iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Z Galerie u Plazíka arrow Z Opočna do středověku
Z Opočna do středověku
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 21 březen 2016

   Budu se opakovat, když napíši, že rád jezdím na akce do Opočna u Loun, místa odkud pochází čtvrtina mé rodiny. Udělal jsem si čas i minulou sobotu a zajel do tamní sokolovny na povídání o historii.


Iniciátor akcí v Opočně a okolí dr. Milouš Červencl tentokráte pozval  vědeckou pracovnici Historického ústavu Akadamie věd ČR a vyučující na Univerzitě Karlově v Praze, PhDr. Evu Doležalovou Ph.D., aby v roce, kdy se nejen v Česku vzpomíná 700. výročí narození císaře Karla IV., vyprávěla o něm a jeho době. Paní doktorka je osoba nanejvýš povolaná, její specializací jsou dějiny pozdního a vrcholného středověku.


Paní doktorka svým vyprávěním nejen oslovila, ale přímo nadchla asi padesátku přítomných posluchačů. Nebudu sem vypisovat vše, co jsme slyšeli (trochu o tom píší manželé Klánovi níže), ale určitě jsme kromě známých údajů slyšeli i mnohé ze života císaře, jeho společnosti a i jeho synů. Ti již žili v době husitské, která se přímo týka i našeho regionu. Příjemné bylo slyšet, že právě oblast od okolí Prahy směrem k Ohři a Labi byla základen vzniku českého státu. Pod našima nohama je území, kterým přes tisíc let kráčela historie naší vlasti. Čas besedy neúprostně běžel, z plánované hodiny to byly téměř dvě a tak jsme o "našich" Oldřichovi a Boženě slyšeli jen drobnosti. Zajisté by se o každé této době, osobě, události dalo povídat hodiny a hodiny. Z každé myšlenky, z každého slova paní doktorky bylo znát, že je skutečná odbornice na středověk a nezaskočly ji ani zvídavé otázky posluchačů. Silný potlesk bohužel vydařené historické odpoledne ukončil.
Možná jen dvě malé drobnosti. Beseda byla plánována jako setkání pozvaných starostů obcí, které se k pověsti o Oldřichovi a Boženě hlásí, byli zde jen dva (Postoloprty a Opočno). A na úplný závěr mně chyběla kytička pro paní doktorku Doležalovou...


Pro ilustraci vydařené besedy jsou zde reakce přítomných, zaslané Dr. Červenclovi:

Vážený pane doktore, vážený pane starosto,
dovolte, abych Vám ještě jednou poděkoval za pozvání na dnešní úžasnou besedu.
Bylo to pro mne jako přenesení do jiného světa. Vzhledem k tomu, že se většinu času pohybuji ve sféře politického "marastu", jehož součástí je velmi často nic neříkající tlachání, zákulisní intriky, boj o jakousi moc (i když příliš nevím o jakou...), házení špíny a pomlouvání všeho a všech, působilo na mne dnešní setkání jako zjevení. Neuvěřitelně kultivovaný projev paní historičky a její erudovanost mne zcela uchvátila. Ještě dlouho tento zážitek budu vstřebávat a od té doby, co jsem odjel přemítám  nad myšlenkou uspořádat podobnou besedu i v Postoloprtech. Již se mi honí v hlavě i hlavní téma, protože Postoloprty mají obrovský potenciál ve své historii, který je pro většinu našich obyvatel zcela neznámý a zatím skrytý a který by vydal na několik besed...
Ještě jednou upřímně děkuji za nevšední zážitek a přeji Vám hodně úspěchů a milých, lidských okamžiků při Vaší práci.
Mgr. Zdeněk Pištora,
Starosta města Postoloprty

Vážený pane řediteli.
Velice Vám děkujeme za pozvání na posezení s významnou historičkou PhDr. Evou Doležalovou, Ph.D, na posezení, které naplnilo naše očekávání mírou vrchovatou. Přednáška Evy Doležalové s Vaším skvělým moderováním byla úžasná! Otevřeli jste nám svět středověku a měla jsem pocit, že jsme se skutečně ocitli v době před sedmi sty lety a bylo nám dopřáno nahlédnout do složitého a vztahového světa českých panovníků. Studenti mohou být pyšní na svoji přednášející, dr. Evu Doležalovou, která nás překrásným a srozumitelným přednesem, krásným hlasem a vytříbenou češtinou, přenesla do středověku – do barev jasných, jiskřivých, ale i barev temných a smutných, do dětství, jinošství a dospělosti velkého panovníka, Karla VI., Otce vlasti. Vnímali jsme díky jejímu překrásnému vyprávění historické souvislosti přímo z vnitřku, příběhově, kdy otec Karla IV., Jan Lucemburský, rovněž schopný politik a válečník, oddělil syna od matky Elišky Přemyslovny, neboť v rozepři, která probíhala, ten, kdo měl následníka trůnu, byl silnější. Jan Lucemburský odvezl sedmiletého syna do Francie, kde se mu dostalo těch nejlepších studií. Ve Francii se Karel IV. seznámil i s přítelem a pozdějším papežem Klimentem VI. A již jako děti si řekli: Ty budeš císař, Ty budeš papež. V sedmi letech byl také zasnouben na francouzském dvoře s Blankou z Valois, pozdější manželkou, se kterou si velmi rozuměl. Byla krásná a vzdělaná, do Prahy si přivezla dvorní dámy i dvorní způsoby a později si získala i přízeň české šlechty a udávala módu i způsoby. Karel IV. po návratu z Francie do Čech se již v patnácti letech účastnil válečného tažení se svým otcem Janem. Šlechta zprvu Karla IV. podporovala v domnění, že bude loutkou v jejích rukou, což se nestalo, a proto opět zvala na Pražský hrad otce Jana, který pobýval více v cizině a Čechy zanedbával. Otec a syn byli dospělí, oba chtěli něčeho dosáhnout, ale jejich city (u Karla kvůli odloučení od matky), byly chladné. Karel IV., český král, římský král, římský císař, vzdělaný politik a diplomat, znalec pěti jazyků, ve čtyřicátých letech(14.stol.) vedl život v radovánkách, liboval si v obepnutém oblečení, ale v osudovém roce 1350 došlo ke změně v jeho osobnosti. Pravděpodobně v důsledku velmi těžkého úrazu při turnaji, a po jeho zázračném uzdravení, se do života vrací jako jiný muž. Během své vlády, krom jiného, důvtipně obnovil Zlatou bulu sicilskou z r. 1212 a tím zlegalizoval dědičné právo na trůn svůj i svých potomků. Připojoval k vlasti mnoho území severozápadním směrem, včetně Braniborska (které zdědil a rychle prodal syn Zikmund), ve kterém, v plánovaném budoucím sídelním městě, Karel IV. prováděl výzdobu obkládáním drahokamy (za války zničeno), skvostnou výzdobu, stejně jako v kapli sv. Kříže na Karlštejně či kapli sv. Václava na Hradě. A takových zajímavých detailů ve vyprávění bylo bezpočet.
Díky Vašim zasvěceným otázkám skvělého moderátora, které byly podloženy Vašimi hlubokými znalostmi a rozhledem, jsme se od dr. Evy Doležalové dozvídali nádherné množství rozmanitých a nádherně detailních souvislostí a příhod, a mám pocit, že všichni přítomní jsme se cítili obohaceni a nechyběly ani otázky z publika, na které rovněž bravurně paní doktorka odpovídala. A přenesli jsme se také do období synů Karla IV., do doby husitské. Karel IV. se svým synům velice věnoval a umožnil jim excelentní vzdělání. Všichni tito vladaři se uměli pohybovat v mocenských a diplomatických kruzích, ale vnímali jsme také přímo živě i jejich bratrské, královské a císařské spory a půtky.
Jsem přesvědčena, že všechny přítomné z Opočna musela hřát slova týkající se Oldřicha a Boženy z rodu prvních Přemyslovců a také, že Opočno a jeho okolí se nachází v srdci historických míst, na jejichž základě vyrostlo České království, a to míst od Prahy  přes Litoměřice, Louny, Postoloprty až k Žatci a Chomutovu.  A o celé této mimořádně důležité oblasti svědčí také bohatá královská města, která se poté stala také městy husitskými – Žatec, Louny, Slaný... Krásné bylo čtení z Kosmovy kroniky a připomenutí si setkání Oldřicha a Boženy, zřejmě právě v Opočně, s promítáním vyobrazení a překrásným přednesem pana Josefa Somra a s promítáním hraného představení v kostýmech a s koňmi ze setkání Oldřicha a Boženy v Opočně! Úchvatný výklad dr. Evy Doležalové jasně prokázal, že historie je matka moudrosti a naše kořeny z ní vycházejí! Paní doktorku potěšila naplněná opočenská sokolovna a neutuchající potlesk přítomných. Děkujeme Vám, vážený pane řediteli, za tyto mimořádně vzácné chvíle.
S úctou
Klánovi z Plzně

Dobrý den,
děkuji za pozvání do Opočna. Přednáška se mi líbila. I když toho člověk slyšel a četl dost,
neškodí to slyšet znovu. Nehledě na to, že 95 % vždy zapomenu, takže jsem vděčný posluchač.
S pozdravem
Olga Nepivodová ze Žatce

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde