iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Exprese
Maxim Reed, Adam Machálek, Nela Jelínková
8. 3. - 27. 4. 2025

Obrazy a fotografie studentů Gymnázia Slaný.
Otevřeno o víkendy a svátky od 10 do 17 hodin..
PLAKÁTEK

AKVARELY
České středohoří

Jana Švástová

Peruc, Galerie U kozorožce
13. 4. - 31. 8. 2025

Výstava akvarelů nejen z Českého středohoří.
Otevřeno v so, ne 10 - 18 hod.
PLAKÁTEK 

Dábeřské údolí
Přírodovědná vycházka

Peruc, u kempu
24. 4. 2025, 10 hod.

Oblastní muzeum Louny vás zve na vycházku do jednoho z nejkrásnějších údolí na Lousku.
PLAKÁTEK 

Orel rozsápe orla
Peruc, Pamětní síň E. Filly
2. 5. 2025 10 - 18 h.

Zahájení výstavní sezony.
PLAKÁTEK  

Svět magických bytostí
Ivan Smíšek
Peruc, Galerie u Plazíka
4. 5. - 29. 6. 2025

Výstava fotografických obrazů a autorské čtení.
Vernisáž v sobotu 4. května ve 14 hodin.
PLAKÁTEK 

Koncert ROPS
Peruc Za Dubem
Stodolní divadlo

4.5.2025 16 hod. Tradiční koncert Ročovského pěveckého sboru.
PLAKÁTEK  

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Kino Peruc

Duben
Active Image

 

 

 

 

_:_:_:_:_

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
od 3.5.2025
so, ne 13 - 18 hod.
Více info v plakátku.

UBYTOVÁNÍ
Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc,
zámecký park
Expozice Orel rozsápe orla: Emil Filla, čínské umění a totalitní přízraky uvidíte významné artefakty Fillovy sbírky, známá kubistická zátiší, papírové svitky i obrazy Českého středohoří.
Otevřeno
květen - říjen pá - ne 10 - 18 h
červen - září  út - ne 10 - 18 h

PLAKÁTEK

Hudba ve Smolnici
Smolnice

 
You are here: Hlavní strana arrow Školy arrow Hacafígr 07
Hacafígr 07
Napsal Redakce   
Úterý, 08 leden 2019

  I do nového roku s Hacafígrem a dědou Františkem. A dost aktuálně, vždyť leden byl měsíc zábíjaček.

Zabíjačka

Na dvoře, lépe řečeno ve chlívku u Šliků, byl rok co rok vepřík. Někdy byli i dva. A tak tomu bylo vždy, tedy i za dob, kdy jsem byl školou povinný. Protože v té době nebyly mrazáky, leda malé lednice, probíhal akt zabíjačky většinou v době, kdy byla zima nejtužší, v únoru.
Příprava začala již předešlého dne pečením „housky“, tedy náplně do nádivek a taky sladké buchty. Řezník přijížděl brzy ráno, ještě za tmy. Co si pamatuji, každý řezník  měl kostkované sáčko, byl trochu při těle,  upovídaný, s nepřebernou zásobou vtipů a dobré nálady. Akt zabíjačky byl krutý,  ale zároveň veselý, díky osobě řezníka.
Nejprve bylo nutné zatopit pod kotlem a ohřát obrovské množství vody. To se dělo ještě za tmy. S rozedněním byl čuník vytažen  z chlívku, uvázán za zadní nohu a řezník ho pomocí  takové divné pistole,  která připomínala spíše velkou pumpičku na kolo střelil mezi oči.


Když to dobře dopadlo prase zakviklo, svalilo se a byl jeho konec. Pak ho řezník podřízl a krev se vypouštěla  do připraveného kamenáče.  Musela se  neustále míchat, aby se  nezdrcla a přitom se ještě pumpovalo  chuděrovi čuníkovi přední nohou. Nato bylo nutné nebožáka překulit do dlabaných dřevěných necek, polévat horkou vodou a sypat smolou. Když byl náležitě opařený  a osmolený, tak se pomocí řetězů a plechových zvonů strhávaly chlupy z kůže na břiše.
Poté byl vepřík pověšen za zadní nohy na rozporku a vytažen na trám u chlíva. Řezník prase boural  a postupně se části nosily do kuchyně, kde se dál porcovaly a připravovaly. Střeva musela přijít do pračky a řádně vyprat, aby bylo do čeho cpát jitrnice jelita a tlačenky. Ještě bylo nutné stáhnou krupon, to je kůže ze zad, kterou si řezník odvezl a povinně odevzdal. Postupně přišel na stůl guláš z drobů, ovarová polévka a pak ovar.
Já z toho všeho měl nejraději tu sladkou buchtu, která byla připraveno pro případ, že by se někomu přemastil žaludek. Když už byl hotový i ovar a jelita, přicházela moje chvíle. Dostal jsem bandičku s polévkou, v mastném papíře zabalený ovar,  ještě teplé jitrnice a jelita. To jsem roznášel spřízněným sousedům jako půjčku za oplátku (až budou zabíjet oni, určitě nám také pošlou).  Bylo to docela příjemné,  jednak jsem vždy dostal pochvalu  jak jsem šikovný, někdy i za odměnu dobrůtku nebo drobnou minci.  Večer bylo vše uloženo do špajzu, ještě se škvařilo sádlo, které se potom nalilo do smaltovaného kýble,  po vychladnutí mělo krásně bílou barvu a my jsme si ho celý zbytek zimy mazali na tlusté krajíce báječně měkkého chleba a byla to velikánská dobrota.
Říkal jsem, že u zabíjačky bývalo veselo, ale pamatuji si na jednu, kdy tomu bylo opačně.  Probíhala dle zaběhnutého scénáře,  jitrnice i jelita už byly na stole a tlačenky se vařily ve velkém hrnci, vše směřovalo  ke zdárnému konci.


V tom si děda František vzpomněl na to,  že velká kamna s pecí v kuchyni nemají dobrý tah  a je nutné komín protáhnout.  K tomu účelu si přinesl balík pucvole, což je směs bavlny a hadrů, která se používala k čištění motorů. Tu pucvol měl řádně namočenou v naftě a přidělanou na násadě od koštěte. Každý měl ještě plné ruce práce,  tak to prošlo bez povšimnutí. Jen můj táta věděl, co bude následovat. Vzal kabát a klobouk pověšený v kuchyni a odnesl ho za dveře do chodby. A dobře udělal.
Děda otevřel dvířka od kamen a pucvol namočenou v naftě strčil dovnitř. Následoval přesně opačný proces, něž předpokládal. V kamnech nastala detonace, až litinové tály poskočily a následná tlaková vlna nesměřovala do komína, ale otevřenými dvířky kamen do kuchyně.  Ta tlaková vlna s  sebou vzala všechny ty mastné saze, kterých se chtěl děda zbavit. Kamna byla perfektně vypálená a následující scéna byla úchvatná.
Ač nebylo Mikuláše, byli všichni v kuchyni za čerty. Neměli sice rohy, ale umaštění od sazí byli dokonale. Navíc na všech těch dobrotách, co zůstaly na stole byla centimetrová vrstva sazí.  Osazenstvo ženského pohlaví  se při pohledu na tu spoušť dalo do pláče a osazenstvo mužské dělalo významné posunky. Přes veškerou snahu se z toho co bylo na stolech nedalo nic zachránit, saze byly tak dokonale mastné, že nešly smýt.
Tak jitrnice, jelita a nádivky skončily na hnoji, pouze tlačenky uchránila bytelná poklice velkého hrnce, ve kterém se vařily.  I když v okamžiku velkého třesku  se vznášely tak půl metru nad kamny.

Míla Antropius

Úvod 
Hacafígr 01 
Hacafígr 02 
Hacafígr 03 
Hacafígr 04 
Hacafígr 05 
Hacafígr 06 

Hacafígr 08
Hacafígr 09
Hacafígr 10
Hacafígr 11
Hacafígr 12
Hacafígr 13 
Hacafígr 14
Hacafígr 15

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde