iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Křesťané arrow Naučná stezka Perucko 13
Naučná stezka Perucko 13
Napsal Plazík st.   
Středa, 11 leden 2017
   V Hlubokém zůstáváme, ale dostáváme se do míst, kde les i tuto přírodní památku přerušila výstavba produktovodů. Mnohé z flory i fauny to asi odneslo, ale v nezalesněném místě vyrůstá mnohá tráva a květiny, v nichž se usadilo mnoho hmyzu a malých živočichů. Jistě by to stálo za nový průzkum. 

13.1 PRODUKTOVODY v Débeřském údolí

Débeřské údolí protíná poblíž chráněného území V Hlubokém asi 100 metrů široký koridor (pás území vymezený pro speciální účely), kterým vede napříč údolím několik produktovodných potrubí:

1) Vysokotlaký plynovod
V květnu 1971 bylo vydáno Územní rozhodnutí o umístění stavby Tranzitní plynovod SSSR – NDR, který byl budován na základě vícestranných mezinárodních dohod a měl zajistit dopravu zemního plynu (sušeného) do zemí západní Evropy a NDR.
Území Severočeského (nyní Ústeckého) kraje se týkala pouze stavba v úseku  Zlonice – hranice NDR v celkové délce 67,9 km, v kraji to bylo 74,7 km – zbytek 6,8 km je v okr. Kladno. Trasa v okrese Louny vedla mimo dalších obcí i přes katastrální území Černochova, Peruce, Stradonic, Pátku a  Radonic nad Ohří. Jedním z nejkomplikovanějších úseků trasy plynovodu bylo překonání strže podél Débeřského potoka na 15 - 16 km,  které muselo být provedeno  v kontaktu s přírodní rezervací. Pracovní  pás mohl být  maximálně 25 m široký a bezprostředně odborně  rekultivován,  aby  nemohlo  docházet  k erozi území. Vlastní chráněné území nesmělo být dotčeno.

V březnu roce 1973 byl plynovod napuštěn, natlakován a uveden do provozu.

 

2) Etylenovod Unipetrolu RPA, trasa Bohlen - Litvínov – Neratovice 
Územní rozhodnutí o umístění trasy etylenovodu JS 250 z  Chemických závodů ČSSP v Záluží u Mostu  (nyní Chemopetrol a. s. Litvínov) do SPOLANY Neratovice bylo vydáno v září 1972. Stavba byla dokončena v roce 1975.
Chemopetrol dodává do Spolany produktovodem etylen (též ethylen), který se využívá k výrobě plastů a fólií. 

Po celém okresu Louny sleduje etylenovod trasu tranzitního plynovodu včetně překonání strže podél Débeřského potoka.

3) Produktovod C4 frakce Unipetrolu RPA  (Dálkovod C4 frakce)
Další produktovod z Chemických závodů  Záluží u Mostu (z Chemopetrolu a. s. Litvínov), tentokrát do  n. p. Kaučuk Kralupy nad Vltavou (nyní Synthos Kralupy a. s.), sloužící pro přepravu ethylbenzenu k výrobě polystyrenu a pyrolýzní C4 frakce k produkci kaučuků, se budoval v letech 1975 – 1977.
Trasa: Dálkovod C4 frakce prochází územím dvou krajů, Středočeského a Severočeského (nyní Ústeckého), délka 56 km.

4) Ropovod DRUŽBA - (Дружба нефтепровод - ropovod Přátelství)
je nejdelší ropovod na světě. Surovina na své cestě urazí trasu dlouhou 4 000 km.
Ropovod vystavěly státy RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci) v čele se Sovětským svazem. Jeho hlavním účelem bylo zásobovat státy socialistické soustavy ropou a zemním plynem.
Ropovod začíná v Samaře v jihovýchodní části evropského Ruska a pokračuje západním směrem až do běloruského města Mozyr, kde se rozdvojuje na severní větev vedoucí do Polska a Německa a na jižní spojující Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Česko.
Ropovod Družba byl prvním ropovodem vedoucím po (tehdy ještě) československém území. V roce 1962 byl doveden do Bratislavy a v roce 1965 prodloužen do Chemických závodů  Československo-sovětského přátelství (ČSSP) Záluží u Mostu. 
Celková průběžná délka trasy na našem území je 357 km, (včetně zdvojení a odboček dosahuje 505 km), průměr potrubí je 528 mm, ročně potrubím proteče kolem 9 milionů tun ropy. Centrální úložiště ropy v naší republice je poblíž Nelahozevsi u Kralup n/Vltavou.
Správcem celého systému je ruská společnost Transněft. Na území ČR je provozovatelem ropovodu Družba společnost MERO a. s. (MEzinárodní ROpovody).

Trasa ropovodu

5) Doprovodné kabely jednotlivých potrubí 
Všechny produktovody doprovázejí tzv.  doprovodné kabely, které slouží pro měření, ovládání a signalizaci a řízení provozu všech produktovodů. Spojují výrobní závody se sklady dodávaných surovin, zajišťují telefonní spojení…

ad 1) Návrh na vydání územního rozhodnutí na umístění dálkového kabelu pro tranzitní plynovod byl vydán v červenci 1972 – šlo o umístění kabelu jako součásti sdělovacího systému, který zajišťuje provoz celého tranzitního plynovodu a vzájemného telefonního styku jednotlivých pracovišť v Středočeském a Severočeském (Ústeckém) kraji. Dále zajišťuje přenos dat do ústředního dispečinku. Trasa je navržena převážně v souběhu podél tranzitního plynovodu.
ad 2) Územní rozhodnutí o umístění doprovodného telekomunikačního kabelu a měřících a armaturních stanic etylenovodu Js 250  z Chemických závodů ČSSP v Záluží u Mostu do Spolany Neratovice bylo vydáno v září 1972.
ad 3) Produktovod C4 – frakce (viz výše)
ad 4) V roce 1997 v rámci Komplexní modernizace ropovodu Družba byla provedena rekonstrukce stávajících zařízení  (doprovodný kabel, přípojky NN k armaturním stanicím a stanicím katodové ochrany, armaturní stanice a příjezdové cesty k nim) podél systému ropovodu Družba na území ČR.

*********************************

Společně pro všechna potrubí, tj. etylenovod, tranzitní plynovod a ropovod je  provedena jednotná katodová ochrana. Měřící a armaturní stanice jsou umístěny na oplocených pozemcích.

Zdroj: Archiv městyse Peruc + Internet

 

13.2  PERUCKÁ ROKLE a ZÁCHRANNÉ AKCE
(Přemístění ohrožené fauny a flóry)

Débeřské údolí, které je několik kilometrů dlouhé, protíná napříč (poblíž chráněného území V Hlubokém) asi 100 m široký koridor (koridor = pás území vymezený pro speciální účely),  kterým  vede  několik  produktovodů.
Jedná se o cizorodý zásah do původní přírody, a tak zde lze sledovat  sukcesní stádia. Mění se tak nejenom poměry z hlediska botaniky, ale i zoologie. V periodické tůňce u potoka zde bylo zaznamenáno rozmnožování velice vzácného čolka horského (Triturus alpestris). V souvislosti s postupným zarůstáním se zde objevují běžné druhy ptáků i savců. Z ptáků je to například strnad obecný (Emberiza citrinella), kos černý (Turdus merula), lidnuška lesní (Anthus trivialit) a další. Z drobných  savců jsou to hlavně myšice (Apodemus sp.) a v hořejší části hraboš polní ((Microtus arvalis), srnec evropský (Capreolus capreolus) a vzácně i jezevec lesní (Meles meles). Při okraji řezu nepravidelně hnízdí výr velký (Bubo bubo).

Herbert Tichý, 2003



Záchranné akce (transfery) v Perucké rokli
Provedení záchranného přenosu zvláště chráněných a ohrožených rostlin a živočichů bylo investorovi stavby Českému plynárenskému podniku, s. p. TRANSGAS, o. z. Praha 10 nařízeno Rozhodnutím Okresního úřadu Louny, referátem životního prostředí dne 31. ledna 1995. 
Přenos byl proveden pouze na náhorní plošině SV svahu nad lesní cestou k „Milencům“, a to lesní mravenci (Formica rufa), a na SZ svahu Perucké rokle – na levém břehu Débeřského potoka - byly přesazeny co nejblíže původním lokalitám ohrožené druhy rostlin: lilie zlatohlávek (Lilium  martagon), lýkovec jedovatý (Daphne mezerum), prvosenka vyšší (Primula elatior), trličník brvitý (Gentianopsis ciliata) a kozlík trojený (Valerina tripteris).

Biologický doprůzkum v Perucké rokli     
V roce 1996 provedli pracovníci Severočeského centra ekologických služeb Ústí nad Labem v Perucké rokli biologický doprůzkum. Bylo zjištěno, že z celkového počtu přemístěných rostlin v počtu 93 ks nebylo nalezeno 9 ks lilie zlatohlavé!
Přestěhovaná kupa s mravenci lesními byla opuštěna a nově založena asi 30 m SZ od původní lokality. Mravenci si zde sami založili skutečně funkční kupu…
 

Active Image

 

Zdroj: Archiv městyse + internet
Helena Halamová, 2010

Naučná stezka Perucko 1 - 20   

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde