iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Černá kronika arrow Peručtí žáci zděšeni
Peručtí žáci zděšeni
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 11 srpen 2016

Dějí se poslední dobou věci nepochopitelné a nepěkné. Mívám na věci svůj názor, i když jsem si jím často dělal nepřátele. Ale nemohu jinak...

  Active Image Active Image Tak jsem šel Poustkou a ve chvíli, kdy jsem viděl vchod do naší školy mne zamrazilo. Co se to stalo? Kdo mohl takto zničit další kus historie Peruce. A v dalších hodinách a dnech se na mne se stejnou otázkou obraceli bývalí žáci perucké školy. "Někdo" nechal vyměnit původní dveře, jistě navržené projektantem školy, za umělohmotný paskvil. Poté, co byla zaasfaltována stará dlažba v Boženině ulici jsem si myslel, že se nemůže stát nic horšího.
(Moje reakce 4.7.2016 - Který ..... nechal vyasfaltovat Boženinu ulici podle Heřtojc chalupy! Historicky, esteticky i dopravně nejhorší zásah do centra Peruce za posledních 10 let. A určitě to nestálo Active Image 5 korun, vynaložené prostředky bylo možné použít na potřebnější akce...)
A necelý měsíc poté se stalo! To, že se bouraly historické stavby na Peruci a dělali další necitlivé zásahy dříve mne vždy rozesmutnilo, ale že se to děje i nyní, z toho jsem zděšen. Active Image Nechápu, jak může žít na Peruci člověk s tak malým estetickým citem a s takovou neúctou k historii Peruce! U dveří, držíce jejich kliku, se fotili bývalí žáci při svých setkáních, dnes již nemohou. Jistě budou výmluvy (staré dveře, Active Image bezpečnost, malé děti), ale vše se dalo vyřešit citlivě. Téměř 100 let sem chodily děti od nejmladšího věku, nebyly dováženy maminkami téměř až do lavice, neměly mobily a nikdy jim dveře nedělaly problémy. Snad alespoň historické dveře nikdo nezničil (podobně jako oponu lounského divadla) a budou umístěny někde ve školní budově jako památka. Na závěr prosba realizátorům těchto "vylepšení". Nechte již toho! Podobné zásahy projednejte vždy s místními lidmi.
Perucký rodák a žák místní školy, mPb

Na veřejné stránce Facebooku přidali  k tomuto článku veřejný příspěvek čtenáři Peruckých stránek, často bývalí žáci školy. Je dobré, je zveřejnit i zde:

Eva Čivišová Zjistila jsem to až včera a také se zděsila co to je za hrůzu. Marně jsem doufala, že se jedná o provizorní dveře než se opraví ty původní. Není náhodou budova školy památkově chráněna? Pokud ano, je to se souhlasem památkářů? Pokud ne, tak je to velká škoda.

Perucké stránky Asi není...

Janka Škripka Laubová ......strašné......doufám ,že se navrhovatel těchto dveří (fakt HNUSNÝCH) alespoň zveřejní ,ať víme ...

Monika Kalašová Tak ani mě se to vůbec nelíbí... Dnešní doba je v něčem pěkně necitelná a hnusná...

Marie Imbrova Obávám se, že opravu školní budovy financoval Městys Peruc, nebo se mýlím?? M

Mirek Blažek Asi se nemýlíte. Bohužel...

Pavel Straka ZŠ spadají pod místní zastupitelstva. Viděl bych to spíše na ředitele či ředitelku školy.

Mirek Blažek Máš Pavle pravdu, ale zastupitelstvo o tom neví a ředitelka dostává peníze na opravy od obce. ???

Marie Imbrova Mirek Blažek , mám zkušenost jen s roudnickou knihovnou, ano, peníze na opravy dostáváme od obce.... zjistěte, kde skončily původní dveře....ještě máte šanci.

Pavel Straka Peníze by měly jít hlavně od obce, existuje dokonce Rada školy, která by měla kontrolovat ze strany rodičů, obce a učitelů hospodaření vedení.

Tomáš Čech No tak to je teda dobrej humus... Zejména ten nový nadsvětlík... Achjo

Ivo Kraus Mirku, to zaasfaltování části Boženiny ulice, to je vážně škoda. Úplně ta ulička ztratila svůj půvab. Když tam člověk prochodí kus života, přijde mu to líto.

Ivo Kraus Problém je v tom, že původní dveře byly zároveň bezpečnostní. Plasťáky v tomto smyslu nemusí plně vyhovovat.

Pavel Straka Zajímalo by mě zdůvodnění výměny.

Mirek Blažek Mne také bude zajímat... (Neoficiálně prý proto, že tudy budou chodit děti 1. stupně a neotevřou je. Ale téměř 100 let s nimi neměly potíže.)

Ivo Kraus Mirku, byl by problém tam dát ty staré dveře zpátky?

Pavel Straka To by ně zajímal ten případnej výzkum tohoto problému. Školní budovy za Rakouska a 1. republiky se dělaly pro děti a kvůli bezpečnosti.

Mirek Blažek Ivo to nevím. Ale kdo pak zaplatí ty nové a práci?

Ivo Kraus Pavel Straka Ano, ohrožení tu bylo vždycky, jen naše společnost na pár desítek let an to pozapomněla. Ve škole by mohl být dříve i zvon ohlašující nálety, kryt, únikový východ, apod. Při nějaké katastrofě, požáru, apod. se dříve lidé shromažďovali i ve školách. Z hlediska bezpečnosti jde o strategickou budovu.

Ivo Kraus Mirek Blažek Třeba by to firma vzala zpátky a nebo by šly dát do jiné budovy, kam by se více hodily.

Pavel Straka Ty dveře tam už myslím bohužel zůstanou...

Pavel Straka Jinak je legrace, že "spodek" vyměněn a ""vršek" původní, to je taky nádhera.

Hana Pecharová No to je hrůza.

Pavel Straka Jinak tady je složení školské rady - http://zsperuc.ln.cz/dokumentace/dokumenty/skolska-rada/

Vladimír Fousek Ty dveře jsou opravdu pecka. Předpokládám že autor jí doma hlinikovou lžící a za okny chová plastový trpajzlíky.

Hellerová Iren Fujtajbl....

Monika Hegedüšová Nedávno jsme jeli kolem a zrovna jsem s potěšením konstatovala, že dveře, které si i já pamatuju z dětství jsou pořád na místě, no teda, ne dlouho. Hrozný ignorantství!

Drahuše Ždímalová Taky mě to překvapilo.

Honza Kubíček Mirku, je to děs a hrůza.

Jan Jíra Takový stavební zásah musel někdo objednat, někdo navrhnout a nekdo povolit. Přihlásí se?

Jitka Gruntova Ahoj ,já se divím že se divíš ,to musel někdo odsouhlasit nechodila jsem do Perucké školy ale muj muž,dcery hruza

Jiří Menoušek Možná, že existovaly důvody, proč bylo třeba ty dveře vyměnit. Ale dnes není problém udělat repliku z moderních materiálů tak, aby ta vrata vypadala stejně jako předtím. Bohužel dnes všude převládá technokratický přístup, estetické hledisko jde stranou. Je to vidět všude.a ve všem

Anna Černotová Tohle je fakt hrozný. Kdo to odsouhlasil?

Jan Petržilka Kokot.

Romana Palmová Kalasova Vaše reakce mě udivuje,stále napadáte vše,co se udělá nového a co se týká dveří,tak je to děs.Všude jinde je na prvním místě bezpečnost dětí,jen na Peruci ne.Co byste říkali,kdyby došlo k nějakému masakru jen proto,že prohnilými dveřmi se může dovnitř dostat téměř každý.A nebo kdyby na někoho spadly.Pak by byla obec jako na pranýři. Peručáci, začněte už konečně myslet každý svým rozumem a nedejte na názor jiných.

Roman Kučera Drahý Míro, sice to není mé dítě, ale musím reagovat, je vidět, že jsi neviděl vyhnilé dřevo a vytrhané panty původních dveří, natož spodní část rámu. Nemáš info o rizicích a důležitosti tohoto zásahu vč.bezpečnosti pro děti a meleš. Vem to z druhé strany- příště- pak piš. Balik

Mirek Blažek Čekal jsem podobnou odpověď, ale vše se dalo řešit tak, aby to "vypadalo". Není to ale zdaleka jen můj názor. No, budu zase radši mlčet. Konečně, rezignaci na zastupitele jsem již předal Honzovi.

Hellerová Iren Mirek Blažek No ne, fakt?

Marie Imbrova Tu rezignaci nedávejte, prosím. m

Monika Hegedüšová Aneb alibi po cesku :-!

Vladimír Fousek Roman Kučera - nevím, jestli tí to někdo řekl, ale kromě výrobců plastovych dveří existují i truhláři. Mirek má naprostou pravdu a obhajoba typu že mi dřevomorka sežrala došky i s krovy a proto střechu přikreju igelitem je smutná.

Jan Jíra Před několika dny jsem zde položil několik otázek. Bez odpovědi. Roman Kučera mě pošťouchnul, abych pokračoval: Kdo se tak dlouho nestaral o dveře, které vyhnily? Určitě byl čas je zachránit. Ale i tak, citlivější řešení by se jistě našlo....

Vlaďka Šliková Chci se vyjádřit, jako členka Školské rady, k novým dveřím na staré budově školy. Na jednání Školské rady bylo oznámeno, že se během prázdnin budou měnit vchodové dveře z důvodu špatného stavu původních dveří. S tím, že vzhled bude zachován a aby na děti nebyly moc těžké, bude se otevírat jen jejich část. Myslím, že nejsem sama, kdo je výsledkem nemile překvapen. Školská rada kontroluje hospodaření a činnost školy, ale nemůže ovlivnit stavební plány a projekty. 

 
Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde