iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow 100 let - vzpomínka
100 let - vzpomínka
Napsal Plazík st.   
Sobota, 16 březen 2019

17. březen 2019, den kdy uplynulo 100 let od narození mého tatínka. V současné době vpisuji své vzpomínky do darované knihy Dědečku vyprávěj a takto jsem v ní svého tátu popsal.

Active Image Josef Blažek, 17. 03. 1919 - 24. 11. 1982
Můj tatínek se jmenoval Josef Blažek a říkali mu Pepo. Narodil se na Peruci v čp. 13 (v zadní budově, která již nestojí). Vyrůstal v malém baráčku ve skromných poměrech. Na Peruci chodil i do školy, odkud měl po celý život věrné kamarády. Po škole se šel učit do Prahy na Hradčany kuchařem, ale po roce přešel na Peruc a vyučil se pánským krejčím. Jako tovaryš ale dlouho nepracoval. Přišla válka a tatínek šel dělat ke dráze, aby nemusel na práci do Říše. Active Image Nasazení jej ale neminulo, v roce 1944 byl odeslán do Frankfurtu n. M., kde pracoval na tamním nádraží. Na konci války byl kdesi u Hamburku, odkud s kamarády po bombardování uprchl přes zničené Drážďany a doma se do května 45 skrýval. U dráhy zůstal, udělal si kurz výpravčího a po povinné vojně sloužil ve Břvanech. Po svatbě v roce 1947 žil s rodinou na tamním nádraží. V Peruci se rodičům podařilo zakoupit od původní židovské rodiny Rosenbaumů dům. Active Image Nejdříve byl však tatínek přeložen do Třebenic, kde jsme na nádraží pod Košťálovem prožili další 4 roky. Na malých nádražních dvorečcích táta choval mimo jiné i krůty. Po opravě domu se konečně dostal na svoji rodnou Peruc. Sloužil přímo na místním nádraží, když postoupil do funkce náčelníka (přednosty) stanice, prošel mnoha místy. Nejdříve Vrbno, Chlumčany, Louny, Klobuky a později jako substituční náčelník sloužil na stanicích od Žatecka (Měcholupy, Trnovany,…) až po Prahu (Roztoky, Hostivice,…). V důchodu s panem Vejvodou provázel v Pamětní síni E. Filly v peruckém zámku. Malý úraz těsně před důchodem nebyl bez následků, byla z něho rakovina, zhoršení pohybu, pobyt v nemocnici a úmrtí. Moc brzy, tatínkovy bylo teprve 63 let.
Active Image Tatínek se již jako malý naučil hrát na housle a se svojí sestrou Blaženou chodívali po Peruci, on hrál, ona zpívala a v rodině kočího volského povozu na zámku se hodila každá korunka, kterou jim lidé dali. Když šel mamince do konzumu pro šmolku, udělal „hop“ a přinesl samozřejmě škrob. :-) 
Když se na konci války schovával u rodičů, sousedé to samozřejmě věděli. Místní policajt však vždy přišel s varováním, že přijde německá kontrola. Když krátce po osvobození šel pěšky za maminkou do Lenešic, potkal nad peruckým lesem jednotku německých odzbrojených vojáků. Trochu se jich bál, ale oni byli asi rádi, že válka skončila a jdou domů.
Active Image Tatínek měl rad svoji zem, Peruc a historii. Hezké chvíle jsme zažívali při procházkách, když nám vyprávěl co a kde se stalo a to zejména na Peruci a v okolí. Hodně často jsme jezdili s rodiči do Prahy a díky tatínkovi jsme ji již jako děti hodně poznali. Ukazoval nám zajímavá místa na Pražském hradě (to se tam ještě dalo volně chodit), na Malé Straně a Starém i Novém městě. I díky němu mne historie vždy zajímala a rád ji po celý život poznávám.
Zajímavé byly naše návštěvy v dopravní kanceli na nádražích. Pozorovali jsme klapající telegraf, prohlíželi mnoho razítek na stole a nejvíce jsme obdivovali valký panel s jízdenkami do celé republiky. Občas jsem mohl lístek označit ve velkém datumovacím strojku.
Active Image Táta hrál na harmoniku, takže když se z ložnice ozvala "Ta naše písnička česká", tak jsme si všichni sedli v kuchyni, zhaslo se, otevřely dvířka u kamen a při pohledu na žhavé uhlíky jsme všichni zpívali. Byly to moc milé chvíle, které naší rodinu stmelovali. I díky tomu jsme se všichni začali učit na nějaký hudební nástroj.
Active Image Od tatínka jsem se naučil některé práce na dvoře a na poli, ale zejména mnoho čiností na zahrádce. Zakládali jsme spolu pařeniště, připravovali záhonky, sázeli a sili a během roku se starali o všechny plodiny. Není nad čerstvou mrkev, kedluben nebo rajče (ale ty byly specialitou maminky).
Jak jsem jim napsal, tatínek byl výpravčí a proto jsme často jeho práci viděli zblízka. Obdivovali jsme, když přijel do stanice "manipulák" a táta posunem a přehazováním výhybek umístil s mašinfírou nákladní vagon u rampy. Později vypravoval o různých místech, která jsme neznali a také o chvilce, když zachytil Viktora Preisse před pádem pod vlak při natáčení filmu o Zápotockém v Roztokách.
Active Image Velkou tatínkovou zálibou byla již zmíněná zahrada. Měli jsme dvě, jednu přímo u baráku, tam byla hlavně zelenina, a druhou menší v Edenu v zahrádkářské kolonii, kde vysadil ovocné zákrsky. Dokázal využít každý kousek půdy, brambory a vojtěška rostly vedle u Levů.
Na tatínkovi jsem si vážil zejména jeho pracovitosti, ale také vědomostí, ochoty pomoci přátelům i neznámým lidem. Pěkné bylo i to, že se svojí harmonikou dokázal udělat ve společnosti výbornou náladu.

Budeme na něho všichni vzpomínat, pokud jste ho znali, vzpomeňte i vy. Děkujeme. 

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde