iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana
Ohlédnutí za červnem
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 03 srpen 2017

Blížila se polovina roku a akce doma i v okolí přibývaly. Kam se podívat dříve? Všude bylo krásně a navíc ještě výjezd za hranice. Tak začínám vzpomínat...

Active Image Začátek června bývá věnován dětem a i na Peruci se Active Image uskutečnil moc povedený Dětský den. Psal jsem o tom ZDE . Také o další výstavě postoloprtské ZUŠ s názvem Cestování jste si jež na mých stránkách mohli přečíst ZDE . Hned chvíli poté jsem odcestoval na pár dní do Rakouska do okolí Salzburgu. Ale o tom zase více jindy (ještě jsem nepřebral fotky).

Active Image Active Image Hned po návratu jsem spěchal do Prahy, abych stihl zajímovou výstavu o festivalu Pezinok 1976 v Leica Galery a další úžasnou výstavu Gerharda Richtera, německého malíře "z fotografií"  na Staroměstském náměstí. Jen kousek odtud je Literární kavárna v Řetězové ulici, kde se večer konal koncert s promítáním němého Dantova Pekla. Opět úžasný zážitek s partou skvělých muzikantů v temném pražském podzemí.
FOTO z galerií
FOTO z pekla

Následující víkend byl zase nacpaný akcemi. V sobotu jsem se jel podívat do Křesína na máničky. Active Image Již mnoho let zde vlasatí kamarádi pořádají fotbalový turnaj pro kamarády ze severních Čech i z Prahy. Na hřišti pod Hazmburkem se utkalo snad šest týmů ve hře bez rozhodčího, ale s férovým přístupem. Nebo viděli jste někdy ligového fotbalisty, který by řekl "U mne to byla ruka, kope se odtud." A navíc, Louňáci všechna svá utkání a tím i turnaj letos vyhráli. Výborná vlasatá parta, která si určitě užila i večerní hudební produkci.
FOTO fotbalové

Ale já spěchal do Loun, na již 11. Dobrodění. To připravují Dobrodějové na lounském Bahně. Active Image Na pestré dětské odpoledne (to jsem nestihl) navázal bohatý hudební večer. Zahráli domácí Čili Pepa, Paralet, výborný BB-Band a na závěr Najust. Celkový výtěžek charitativní akce Dobrodění, který v letošním roce činí krásných 64 840 korun, byl rozdělen mezi tři subjekty. Polovina peněz bude připsána na účet Centra Terapie Autismu, mezi dalšími obdarovanými byli dva chlapci, Darísek Kubík a Filípek Otta, kterým se s příspěvkem možnost v první samostatné krůčky jistě promění ve šťastnou realitu. Dík pořadatelům, dík sponzorům a dík návštěvníkům.
FOTO z Dobrodění  
 

 

V Active Image neděli jsem po obědě nejdříve vyfotil naše nové spoluobčánky Perucka, které v obřadní síní místní radnice přivítal starosta Radek Bláha. Z osmi pozvaných přinesli rodiče 7 novorozenců. Krásné chvíle. Rychle jsem spěchal do kaple M. J. Husa CČSH, kde pracovník lounského muzea Sl. Havrlanta přednášel o husitství na Perucku. Víte, že Markéta z Peruce bydlela kolem roku 1410 v blízkosti Betlémské kaple v Praze chodila na kázání Mistra Jana? Jen škoda, že téměř nikdo na zajímavé povídání nepřišel.

V úterý jsme vyrazli opět s Třetím věkem za poznáním Česka, tentokráte na Vysočinu. Active Image Prvou zastávkou byl hrad Lipnice, v podhradí jsem chvíli poseděl s Haškem a Švejkem. Na hradě opět dobrý průvodce a poté volná prohlídka jednoho z našich největších hradů. Skutečně velké prostory, sály a výhledy do okolí. I zde má bývalý průvodce Jaroslav Hašek svoji komůrku. A ta krásná kaple. Vždyť ji znám z filmu Šílení, který byl natáčen i na peruckém zámku.  Ve sklárně v Okrouhlicích jsme viděli šikovnost sklářů - foukačů. Před námi tvořili tzv hutní sklo. O kousek dál se dělali křehké broušené číše. Na závěr jsme se prošli nádherným skanzenem Veselý kopec se souborem lidových staveb Vysočina. Na stráni rozsetá stavení, dvory, sušárny a dole mlýn a pila, poháněné vodou. Ta však pro velké sucho netekla. Přálo nám i počasí, takže opět krásný den za poznáním naší vlasti.
FOTO z Vysočiny 

Ve čtvrtek navštívily moji galerii děti z družiny perucké školy. Active Image Jsou jediní, kteří z tohoto zařízení chodí za zajímavými fotografiemi (školní fotokroužek nemá zájem). A ty Tomáše Špačka, které viděly, určitě patří ke špičkovým. Naopak já večer zajel na Kladno na vernisáž výstavy Summertime výborné fotografky Pavly Sirůčkové. Za výlohou fotoateliéru představuje své snímky na látkách, z kterých byly ušity zajímavé šaty. Pěkné...
FOTO ze Summertime 

Elišku jsem potkal někdy před více než 10 roky na Brutusu - to jsem ještě našel partu, která se chtěla bavit. Active Image Vídali jsme se občas až před třemi roky mne překvapila svým aktivním cestováním. S kamarádem Tomášem seženou levné letenky kamkoliv, sbalí baťůžek a vyrazí. Pohybují se místními prostředky nebo pěšky, spí u lidí, nebo v levných ubytovnách a hotýlcích, jedí společně s domorodci. A viděli již velký kus světa. Do stodoly Za Dubem přijeli vyprávět o svém poznávání Střední Ameriky. Moc zajímavé, ale opět Peručáci neměli zájem.

Na Peruci se běhalo již v 80. letech a v tradici pokračuje Beh Oldřicha a Boženy, o kterém jsme psali ZDE .

Active Image S Třetím věkem jsme byli v závěru školního roku hodně aktivní. Náš pěvecký sbor Senior Melody byl pozván do Vernerova mlýna v Brlohu, aby společně s dětským sborem naší sbormistryně Evy zahájil letošní sezonu. Zpěv na dvoře mlýna pod modrou oblohou byl příjemný (děti nám hodně pomohly) a poté jsme přijali pozvání k prohlídce starého mlýna. Pro mne to bylo o to vzácnější, protože jsem 12 let ve starém lounském mlýnu dělal. Názvy stolice, vysévač korečkový výtah a pod. mně nebyly cizí.
FOTO ze mlýna 

Další naše akce bylo poznání tajemna u nás, na Lounsku. A měli jsme průvodce z nejzkušenějších, Active Image spisovatele, malíře, hudebníka a znalce tradic a záhad Václava Vokolka. Po návštěvě magického nedostavěného chrámu v Panenském Týnci a největšího českého menhiru Kamenného muže u Klobuk jsme dojeli k nám na Peruc. I zde, přestože jako rodák mnoho znám, bylo povídání V.V. velmi zajímavé. Po kávě u Hanky Za Dubem jsme v děšti dorazili do Slavětína, kde nás kamarád Richard vpustil do vzácného kostela s nástěnými malbami. K místnímu menhiru Baba jsme již v dešti nedošli. I tak to byl hodně zajímavý výlet.
FOTO z tajemna

Active Image Poslední červnový den, vyjímečně v pátek, byla zahájena v mé Galerii u Plazíka nová výstava kladenského fotografa Ivana Šulka O pocitech. Po Špačkových baltských krajinách tentokráte krásné makro, snímané starými skly. Ivan se svojí prací vytáhl. Přijelo i hodně jeho známých a společně jsme poseděli až do pozdního letního večera. Touto výstavou bylo zahájeno druhé desetiletí trvání perucké galerie.
FOTO z vernisáže  

Červen končí a čeká nás druhá půle roku 2017.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Partners+

paralet
-----
dobroděj
-----
denik
-----
Hnutí Jsme PRO!
-----
Rozhlas Peruc
Městys Peruc

Doporučujeme

Kultura a sport -
Kalendář kulturních a sportovních akcí městyse Peruc naleznete 
na rok 2024
ZDE  

Za Dubem - Usedlost Za Dubem poskytuje ubytování v celkové kapacitě 11 lůžek. Romantické prostředí, veškeré vybavení, zajímavé okolí. Více najdete zde

Cyklotrasa Peruc, Agropenzion Hájenka, Louny
-
Projížďka po cyklotrase z Peruce až do Loun na pěkném videu je zde

Knihovna Peruc - Obecní knihovna ZDE

 

KVÍTEK - lounský pěvecký sbor najdete zde

 

Železniční muzeum Zlonice - Zážitek pro děti i dospělé, kteří mají radi vláčky. zde

Pivovar Antoš Slaný - Pro vás, kteří mají rádi skutečné pivo a dobré jídlo.
Zavítejte  sem

Libochovické listy zde

GALERIE

Active Image

Active Image

V Galerii u Plazíka
-----------------------------------
Připravujeme
sezonu 2024:

30.3. - 23.6.
Josef Skip Holota 
"Zajímavosti kolem nás"
29.6. - 25.8.
Veru Králik
"Rok v Praze a na cestách"
31.8. - 28.10.
Radek Kučera
Lounská sojka

Počasí

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde

Top List

TOPlist

Statistiky

Přístupů: 35590755

Kdo je zde?

15 hosté