iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Ohlédnutí za únorem 2020
Ohlédnutí za únorem 2020
Napsal Plazík st.   
Úterý, 10 březen 2020

Únor, tak krátký měsíc, i když letos přestupný a mám problém vypsat vše, co se kolem mne dělo do jednoho článku. Již jsem během měsíce uveřejnil některé příspěvky a tak jsou v textu pouze odkazy. Kdo se chce za mým únorem ohlédnout se mnou, může.

Kousek od cesty na Vyhlídku je v polích lesík, zvaný Bažantnice. Po delší době jsem si tam prvý únorový den zašel. I v zimě je to příjemné a klidné prostředí, jen na konci k Evani hodně rozježděné. Že by zde někdo závodil? Active Image Vracel jsem se cestou k velké křižovatce a šel kolem místa, kde bývala malá tůňka.
Do bažantnice jsme chodili
kolem tůňky malé,
statnou vrbou kryté,
a laně z ní vodu pily.

Bažantnice

Active Image Prvé únorové pondělí večer byla v lounském divadle zahájena výstava obrazů a grafiky spolku VOSA. Mezi kamarády výtvarníky pravidelně jezdím, je to prima parta. Vernisáž zahájil prezident Luděk Dvořák a tradiční projev měl Jiří Menoušek. Ano, mezi vystavujícími jsou i tři peručtí výtvarníci - Jiří Menoušek, Jan Pražák a Antonín Kučaba. Pěkné obrazy si můžete prohlédnout až do 31.března 2020.
VOSA Louny

Náhodou jsem se ve středu koukl z okna a jako každý v poslední době se mrkl na soumrak. Z konce dvora jsem viděk Středohoří, včetně "výbuchu" nad Bílinou. A měsíc zatím osvětloval s. Petra a Pavla. Active Image
Večer na dvoře

V pátek 7. února jsem si opět zajel do Prahy, navštívil několik galerií a večer koncert v Librálu. Píši o tom ve článku "Opět galerie a hudba".

Active Image Když je únor čas masopustní, mrknul jsem se na mém Rajčeti na pár fotek z posledního peruckého v roce 1963. Jo jsem tam také - bylo mi 15. A samozřejmě jsem si osmažil mísu koblih.
Masopust Peruc 1963
A v sobotu 8. února jsem navštívil tradiční stradonický masopust. Malá reportáž s fotkami je ZDE.

10.2. jsem dostal další informace z Milionu chvilek. Občas mám k některým drobnostem výhrady, ale je to pro mne naděje pro tuto zemi. I když mám kolem sebe většinu těch, kteří opovrhují myšlenkami mladých aktivních lidí, vysmívají se jim, nebo sprostě nadávají, jsem rád, že můj podpis č. 60322 je jedním z 216 119 pod vizí Milionu chvilek. Třeba ji bude chtít podepsat i někdo z vás. Možno ZDE.
Každý čtvrtek sleduji na ČT2 Barokní srdce Evropy a tentokráte se mihl v programu i perucký zámek před počátkem rekonstrukce ( Zde v čase 21:20) a samozřejmě i Oldřich.

Active Image Chodím fotografovat, jak pokračuje rekonstrukce Hořejšáku. Líbí se mi, jakým tempem firma, která stavbu provádí, pokračuje. Tuny bahna jsou vyvezeny a nová hráz téměř dokončena. To, že je kolem radnice občas trochu bláta, to k takové stavbě patří. Navíc pracovníci městysu se svojí mechanizací pravidelně silnici čistí. Vše zaznamenávám do alba, samozřejmě budu doplňovat až do napuštění.
Rekonstrukce Hořejšáku

Nechal kluk na sebe týden čekat, ale už je na světě. Active Image V sobotu 15.února 2020 ráno v půl třetí mezi náš přišel můj další pravnuk Vítek - 52 cm, 3,70 kg. Velké blahopřání a dík Leonce i tátovi a hlavně hodně štěstí a zdraví. V novém domečku v Hradišti bude vnučka a čtyři chlapi (Manžel a pravnuci Kuba, Vojta a nyní i Vítek). Vítek zapsán do mého rodokmenu pod pořadovým číslem 299. (jen pro zajímavost, ve stejný den se narodila v roce 1885 jeho pra-pra-pra-prababička Marie Richterová)

Sleduji kulturní akce, které pořádají v Postoloprtech a na které mne zve Pavel P. . Již jsem v tamním divadlem kdysi byl a v únoru jsem zajel na malou scénu hned dvakrát. Active Image Určitě se vyplatí navštívit představení ochotníků, jako v sobotu 15.2.. Do Postoloprt přijel soubor DS Hraničáč z Rumburku, aby zahrál hru JOB INTERVIEWS, o "divoké" personalisce. Pěkně a zajímavě zahrané, hlavně výkon L. Srbecké v hlavní roly byl úžasný. Po šesti dnech jsem zajel na veselý večer znova v postoloprtském divadle s Uršulou Klukovou a písničkářem Pepou Štrossem. Zavzpomínali jsme na její bohatý herecký i civilní život. Mezi tím jsem se dostal i na další koncert Severočeské filharmonie do Teplic. Na programu byla filmová hudba s projekcí, orchestr řídil Petr Šumík z Olomouce. Příjemný oddechový večer.

Divné to jaro? Jarní řez růží dělám ve druhé polovině března, Letos to již nestihnu. Jasmín Active Image nahokvětý v zimě kvete často, jehněd jsou plné stromy, magnólie v parku již brzo rozkvete. I malá procházka s malým foťáčkem pod Makala byla neobvyklá. Hezká, ale v únoru smutná. Kde je sníh?  Byl jsem i překvapen, kolik stromů v našem lese "shazuje" na zimu kůru (samozřejmě umírají). Příjemné byly pohádky z mechu, vřesu a borůvčí a nakonec mne pozdravil přítel starý kořen.
Únorový les
Další týden jsem vyšel parkem a starou knížecí cestou, po které jezdilo perucké panstvo na návštěvu do nedalekých Libochovic Active Image za Dietrichsteiny a Herbersteiny na protější jižní stráň. Nešel jsem na Vyhlídku, ale v půli odbočil na zanikající cestu v prostoru, kde se říkalo Na Vinici. Kdo to ještě ví, tento název zmizel i z map. Určitě zde v minulých staletích vinice bývala. Pěšina lesem, přes bývalý lom, je ještě průchodná, jen mi opět překvapilo množství popadaného dřeva. Leckdo by ho po domluvě určitě použil doma na topení a les by byl čistější. Došel jsem na Konvalinskou cestu, po ní na silnici a ke kamarádu Oldřichovi. Ten vinici určitě pamatuje. A obdivuji ho, že náš starý soused přestál i větrné řádění posledních dní...
Cestou Na Vinici

Active Image Závěr února byl ve znamení vernisáží. V úterý 18.2. byla v lounském muzeu zahájena výstava kalíšků na vejce JE LIBO VEJCE? ze sbírky ak. sochařky, žijící na Peruci, paní Jany Mézlové. Je kouzelné vidět na jednom místě více než 1000 různých a krásných nádobek na vařené vejce z Česka, Moravy i dalších krajin světa. Psal a fotil jsem ZDE.
Ve čtvrtek jsem pro změnu jel do Roudnice. Vernisáží v Galerii moderního Active Image umění a Augustiánském klášteře byla zahájena výstava TVAR JE PRÁZDNOTA - PRÁZDNOTA JE TVAR slavětínského výtvarného umělce. Tomáš vytvořil svá výtvarná díla kruhového tvaru přímo pro tyto prostory. Vernisáž byla vyplněna i skvělou elektronickou hudební produkcí Filipa Jakše. Dalším vystavujícím je J. J. Alt. I v Roudnici jsem fotil.
TVAR JE PRÁZDNOTA
Active Image Do třetice všeho dobrého. Další pátek jsem směřoval na východ od Peruce, do krásného městečka Velvary. Kamarád fotograf Miroslav Krhounek se podíval nedávno do Kambodže a fotografie z této "divoké" země představuje v Městském muzeu ve Velvarech. Fotografie zobrazují krajinu, města, ale hlavně lidi z této vzdálené asijské země. Jsou i dokumntem hrůz, které se zde děly. Můžete se s ním podívat i vy.
Krajem Rudých Khmérů

22. února jsem zavzpomínal na svého dědu Antonína Langera, od jehož odchodu uplynulo 50 let. Active Image I o milém dědovi jsem napsal na svých stránkách ZDE .
Děda byl celý život řezník a k doplnění vzpomínky se hodila i téměř celodenní návštěvě u mé sestry na statku. Mnoho známých i rodinných příslušníků si pochutnalo na klasické domácí zabijačce. Milé setkání a  připomínka dříve každoročních hodů.

Active Image Sobotu jsem zakončil v Lounech na letňáku v mini pivovaru ZLoun. Po delší době sem zamířila kapela PARALET, ve které již čtvrt století bubnuje můj syn. Při celovečerním koncertu ji doplnila i kapela Eště dvě místního sládka Radka T.. I s tou syn bubnoval. Zaplněná hospoda se bavila a svižně roztancovala. Lidé potřebují uvolnění po své práci a mnohých strašácích z médií. Active Image

Únor končil a v nastavený den se poprvé letos ukázal sníh, Byly ho sotva 3 milimetry a do 10. hodiny zmizel, v letošní zimě to však bylo nejvíc. No, sníh nemusím, ale to sucho. Příroda trpí.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde