iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
výstava obrazů
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů. Výstava bude zahájena vernisáží v sobotu 20. dubna v 16 hodin
.
PLAKÁTEK

Deskovky v knihovně
Obecní knihovna
Peruc

spondělí 22.4.2024
16:30 h.
V pondělí 22.4.2024 od 16:30 se na vás těšíme Obecní knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek.
PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Židovský hřbitov arrow Ohlédnutí za dubnem
Ohlédnutí za dubnem
Napsal Plazík st.   
Úterý, 09 květen 2017
    Další jakoby jarní měsíc za námi. Neohřáli jsme se, ale událostí bylo víc než dost.

Active Image Tradičně začneme Počasíčkem, které nás moc netěšilo. 1. Apríl byl letní - přes 20°C. Po prvém dubnovém deštivém týdnu byl víkend slunečný i na mém dvorku. Ale druhý předvelikonoční týden ochlazení, občas přeháňky, velký vítr, ale sluníčko mělo sílu. Úterý po příjemném Velikonočním pondělí byl ale šok. Další ochlazení a sníh! A nezvykle hodně studené počasí vydrželo až do konce dubna. Pokud vysvitlo sluníčko, příjemně hřálo, ale v noci slezl občas teploměr pod 0°C. Květy a ovocné stromy pomrzly. Konečně jsem vytáhl prvé ředkvičky, ze salátu nic nebude.
Počasíčko 2017
Už vše kvete
Podvečer na Peruci 

V perucké usedlosti u Dvořáků Za Dubem v sobotu 1. dubna proběhla předvelikonoční tržnice, doplněná o výstavu panenek Evy Kindlové. Krásnou slunnou aprílovou pohodu si užili všichni návštěvníci a určitě i tvůrci nádherných předmětů. Mnohé z nich si místní i přespolní odnesli domů k oživení velikonoční nálady.
Předvelikonoční tržnice

Active Image Prvou dubnovou neděli bylo tak krásně, že jsem ještě v podvečer dopajdal až na Dýbeř. A jak to v lese kvetlo! Podléšky i mech, sasanky a další kvítky, babky kořenářky by řekly, jak se jmenují. Jen v tom lese to moc nevypadá, jen ležící kubíky dalšího dřeva, pokáceného na různých místech. Představovali jsme si lepší správce naší přírody, ale zase z toho nic nebude. Chtějí za to po nás ročně miliony na náhradu jejich "ztrát". Jen pohled na Corvínův statek potěší, jeho nový majitel se činí a věřím, že během roku bude opět v plné kráse.
Jarním lesem na Dýbeř

Active Image V rámci akce Ukliďme Česko se i na Perucku uklízelo na 2 (možná 3) místech. Kulturní komise pomohla místním spolkům s organizací v Radonicích (34 účastníků, 250 kg odpadu) a v Černochově (18 účasníků a 500 kg odpadu). Fotky jsou převážně z Černochova, v Radonicích jsem stihl pouze závěr (vítal jsem občánky). Naše obce a okolní příroda jsou čistější, bude se nám zde lépe žít. (Nevezmou si lesáci z těchto aktivit vzor?) Všem pomocníkům patří dík.
Ukliďme Radonice a Černochov

Nejen přírodou, ale i kulturou živ je člověk. Tak zase šup do Lovosic Pod Palubu na bezvadný Pankix a výborný Lety mimo. Bylo nás tam málo, ale užili jsme si to...
Pankix a Lety mimo 
Active Image V Lounech probíhal festival Jeden svět, já se dostal až na závěrečnou akci, pro mne o to lákavější, že se konala v místech, kde jsem v 80. letech pracoval. Byla jím balírna Jiráskova mlýna v Lounech. Zajímavým programem ve starých průmyslových prostorech byla  prvá Pavlač. Až neskutečně výborná prezentace lidí, u nichž je prospěšná aktivita samozřejmostí. Pro další povzbuzení, inspirace, popř. tip, jak aktivně trávit volný čas. Poslední film byl z prostředí indického textilního průmyslu s ničícím zaměstnáváním  místních obyvatel.
Jeden svět na Pavlači
O dva dny později byla v perucké Galerii U kozoržce nainstalována prvá letošní výstava, o níž píšeme zde -
Zátiší

O Velký Pátek byla zahájena sezona v peruckém Muzeu České vesnice. Vedle jedinečné a vzorně připravené stálé expozice byla v podkroví zahájena pěkná výstava "Pokojíčky pro panenky" paní Jiřiny Hegedüšové. Hezky zazpívaly a zarecitovaly děti z místní ZŠ.
Otevření muzea

K Velikonocím patří i koncerty. O těch na Peruci a v Radonicích jsem psal zde - Velikonoční koncerty .

Active Image Třetí dubnový víkend jsem nevěděl kam dříve. Nakonec jsem navštívil 6 zajímavých akcí. Již v pátek večer to byl koncert kapely Free Birds v lounském hotelu Caramel. Výborná muzika na terase studeného večera. Po sobotním obědě jsem zajel po třech letech do Lisovic do Železničního muzea pana Čecha. Obdivuji nejen exponáty, ale hlavně práci majitele a jeho přátel na vylepšování soukromého muzea. Jen kousek odtud jsem prožil příjené chvíle při oslavě čtyřicátin synovce Václava.
Vláčky zahájily

Ale rychle na Peruc, na alespoň kousek fotbalu. Vysoké vítězství, na jaře bohužel prvé (a možná poslední.) III. třída se blíží... z fotbalu - ZDE

Active Image Těch narozenin bylo málo, tak večer rychle na lounský Golf. Na pozvání kamarádky Romany (znáte ji i z perucké školy) na oslavu těch jejích. Moc příjemná společnost, včetně nečekaných návštěv a prima kamarádi s kytarama. Tam mně bylo moc dobře.
Narozky na Golfu

Active Image V neděli letos poprvé, ale jinak již ani nevím pokolikáte, do černčické Galerie Emila Juliše přítele Vejra, na výstavu obrazů a grafických partitur známého básníka, spisovatele, ale i malíře Václava Vokolka. Jeho zamyšlení rád poslouchám ve vysílání ČR. Provedení jeho grafických partitur znělo mezi obrazy celým prostorem. Autror má blízko i k Peruci, pracoval zde na instalaci Pamětní síně E. Filly v dobách, kdy to skutečně byla pamětní síň a ne porevoluční paskvil.
Obrazy slov a rytmů

Active Image Celý školní rok chodím zpívat do lounského Senior Melody sboru. Pod vedení skvělé Evy Kleinové se učíme zpívat trojhlasně a připravovali jsme se na vystoupení na přehlídce v lounské Zastávce. Věřím, že kolegové zazpívali skvěle, já bohužel nemohl.
Senior melody
Na stejný čas jsem měl připravenu vernisáž další výstavy v mé galerii, píši o tom zde -
Galerie plná písku

Active Image V týdnu jsem si zajel, také již tradičně, do Prahy na výstavy a tentokráte po dlouhé době i na koncert. Byla zima a pršelo, tak jsem jel až odpoledne a stihl jsem jen dvě výstavy blízko sebe. V Kafkově domě poblíž Staroměstského náměstí jsem navštívil X. ročník veletrhu fotografie Prague Photo 2017. Ve třech patrech neobvyklého syrového prostoru se představují desítky fotografů, umělecké školy, ale k vidění jsou i klasikové (Funke). Mnozí autoři u svých fotografií stojí a diskutují s návštěvníky. Vystaveny jsou fotografie úžasné, ale i takové, které nebyly dle mého gusta. Ale ta rozmanitost byla pro mne právě přitažlivá. I proto jsem pak viděl jen výstavu Praha Fotografická na Staroměstské radnici. Fotografie řemeslně výborné a některé i zajímavé.
Dvě galerie

Active Image Večer na pozvání kamaráda Pavla do Libeňské synagogy. Byl jsem zde poprvé a je to skutečně magický prostor uprostřed nové výstavby. Byla připravena promítačka s filmy s otřesnou tematikou osvobozeného polského tábora Majdanek a sovětský dokumentární film Berlin 1945. Filmy, skutečně náročné na psychyku diváka, doplnilo silnou experimentální hudební improvizací deset muzikantů na tradiční, ale i hodně neobvyklé nástroje. Silný, emotivní zážitek.
Synagoga

Active Image Závěr dubna tvoří tradičně pálení čardějnic, které se uskutečnilo jako vždy u fotbalového hřiště. V předvečer tajuplného dne jsem navštívil na pozvání přátel ještě malý festiválek MiniRetejn v Tejnické sokolovně. Další z velmi příjemných akcí, kterou zahájili místní Refreš, poté zahráli mně dlouho známí bratři, kytaroví mágové z Jirkova, se svou mini kapelou Marry B. Závěr udělaly Straré pušky. Ty jsem ještě neslyšel, ale byla to moc příjemná muzika - rokenrol, písničkářství a další kousky pro dobrou náladu.
Foto bude...

Duben končí a čekáme Máj. Snad se to jaro konečně dostaví...

 

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde