iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Fotbal na Peruci arrow Ohlédnutí za prosincem 2017
Ohlédnutí za prosincem 2017
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 28 prosinec 2017

Poslední měsíc roku je plný, zejména svátečních událostí. Podívejme se, jak probíhal ten můj závěr roku 2017.
 

Letos náš Senior sbor se Sborečkem se společnou sbormistryní Evičkou zazpíval Active Image v sobotu 2.12.2017 při rozsvěcování vánočních stromů ve Slavětíně a Oboře. Jen škoda, že prý nás nebylo slyšet. Příště bude potřeba nějaké ozvučení. Ale atmosféra na obou místech byla příjemná, sváteční. Fotky z mého Nikonu jsou ze Slavětína díky šikovné fotografce (od Sašy). U mne to ale bylo prakticky poslední zpívání, můj krk se na dlouhou dobu něčím zanesl.
Adventní zpívání Slavětín

Hned v neděli 3.12.2017 jsem se vlakem rozjel do Prahy. Z Masaryčky jsem to vzal Hybernskou a po Příkopech na Active Image Můstek. I na Václavák se rozšířilo adventní šílenství. Kýta nad ohněm a hlavně panely z historie náměstí ale nabyly špatné. Já mířil jinam...do Vodičkovy ulice a dál do pasáže, místo jistě znáte. Hodně neobvykle jsem se rozhodl prožít 1. adventní neděli. Místo vyčkávání na rozsvícení stromečku za zvuku koled, jsem si užíval v Lucerně swing. Jan Sigmátor s Bandem Felixe Slováčka již potřetí připravil velký koncert Sinatrology, poprvé v tomto sále. Zúčastnila se i Ewa Farna (swing ji šel) a hlavně z Anglie přijel swingař Mitch Winehouse. Moc příjemné sváteční odpoledne, trochu zkažené jen tím, že jsem seděl za konstrukcí ozvučení.
Praha swingová

Active Image Tradičně probíhá předvánoční tržnice na Peruci v usedlosti Active Image Za Dubem. Ten, kdo ji v sobotu 9.12. stihl, mohl si koupit nějakou krásnou věcičku nebo posedět v kavárně s příjemnou obsluhou majitelky Hanky Dvořákové. Cestou zpět na mne svítilo zimní sluníčko. Doma mne čekaly fotky od Romana Kučery. Takto likvidátoři peruckého lesa pro svůj mamon likvidují i veřejné cesty. Nevím, jak o Nový rok ořechovou alejí (a i před a dále) dojdeme na tradiční pochod?
Předvánoční tržnice Za Dubem

Active Image V úterý 12.12. jsem na chvilku "vylezl" ven a stavil se mezi spolužáky na vánočním večírku Třetího věku v Klubovně. Zastihl jsem ještě humorné minutové hry dramaťáku a pak se připojil se svými chraptivými zvuky k našemu sboru a trochu si zazpíval. Bylo to příjemné osvěžení dne mezi přáteli, krk to jakž takž vydržel. Děkuji naší milé lektorce Káče za nafocení našeho vystoupení.
Vánoční večírek TRV

Tradičně v adventním čase se v Radonicích schází lidé ke společnému posezení v místním kostele Povýšení sv. Kříže Active Image při krásném zpěvu. Nejinak tomu bylo v sobotu 16.12. Program v zaplněném prostoru letos obstarali místní malí andělé pod vedením Aničky Gruntové a vynikající lounský pěvecký sbor Kvítek s adventním repertoárem. Poté před kostelem nastala mimořádná událost, odhalení zrestaurované sochy sv. Linharta. Dílo neznámého autora bylo přeneseno do Radonic k vchodu do původního kostela v roce 1827 z Pátku nad Ohří, nyní bylo přemístěno na příhodnější místo k novému vchodu. Sochu nechal na popud místních obyvatel zrestaurovat Městys Peruc (61,9 tis.Kč) za podpory Ústeckého kraje (143 tis.Kč). Náročnou práci výborně provedla restaurátorka MgA. Markéta Kynclová ze Stradonic za vydatné pomoci své rodiny. Cestou domů jsem se zastavil nad Pátkem a v krásném podvečeru se podíval na východ a na západ...


Advent a sv. Linhart v Radonicích

 

Již léta se setkávám při podzemních koncertech v Praze se skvělým muzikantem a pedagogem Vlastou Matouškem Active Image . Proto jsem uvítal, když jsem byl pozván na neděli 17.12. do Litoměřic na koncert jeho souboru Schola specialis Familiae. Rodinné složení, Klára, Anežka, Veronika a Vlastislav Matouškovi a Kateřina Vožická, vytvořilo svými adventními zpěvy gotiky a renesance nádhernou předvánoční atmosféru v litoměřické Kávě s párou. Moc jsme si odpoledne při dobré kávě a hlavně skvělém zpěvu za zvuků historických hudebních nástrojů užili, děkujeme.
Schola specialis Familiae v Kávě

V úterý 19.12. jsem během 20 dní popáté (2x se synem u autobusu) byl v Praze. Prvým důvodem byla návštěva mého chirurga, motorkáře doktora Holuba, který konstatoval, Active Image že léčba mých zlomenin je úspěšně ukončena. Prima, i já to cítím. Jen kdyby mne po lázních tak nebolela záda.  Tramvají jsem přejel z Malostranského náměstí k Máji a vyrazil na malé cournutí po galeriích a ulicích Prahy. V Leica Gallery je nainstalována Pocta mistrům fotografie Ara Gülera, pěkná škola portrétů a pohledy na starý Istanbul. Kousek dál u Škody Tváře populární hudby 1965 - 85 Otto Dlaboly i porovnání starých a nových podob umělců. Františkánskou zahradou jsem se dostal do ambitu Františkánů u Active Image P. Marie Sněžné, kde je výstava desítek plochých, figurálních i pohyblivých Betlémů. Na Staroměstské radnici je v obou patrech tradiční Czech Press Photo 2017. Naštěstí je zde letos méně násilí, hodně zvířátek, sportovců, ale mne se nejvíce líbí snímky z obyčejného života. Příjemné podívání. Ti holubi na přezdobeném a plném vánočním Staromáku jsou drzí. Jeden mne skoro vyrazil z ruky foťák a za chvíli další vrazil do hlavy. A to jsou všude kolem betony. Pak už jen tradiční občerstvení v řeznictví v Kaprové, busem do Slanýho a Renaultem domů.
Prosincové cournutí Prahou

V Černochově se v pátek 22.12., v předvánoční večer poprvé na pozvání Marie Imbrové Active Image sešli sousedé i vzdálenější přátelé u afrického Betléma. Hostitelka připravila teplé nástroje se sousedkami napekly cukroví a byly i chlebíčky. Hlavně však plné stoly originálních výrobků z různých zemí Afriky. Látky, košíky, pletené figurky, korálky, ale i kamenné sošky a vše krásně zdobené. Ti co přišli si mohli zakoupit pod stromeček dárek vyrobený africkými ženami.
Afrika v Černochově

Začátkem měsíce jsem ve 3 přijel od doktorky ze Slanýho a chvilku jsem se zdržel v kuchyni. (9 sklenic zelí na zimu a čokoládové řezy) Active Image A musím také něco upéct na Vánoce. Dělám jen pár kousků na košt. Linecké a babiččiny spiškuby byly na plechu, po obědě se vším šup do trouby. O pár dní později mi to pečení moc nešlo. Ale nakonec vánočka a čokoládové měsíčky hotový (mohlo to být lepší). Ještě to linecký namazat rybízovou marmeládou a vše s půlkou jablka vyrovnat do krabice. Pro letošek to bude stačit. Už se to blížilo, takže krásné a požehnané Vánoce a PF 2018.

 

Active Image

Nastal Štědrý den, k obědu jsem si udělal tradičně postní čočku s volským vokem Active Image (já vím, říká se čočku až na Nový rok), odpoledne jsme ještě v kapli rozsvítili Betlémské světlo, zastavil jsem se na hřbitově rozsvítit svíčku mým dahým předkům a pak se již vydal k dceři. Letos jsem večer trávil s její rodinou, s vnučkami u večeře byl i pravnuk Adam. Polévky si dal dva talíře, dobrý jedlík. Odlili jsme olovo, rozkrojili jablko, zapálili prskavky a v tu chvíli zvonil Ježíšek. Dárky byly krásné a bylo jich hodně. Díky. Já poté odejel na Peruc do naší kaple M. J. Husa na Štědrovečerní bohoslužbu. Active Image Vyzdobili jsme ji, pozvali spoluobčany a nakonec nikdo, mimo nás stálých, nepřišel. Peručáky od televize a jídla nikdo nezdvihne. Je to moc smutné.
Na Boží hod odpoledne se celá rodina sjela ke mně na Peruc. V pokoji nás sedělo najednou třináct. I u mne se stavil Ježíšek, tak snad malé dárky potěšily. Druhý pravnuk Vojta měl velkou zálibu ve sfoukávání svíček. Musel jsem je stále zapalovat. Bylo to moc příjemné posezení.
Active Image O Štěpána nikdo nepřišel, ani mne nepozval, tak jsem se jen prošel mlhavou a namrzlou Perucí a večer jel na tradiční koncert lounského pěveckého sboru Kvítku v aule lounské střední školy. Vedle dospělého Kvítku, komorního souboru a kvartetu vystoupily i děti z malého Kvítku, přípravky i ze školního Otakárku. Krásné zakončení svátečních dnů.
Moje Vánoce

Již tradičně hraje v perucké knihovně místním lidem na závěr roku dechovka Rodáci. Bylo to opět příjemné setkání i s občerstvením. Jen se bohužel loňský poměr muzikant : posluchač změnil z 1:1 na 3:2. Proč by sem Peručáci vážili cestu, když (jak jsem již psal) mohou zůstat u TV s plnou mísou vánočního jídla.
Rozloučení s rokem

A krásného předsilvestra jsem zažil v sobotu v Lounech U Pramene, kde s veselostí zahrála kapela s mým synem Paralet a sešlo se mnoho dobrých přátel. (Já tam nefotil a z těch mnoha co ano, nikdo fotky neuveřejnil.) 
Prosinec je rok od roku méně zimní. Letos jen na jeden den napadl malý poprašek sněhu, za dva dny po něm nebylo památky. Teploty většinou nad nolou, občas mlha a poze při ní mírný mrázík. Větvičky trochu zbělely námrazou. Předposlední den byl téměř jarní, svítilo sluníčko, modrá obloha a teploměr vystoupal téměř k 10°C.
Prosinec na Peruci

Poslední den roku jsme se sešli odpoledne v perucké kapli M. J. Husa při společném rozjímání se sestrou farářkou. Noční přechod do nového roku jsem byl sám u televize. Musím uznat, že po delší době na silvestrovské ČT vytvořili výborný pořad "Velká plavba s Waldemarem". Jde to i bez šílených světelných efektů, sprosťáren a namyšlenejch "neumělců". Po půlnoci jsem obhlížel svůj domeček, na který ze všech stran létaly ohnivé střely. Ale to už byl vlastně leden...

 

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde