iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Zprávy arrow Boj o Fillu pokračuje
Boj o Fillu pokračuje
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 27 květen 2019
Na peruckém zámku se finišuje. Průčelí získává původní barvu, na jižním křídle začala oprava omítek, jen to severní je zatím bez zásahu.
Co myslíte, podíváme se letos dovnitř?

V posledních dnech se opět "rozvířil" případ Pamětní síně Emila Filly v jižním křídle peruckého zámku. Náhodou jsem ve čtvrtek 23. května prošel kolem celého zámku a trochu fotil. Až druhý den jsem se dozvěděl, že ten den zde byla i Česká televize, pravděpodobně jako reakce na výsledek zasedání Rady Ústeckého kraje.

Active Image  


Zde je Tisková zpráva z 69. schůze Rady Ústeckého kraje v V. volebním období
Informace k Pamětní síni E. Filly v Peruci
Rada po dlouhodobých problémech v jednáních s majitelkou zámku v Peruci a po nesplnění uzavřené smlouvy o předání Pamětní síně E. Filly, kde má Ústecký kraj a potažmo jeho příspěvková organizace Galerie Benedikta Rejta v Lounech věcné břeměno, souhlasí s
podaním žaloby na umožnění výkonu práva tohoto věcného břemene.
Na základě usnesení Rady Ústeckého kraje ze dne 29. 10. 2018, byly ředitelkou Galerie
Benedikta Rejta v Lounech, příspěvkové organizace (dále jen „Galerie“), podniknuty kroky k prověření stavu Pamětní síně Emila Filly v Peruci a vyvinuta snaha k dosažení dohody s majitelkou zámku v Peruci o předání předmětných prostor v návaznosti na Dohodu o předání prostor ze dne 1. 8. 2016.
Majitelka zámku a jí pověřené osoby i přes opakované výzvy nesdělily termín dokončení sanace a oprav Pamětní síně a odmítly předmětné prostory předat do užívání Galerie.
V rámci prohlídky prostor Pamětní síně, která byla zástupcům Galerie, odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje a předsedovi Výboru Zastupitelstva pro kulturu a památkovou péči Ing. J. Dubskému umožněna dne 28. 3. 2019 bylo zjištěno, že jsou prostory Pamětní síně v rámci sanace ve své autenticitě poničeny (podlahy, táflování, demontovaná kachlová kamna) a využívány jako ubytovna dělníků.
Active Image S ohledem na to, že se věcné břemeno historicky váže na Galerii a její vedení má veškeré potřebné doklady a informace k celé věci, bude žaloba podána ze strany Galerie. Ta
je také nositelkou odkazu Emila Filly na Peruci a pro Ústecký kraj spravuje Fillovu cennou uměleckou sbírku. I přes snahu Galerie a Ústeckého kraje zachovat v maximální míře autentický prostor Pamětní síně prostřednictvím Dohody o předání prostor, došlo v rámci rekonstrukce k narušení „genia loci“ Pamětní síně. Nároky Galerie na užívání věcného břemena pro účely pietního zachování odkazu E. Filly na Peruci a zprostředkování jeho díla veřejnosti považuje Ústecký kraj za oprávněné. Majitelka zámku a její zástupci bránili vstupu Galerie i Ústeckého kraje soustavně od 2. 8. 2016 do 28. 3. 2019, ačkoliv o to Galerie opakovaně usilovala.
S ohledem na výše uvedené bude proto podán podnět příslušnému orgánu památkové péče, neboť je zřejmé, že došlo k zásadnímu porušení Pamětní síně z hlediska jejího využití a bude rovněž přezkoumáno, na základě jakého povolení či stanoviska došlo k demontáži kachlových kamen v Pamětní síni, neboť i tyto jsou movitou kulturní památkou a vztahuje se tak na ně ochrana dle zákona o státní památkové péči.
Jak již bylo deklarováno již v minulosti, neexistuje žádná jiná možnost jak se domáhat práv náležících Galerii, resp. Ústeckému kraji (dále jen „kraj“), než je právě podání žaloby na umožnění výkonu práva věcného břemene. Ústecký kraj souhlasí s návrhem Galerie, aby byl v žalobě navržen vstup kraje jako vedlejšího účastníka do řízení, neboť v této věci beztak probíhá mezi oběma subjekty úzká spolupráce od počátku kauzy.

A zde pořad v České televizi z července 2018. Nově natočenou reportáž ČT dosud neuveřejnila.?? 
 
Můžete si udělat sami obrázek o obou dokumentech. Myslím, že obě strany stále s pochybnými dokumenty, činy a údaji vyhrocují letitý konflikt a řešení je díky tomu v nedohlednu.
Snad se dle intenzity prací na rekonstrukci, za kterou pana Ondráčka obdivuji a patří mu velký dík Peručáků (s kterými bohužel nechce mluvit), v letošním roce zpřístupní alespoň část zámeckých prostor (povídá se něco o restauraci).

Ale jak už jsem nedávno někde napsal - Když se dva perou, společnost trpí.
 
PS. Nechce majtelka zámku, nebo pan Ondráček, poskytnout informaci o svých záměrech nám Peručákům? Dávám jim prostor na mých stránkách. 
 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde