iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Fotbal na Peruci arrow Ohlédnutí za květnem
Ohlédnutí za květnem
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 21 červen 2018
   Opět musím opakovat, že z těch akcí, co se na mne valí, stíhám tak polovinu a i ohlédnutí je časově náročné. Tak jaký byl květen (když už pomalu končí červen).

Letos si tento měsíc nezadal se svým jménem, téměř vše, včetně šeříku, kvetlo až o 10 dnů dříve. Ale hned na začátku přušla smutná zpráva. V pátek 4.5. jsme se rozloučili s předsedou ŽO Teplice, panem Oldřichem Látalem, který náhle odešel v plné práci ve věku 57 let. Na tamním židovském hřbitově se sešlo více než 200 účastníků pietního aktu. Je i jeho velkou zásluhou, že židovský hřbitov u Hřivčic "vstal z mrtvých".  Kdo jste ho znali, vzpomeňte prosím. Následnou neděli jsem definitivně odstoupil z vedení perucké Církve československé husitské, po písemné zprávě od kazatele, že Náboženské obci škodím, mne nic jiného nezbývalo. (Ale oddechl jsem si.) Active Image
V sobotu 5.5.2018 byla moc vydařenou vernisáží v Galerii u Plazíka na Peruci zahájena výstava fotografií Petra Kurimského Paměť kamenů v české krajině. Asi 40 návštěvníků si prohlédlo černobílé fotografie kamenů a skalních útvarů, které můžeme vidět v blízkém i vzdálenějším okolí. Všichni si užili příjemnou atmosféru slunného odpoledne. Přijďte se také do 24.6.2018 podívat na zajímavé kameny z naší krajiny.
Petr Kurimský, Paměť kamenů

Active Image O státní svátek 8.5. vždy znějí Perucí motory siloných i slabých motocyklů. Již posedmnácté se vydali peručtí motorkáři s mnoha kamarády na svojí jízdu pod Říp. Je to neskutečné, že už uběhlo tolik let od prvé jízdy, kterou jsem s Iljou připravil a že on s Martinem tuto tradici drží. Na krásnou jarní (až letní) vyjížďku vyjelo 140 zregistrovaných motorkářů a k nim se přidala asi padesátka těch, kteří neuznávají náročnou práci pořadatelů a nezaplatí mírný startovní poplatek. Jízda se moc za krásného počasí vydařila a ti co zůstali, se na hřišti bavili při dobré muzice a soutěžích.
Jízda na Říp

Active Image Já po úraze již na pořádný stroj nevylezu a tak jsem rád uvítel kamarádky, které mne "vytáhly" na vycházku. Po odjezdu motorkářů jsem vyrazil Ořechovou alejí a přes Vyhlídku za nimi. Dohnal jsem je v Chraštíně. Zpět jsme šli Macovým dolem kolem podkovy a Mlejňáku. Více než 8 km jsme zvládli. Krásně to zhodnotila Jana "Skvělý den v idylickem prostředí s milymi lidmi.Co víc si přát? Díky."
O dva dna poté jsem vyrazil ke Slavětínu, abych vyfotil dokvétající žluté peklo a rozkvétající jetel před panoramatem Peruce.
Okolo Peruce
Active Image Syn s vloni pustil ve vzácných chviličkách volna do rekonstrukce starých, polorozpadlých vchodových dveří a udělal ze starého nové. Stejně je ten můj kluk šikovnej...

Active Image 10. května v Libochovicích večer začalo již 61. Divadelní léto. Nezvyklý Faust - stínově promítaný - nebyl špatný. Ještě se představí hodně ochotníků a já měl v plánu ještě ke Třem Lípám zajet. Povedlo se to již jen jednou 18.5. kdy jsem stihl druhé představení LDL. A nelituji, mladí divadelníci z Hořovic sehráli moc zajímavé představení - pohled do charakterů a myšlení mladých studentů při mimořádné zastávce jejich vlaku Mezi poli.
Active Image Občas se sejdeme v Chomutově se spolužáky z průmky. Letos jsem je sezval na sobotu 12.5.2018 a tak jsme se po 3 letech opět sešli. Tentokráte nás bylo 13 a posděli jsme v suterénu pěkné nové hospody s pivovarem Republika. Prima odpoledne. Za 2 roky snad sejdeme všichni po 50 letech.
SPŠ E4a 70

Po delší době jsem zajel 14.května do Prahy a odpoledne se po ní prošel asi 4 km (navštívil 2 galerie) a mířil do Libně na vernisáž Věry L. . Poprvé jsem se stavil u Pražského jezulátka, prošel Kampou přes Vlatvu a dál až na Metro u Masaryčky. Active Image Příjemná procházka, jen ta fotografická inspirace nějak nepřicházela... Ve Školské ulici jsou v jednom objektu dvě galerie. Na dvoře chystali vernisáž moc potřebné výstavy, příběhy utečenců 20. - 21. století a mezi nimi je i známý fotograf, který vystavuje ve druhé, vysoce profesionální galerii.  Autor tam dokonce byl a mám s ním společnou fotku, díky Roberte. Obě výstavy stojí za návštěvu. Více jsem toho tentokráte nestihl, večer mne čekala Libeňská synagoga.
Jen tak, Praha
Na skok v galeriích
Active Image V pondělí byla vernisáží zahájena výstava Kdy, když ne teď?, obrazů Věry Leininger, galerií českých synagog. V Libeňské Synagoze zazpívala Veronika Matoušková za doprovodu Vlastislava Matouška a Kateřiny Vozické skladbu Via Prophetiae (V. Matoušek/starozákonní texty Isaiah a Jeremiah). Malá ukázka -
https://www.youtube.com/watch?v=79MVyOTTdl8&feature=share
V podvečer, po vernisáži kamarádky Věry L., následoval koncert k němým filmům v prostoru temné libeňské synagogy plné kouře, výbuchů a svérázné hudby. Ona se ta atmosféra k filmům moc hodila. Otřesné záběry z 2. světové války a toho, jak němčtí náckové zacházeli třeba i s dětmi. (Tak úplně to Nikon - nebo já - nebral, foto jen pro dokumentaci atmosféry.)
Kdy, když ne teď?
Kdy, když ne teď? (koncert)

Active Image V polovině května jsem si jel na Podbradec vyzkoušet zajímavý oblek a byl ze mne fotograf z roku 1928. Ale o tom až v červnu. Často s Nikonem mrknu na můj dvorek a udělal jsem to i jeden jarní podvečer. Můžete se tam se mnou podívat.
Jarní podvečer na dvoře

Active Image Ve čtvrtek 17. jsem vyjel do Terezína do Malé pevnosti kde jsem byl před desítkami let. Tentokráte ne za hrůzami, které tam Němci za války prováděli, ale za uměním. Na třetím nádvoří předsatvuje své kresby, fotografie a objekty členka skupiny českých a slovenských surrealistů Kateřina Piňosová. Barevná, možná i veselá výstava v těchto tragických prostorách. Určitě se stavte do 30.10.2018
Surrealismus v pevnosti

Active Image Hned v pátek se udála milá a potřebná akce u mne doma. V Galerii u Plazíka na Peruci se na své poslední zastávce před cílem čtyřdenní tour zastavil Dobroděj na kole, který touto jízdou pomáhá projektu Slyším, tedy čtu. Již několik let skvělí Louňáci načítají zajímavé knihy pro naše zrakově postižené spoluobčany. Na dvůr galerie řišly i děti z družiny místní ZŠ a s páskou na očívh sivyzkoušely mnoho dovedností, které musí ve svém životě ovládat lidé kteří nevidí. Příjemná i poučná hodinka. Večer jsem zašel ještě ke Dvořákům do Stodolního divadla, kde vzpomínali na svoji cestu po Novém Zélandu. Kamarádi vždy vytvoří příjemné prostředí.

Active Image Jednou, dvakrát do roka se projdu na židovský hřbitov u Hřivčic, jehož obnovu jsem před 10 lety inicioval, 7 roků jsem se na ní podílel a poté jem byl tak nějak "vykopnut". Ale chodím sem rád, to místo si návštěvu zaslouží. Nejkrásnější cesta je po Hájkách, s úžasným výhledem na naši krajinu, lemovanou Českým Středohořím. Active Image Neupravené cesty - necesty dávají mým nohám zabrat, ale i následný den s hůlkou za tak krásnou vycházku stojí. Tři dny poté mne kamarádka po obědě pozvala, abych s nimi jel na židovský hřbitov, že se změnil. A skutečně! V neděli byla všude vzrostlá tráva, nyní bylo celých 3000 m2 posekáno. Kamarád zde včera pobyl 13 hodin. Skvělé, díky!
Na Hájkách
Jaro na židovském hřbitově

Active Image Active Image Pravidelně každé pondělí se scházíme v Luně v našem Senior melody sboru a naše milá sbormystrině nás učí zpívat krásné národní písně. Na oplátku jsme šli, my senioři, zazpívat na její koncert absolventů místní ZUŠ. V Lázních u sv. Petra kde je magické prostředí pro zpěv i hudbu, proběhlo vydařené vystoupení všech žáků i hostů.

Active Image Nastal náročný víkend, kdy lounským Bahnem zní dva dny až do noci muzika, převážně lounských kapel. V pátek 25.května začal již 14. Antikotel. Rozhoupali jsme se při výborném reggae žateckých Jahtec Jammin´, pokračovali tvrdí Burnnesy, pohodový Refreš a jídelníček přiostřil Red Hot Čili Pepa. Virtuozní Koonda Holaa načal druhou půli. Vrcholem pátečního večera bylo vystoupení kapely Furt rovně, která zde oslavila 10 let svého trvání. S kapelou vystoupili i bývalí členové. Skvělé! Po nich nastoupila rozjetá mládež severští Haifish. Poté, co jsem odešel dohrávaly Rohotoče a opět poslední kapely měly smůlu, již jsem na Bahně nebyl.
Na sobotu bylo přichystáno dětské dopoledne dětský a od 14 hodin dlouhá šňůra dalších vynikajících kapel.
Antikotel, pátek podvečer
Pátek večer
Furt Rovně
Tváře Antikotle znalí se mohou podívat

Active Image Sobotní Antikotel pokračoval za krásného počasí s přivítáním úsměvem mé milé kamarádky. Mladé Borůvky sem nestihl, ale staré pardály Delta Rock ju. Zvukaři byli stále připraveni. Nastoupili Free Birds, pro mne skvělí, hudba mých 20 let. Lounská klasika Humus Debilitae vždy zaberou, stejně jako Vadaskovo Blues 6. Opět Aulik, ale La´Díra a po ní "můj" Paralet. Za ním přišly i krásné víly. Závěr letošního vydařeného Antikotle byl nabídkou dalších skvělých kapel. Vojtovy Flower Cover jsou vždy perfektní.. Urban Turban jsem neznal, ale profesionální muzika i zpěv. Další lounská klasika s Aulikem Nevýpar Kovatjezd, u okenék s pivem stále fronta a zvukaři drží. Host večera Do Řady moc skvělí, jen já ztratil náladu díky několika až večer příchozím. Házet kelímky piva na foťák není zrovna ono. Poslechl jsem si punk ze zadních pozic, jen jsem mrknul na Beautiful Cafillery a odjel domů. Opět dvě kapely nemám...
Antikotel, sobota odpoledne
Sobota večer
Sobotní tváře znalí se mohou podívat

Active Image Již několik let se na Peruc vrácí žáci ZUŠ Postoloprty. V Galerii u Kozorožce byla zahájena v neděli 27.5. výstava žáku výtvarného oboru ZUŠ Postoloprty Poznáváme, tvoříme... . Šikovní malí výtvarníci tvoří krásná dílka, s kterými vítězí v mnoha soutěžích. Nejhezčí jsou kopečky Českého středohoří.  I vy je můžete spatřit o víkendy a svátky až do 8.7.2018.
FOTO Poznáváme, tvoříme

Květen končí, sotva dýchám a to mne čeká cesta za hranice. Upekl jsem si placky do Vídně, ale o tom až někdy jindy...

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde