ale nad kopečky se zamodralo, pokračuji. Active Image Na kraji Ořechovky jsem potkal kamarádku a tak jsme společně došli až na Krásnou vyhlídku. Cestou zpět Viera sebrala pár hub, snad žampionů a mezi poli bylo krásné teplé světlo. Ještě park, zámek a podzimní sv. Petr a Pavel. Věřím, že to není dle nepochopitelného konání jeho správce, podzim jeho existence na peruckém náměstí. Příjemné protažení a pár fotek z vycházky.
Podzimní Vyhlídka

Active Image 18. 10. malá nedělní vycházka vranskou a teleckou. Kolem bývalé zámecké zdi, k družstvu, mezi zoraná pole vpravo a s řepkou vlevo. Za řepkou v dáli Říp. Z propojky mezi výpadovkami na jihu Kladno a na severu naše Peruc. Zpět po telecké, vlevo nádraží a mezi nové domy. Active Image Stihl jsem bohoslužbu v kapli M. J. Husa, asi na dlouhou dobu poslední. (Fotky v albu Říjnové rozhledy 2020 .)
Blížily se Dušičky a já si jako v minulých letech vyrobil věnečky. Prvý jsem zavezl další pondělí na lenešický hrob mých pra a pra-rodičů, v úterý vyčistil náš perucký hrobeček, který jsme v neděli nazdobili. Jo, a taky si udělal, jako každý rok, 9 skleniček kysaného zelí z Krouhárny Plechatý.

Ve čtvrtek 22. se mi zdál být pěkný výhled na kopečky, vyjel jsem na malou vycházku na vršek Rohatec mezi Křesínem a Dubany. Active Image Chtěl jsem fotit zasluněné kopečky, ale když jsem se vydrápal na strmý vrcholek, bylo opět mlhavo. Udělal jsem si pár pohledů na Hazmburk a blízké okolí. Dle mého okraj Českého středohoří, dle "odborníků" z jedné facebookové stránky se prý mýlím. I známý hrad prý není přímo v tomto pohoří. Já tedy beru do Českého středohoří všechny kopečky na levém břehu Oharky mezi Louny a Litoměřicemi.
Active Image Cestou nahoru jsem viděl zajímavý patník a přemýšlel jsem, kde se pod vrcholem vzal. S největší pravděpodobností to vystihl kamarád Jaromír Tlustý: "Dobrý postřeh! Zajímavý nález! Mohlo by se jednat o hraničník (hraničí kámen) , označující hranice libochovického (herbersteinského) panství. Obrácené písmeno „V“ může být znakem rodu Herbersteinů – krokev."
Rohatec

V sobotu 24. po delší době příjemných 8 km v krásném počasí. Macovým dolem - Lázněmi, kolem nového lesa na místě bývalého rybníku pod Chraštín, Active Image celý jsem prošel mezi chaloupkami tohoto romantického místa a Čechovým lesem až na horu, k poli. Po modré jsem pokračoval kolem Krásné vyhlídky a zámeckým parkem domů na kafíčko. Od Chraštína, ale hlavně od Vyhlídky byl les plný výletníků a já, ač nejstarší, jsem je musel (až asi na 3 výjimky) zdravit jako prvý. Někteří slušně odpověděli, jiní cosi zabručeli.
Ke Chraštínu

V posledních měsících v televizi nic moc (již ani na ČT, kterou jedinou sleduji) a až na konci října po dlouhé době příjemné večery u ČTart. Jeden den Balada z hadrů Voskovce a Wericha - záznam z roku 1960 s pány Werichem a Horníčkem a další večer Staré pověsti české pana Jiřího Trnky a 2x "můj" Jan Werich - Přiložte životopis. Jo... k tomu není co dodat.

Také již mám pohromadě vystavující v Galerii u Plazíka na Peruci v roce 2021. Zajímavá sestava a sezonu může ohrozit, stejně jako letos, zákaz kultury i v tak malých galeriích jako je má. Věřme a těšme se na výstavy: 3. - 4. 2021 Blanka Beckertová, Fotografové prominou, aneb ze Středohoří pod Everest a zpět, Active Image 5. - 6. 2021 Vladimír Rešeter, fotky z koncertů, 7. - 8. 2021 Eva Vokatá a 9. - 10. 2021 Jiří Soukup (tatínek Lucky Drobné).
Potěšili mne také administrátoři Mapy.cz, které jsou perfektní. 25. října jsem je požádal o doplnění cest - Šlepka ke kempu a okolí, které na mapě nebyly. 30. října je již vše doplněno Díky!

Active Image Poslední říjnový pátek jsme se synem opravovali střechu na porážce a já jen od vrat udělal pár snímků zamlžených kopečků, podzimního sv. Petra a Pavla a Oroseného října. (Fotky opět v albu Říjnové rozhledy 2020 .)

Active Image V sobotu jsme se synem, Hankou a Kaštánkem krátce prošli lesem hned za posledními baráky, od bývalého zahradnictví rodiny Páchů směrem k Dýbři, ale odbočili jsme na Makala a po pěšině zpět na Korzo a náměstí.  Viděli jsme tanečnici, pár nejedlých hub i mechový palouček. Ne nebojte se. Houby nesbírám, ani nejím. To jen, co jsem zahlédl podél cesty. (Stejně poznám jen mochomůrku.)
Na Makala    

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde