iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Galerie u Kozorožce arrow Ohlédnutí za podzimem
Ohlédnutí za podzimem
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 05 prosinec 2016
   Dlouho jsem nepsal o akcích a mém volném čase. No volný čas, to snad neznám. A navíc jsem byl celý říjen v lázních, trochu mne tam dali dopořádku, pajdám méně. Většinou jsem navštěvoval kulturní akce, výstavy a koncerty.

popis Hned začátkem září jsem se byl podívat v lounském divadle na vernisáží výtvarníků ze sdružení VOSA. Ne, že by mne lákala budova divadla, ale mám mezi výtvarníky mnoho přátel a rád si jejich díla prohlížím. A navíc jsou mezi nimi i malíři z Peruce - Jiři Menoušek a Jan Pražák. Vernisáž dokonce doprovodila kapela, ve které pan Menoušek hraje. Byl to příjemný podvečer mezi moc dobrými kamarády.
Vosa pověsila své výtvarno

Následovala naše každoroční cesta do Francie, tentokráte do okolí Nice, ale o tom bude samostatný článek 

popis V září začíná i školní rok Třetího věku, programu celoživotního vzdělávání při Městské knihovně Louny. Já letos zůstal v Kreativní fotografii, přihlásil se do Českopisu (ten nějak nefunguje) a navíc i do pěveckého sboru Senior Melody, který vede kamarádka Eva Kleinová. A hned po dvou zkouškách jsme zpívali na Slavnostním večeru pro studenty 3. věku na lounské Zastávce. Snad jsem to spolustudentům moc nekazil. Na příjemný večer se můžete podívat na albu knihovny.
Slavnostním večer na Zastávce 

O divadelním festivalu v Klapým jsem již psal, tak už jen pár pohledů od Klapýho na okolí a zejména České středohoří s Hazmburkem. .
Podvečer_u_Klapýho

popis No a pak jsem již odjel do lázní. Nebylo ta vůbec daleko, jen 11 km na východ do malebných Mšené Lázně. Mezi procedurami jsem občas trochu fotil, ale většinu nasnímaného jsem ještě neprohlédl. Tak jen dva malé náhledy. Časem určitě dám celý článek.
Podzim v lázních  
Podzim v lázních 2 

popis Z lázní jsem si odskočil třetí sobotu na prvou, z řady podzimních oslav. Vždy rád chodím na Underground birthday party, pořádanou Tomášem ve Sklípku. Je to jediný večer v roce, kdy sestoupím do tohoto zahuleného prostředí a vždy to stojí za to. Tomáš měl letos kulatiny a pozval si prima kapely. Večer pro oslavence a máničky od Krušných hor až po Dunaj skvěle zahájil místní Nevýpar Kovatjezd, poté nastoupila Chudák paní Popelková a jen v modrém oparu zatančil Balet Československého rozhlasu. Vše skvělý podzemní repertoár. I letos byla výborná atmosfér ve skvělé společnosti, jen moje polámaný nohy mne o půlnoci ze Sklípku vyhodily.. (.. a já si neposlechl další připravené kapely.) 
Underground birthday party  

popis A hned další sobotu, opět uvolněn z lázní, na dalšího čtyřicátníka. Ano již 40 let zpívá v Lounech pěvecký sbor Kvítek. A oslavě a vzpomínkám byl věnován celý poslední říjnový víkend. Sobotní program v divadle byl úžasnou přehlídkou spřátelených sborů ( LN, Lubenec, Belgie, Francie) i tím nejlepším od oslavence. Sobotní program pokračoval společenským večerem na Zastávce. Hráli Big band Milana Bitnera, Jazzies a Jazzcase, ale hlavně se setkávali přátelé. Zazpívaly si i sólové zpěvačky Kvítku a historii Kvítku předvedly jeho členky v módní přehlídce. Vydařený večer, vydařený den, vydařený víkend. Kvítku do vínku dalších 40 let...
Kvítek 40, divadlo 
Kvítek 40, Zastávka 

popis Lázně skončily a dokonce pomohly (díky všem sestřičkám) a i další, již třetí sobotu se slavilo. Známá lounská kapela Paralet se toulá po různých podiích již 20 let. Petr s Mirkem spolu rozjeli muzikanský život koncem 80. let s death metalem, po pár letech již český bigbít, úspěšní Friends z nichž plynule vznikl v roce 1996 Paralet. Za tu dobu se v kapele vystřídalo mnoho muzikantů a zpěváků, jen ti dva zůstali jeho stálicemi. Pozvání na oslavu přijali všichni bývalí členové Paraletu a Pilíř se svojí novou kapelou Saliery večer zahájil. Paralet byl samozřejmě hlavním bodem programu, předvedl průřez repertoárem ze své historie a také na podium přizval své bývalé členy kapely a další bývalé i současné spolupachatele. Překvapení, v podobě oroginální písně a pěkných triček, si pro pětici muzikantů připravily jejich partnerky. Závěr skutečně moc vydařeného večera obstaral další bývalý člen Paraletu Vadaska se svou současnou Beruškou.
Paralet 20, rozjezd 
Paralet 20, oslavenec 
Paralet 20, závěr 

U hudby jsem zůstal u další sobotu. Jak jsem již několikrát psal, rád jezdím na Smolnici na akce pořádané tamním spolkem. Koncert Nostalgie jazz quartetu býval na statku č. 5 u Vrchlavských, ale pro velký zájem byl letos poprvé na malém sále Kulturního domu. Hostem byla mladá zpěvačka Kateřina Jendrýsková a také celá lounská rodina kapelníka Miloslava Wainera.  Krásné chvíle odpočinku při pěkném jazzu.
Nostalgie jazz 

popis V pátek 12. listopadu se v Lounech udála vyjímečná událost. V bývalých ledových sklepích za restaurací Černý kůň otevřel její majitel nový hudební klub Za zdí. Nádherné klenuté cihlové prostory pro takový klub jako stvořené. A jeho otevření bylo svěřeno legendě The Primitives group s lídrem Ivanem Hejnišem. Dlouho jsem se rozhodoval, zda po jazzu mám jit či ne a nakonec to byl snad nejlepší koncert letošního roku. Syrovým rokenrolem, blues a další zemitou muzikou jsem byl kolem svého 15. roku začátkem 60. let odkojen. Stačilo pár tónů a krev se mně v žilách bouřila...
The Primitives G 

Oslavenci Paraletu jsem vyjednal koncert ve slánském Jazz Café Fany, též úžasném hudebním klubu, který si díky majiteli Fanymu vybudoval skvělou pověst. Paralet odehrál moc dobrý koncert, Slaňáci jej ale neznají a tak po několika posluchačích se až v závěru přidali pařiči od sousedního baru. 
Paralet v JCF 

popis Od hudby do přírody. Po lednových zlomeninách těch vycházek moc nebylo, pár km jsem odpajdal v záři ve Francii a pěkné vycházky jsem si dal v lázních.  Až téměř po roce jsem si udělal pořádnou vycházku do peruckého lesa (více než 5 km s hůlkou). Využil jsem krásného slunného dne k návštěvě Dýbře. Sešle jsem moto stezkou vodáka Štekrta a po bývalé Dlouhé louce jsem došel až k dýbeřskému rybníčku. V lese se stále kácí. Divné je, že pod zuby lesožroutů padají mladé listnáče a jsou nahrozovány jehličňany, které snad do našich podmínek moc nepatří. Za rybníčkem ožívá bývalý mlýn (též. Corvínův statek). Již, když jsem byl u pramene s vodáky, byly vidět prvé obnovovací práce, dnes je štít i brána opraveny a přistavěna nová opuková zeď směrem k rybníčku. Jsou osazena nádherná vrata a branka od truhláře Pepy Vlasáka. Vylezl jsem na Teplou stráň k bývalé hájovně a po cestě podél polí a lesem jsem došel do zatáčky slavětínské silnice. Z protějšího pole se přes vylezlou řepku zadíval k vrcholkům Českého středohoří, na Tejralce odbočil kolem sklepů bývalé hájovny (dříve ředitelské vily cukrovaru) k uzavřenému hotelu. A odtud pro zvýšení fyzičky vzhůru po opravené Šlepce, kolem usedlosti Za Dubem a Radnice domů. Moc příjemná procházka.
Na podzimní Dýbeř 

popis Prvou adventní sobotu jsem vyjel se spolužáky z Třetího věku do Ratibořic a Babiččina údolí. Z slunných středních Čech jsme dojeli přes Hradec do mlhavého mrazivého kraje Boženy Němcové a Aloise Jiráska. Prohlédli jsme si ratibořický zámek, kde na nás v každém pokoji čekali obyvatelé z konce 18. století, správce, kuchařky, komorné, hudebnice i pan farář. Zajímavá exkurze do naší minulosti. U vodního mandlu vyhrávala staročeská kapela a my jsme si s Pepou příjemně zazpívali. Po malém občerstvení jsme usedli ve známém mlýně, kam chdívala babička s vnoučaty, na připravené lavice. Folklorní soubor Barunka z České Skalice nás provedl Adventem na českém venkově, včetně zpěvu Rorátů.  Pak jsme šli každý sám, svým tempem a trasou. Od pomníku Babičky s vnoučaty, podél náhonu jsem došel ke Starému bělidlu, též vánočně vyzdobenému a nedalekému Viktročinu jezu. Nešťastná dívka stále stojí na protějším břehu. Zpět ke mlýny, malá zastávka na adventních trzích a zpět k autobusu. Z mlhavého kraje do naší jasné krajiny jsem večer dojeli pod zářícím Měsícem a Vemuší. Moc příjemná změna v rytmu mého života.
Advent v Ratibořicích 

popis U výtvarníků jsem začal, u jednoho významného lounského malíře své ohlédnutí za podzimem skončím. V prvou prosincovou neděli byla zahájena nová výstava v Galerii Emila Juliše v Černčicích a kamaráda Vejra. Na to, že byl adventní čas a mrazivé počasí se sešlo nad krajinami Vladislava Mirvalda mnoho návštěvníků, včetně dcery tvůrce Věry Mirvaldové a politika a obdivovatele výtvarna Jiřího Pospíšila. Ti, spolu s majitelem, výstavu zahájili a poté jsme si mohli prohlédnou "jinou" tvorbu autora geometrických obrazů. Příjemné pokoukání na zákoutí podél naší řeky Ohře. A pak malé společné posezení v suterému bývalého řeznictví a hospody.
Mirvald krajinář 

Tolik malé zastavení za mým přeplněným podzimem. No a teď nás čekají bláznivé Vánoce.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde