iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Fejetony arrow Naučná stezka Perucko 6
Naučná stezka Perucko 6
Napsal Plazík st.   
Úterý, 06 leden 2015
   Od Boženiny studánky sejdeme dolů kolem Radnice a pod ní prudkým klesáním, tzv. Svaťákem, až k mostku přes potok. Vpravo před ním již vidíme památný Oldřichův dub i panel č .6.

6.1 DUB OLDŘICH
(památným  stromem vyhlášen 14. září 1989)

Active Image Oldřichův dub je významnou přírodní a kulturní památkou českého národa. Od roku 1995 je zařazen do seznamu významných stromů UNESCO – patří mezi 10 nejvýznamnějších stromů Evropy.
Své jméno získal dub pravděpodobně podle knížete Oldřicha z rodu Přemyslovců, který se dle pověsti v těchto místech ve stínu stromů utábořil se svou družinou, když se vracel z lovu ve zdejších lesích. Dub Oldřich je dle všeho zbytek dřívějšího lesa a patří k nejstarším stromům u nás. Jeho věk se odhaduje na 1000 let, takže knížete Oldřicha – i když jako malý semenáček – klidně může pamatovat…
Jedná se o dub letní (Quercus robur),  je vysoký přes 30 metrů, obvod  kmene v prsní výši je 750 centimetrů a v patě stromu 970 centimetrů. V devadesátých letech minulého století měl dub namále, dvakrát u něj zasahovali hasiči. Po úpravách, které na něm provedli pracovníci odborné firmy, prý ale ještě několik století může slavné setkání knížete Oldřicha s prostou pradlenou Boženou připomínat.
Kdysi stával nedaleko Oldřichova dubu i dub  Boženin, ten ale již neexistuje. Zato vlevo ve stráni jen pár desítek metrů od Oldřicha stojí jeho mladší druh, pravděpodobně potomek Oldřicha, který byl uznán jako památný 10. 2. 2006 a záznamech je veden pod názvem Dub pod Perucí.  Je to statný, zdravý strom 24  m vysoký, s obvodem kmene 410  cm. Možná k němu budou  za několik desítek let chodit turisté, jako dnes chodí k Oldřichovi.
A ještě máme v Peruci jednoho Oldřichova potomka Oldříška, který má dokonce svůj  „rodný list“ uložený u kořenů. Stojí před mateřskou školou v zámecké zahradě a byl zde vysazen v roce 2004, kdy jsme v Peruci slavili Milénium (1000 let) setkání knížete Oldřicha a Boženy. Semenáček vypěstovala odborná zahradnická firma a je opravdu ze žaludu Oldřicha.  Doubek Oldříšek  roste do krásy mezi dětmi ze školky a věřme, že překoná, tak jako jeho otec, veškerá úskalí nelehkého života stromů…

 °°°°°°°°°°°°°°°°

V roce 2005 přihlásilo tehdejší vedení radnice Oldřichův dub do soutěže o Strom roku, kterou vyhlašuje každým rokem Nadace Partnerství Brno. Oldřich tento rok získal titul

STROM HRDINA 


Helena Halamová, 2010 

MILÉNIUM
Kateřina Radostová, 2004
žákyně Základní školy Peruc

Před stoletími, dávno tomu
zapsal si slavný kronikář,
že kníže Oldřich byl na lovu
a spatřil v lese dívčí tvář.

Tam u studánky poblíž dubu
máchala prádlo dívenka.
Byla to vnadná česká dívka
s překrásným jménem Boženka.

Knížeti tak se zalíbila,
že koně svého zastavil.
Rozestřel houni pod tím dubem
a s dívenkou se posadil.

Co bylo dál, jen stromy znají.
Dnes zní to jako pohádka.
Co po nich zbylo v našem kraji?
Po něm dub a po ní studánka.

Přes všechna léta, všechny bitky,
zůstaly s námi stále dál.
Dech válek, požárů a vichrů
na kráse nic jim neubral.

Dub sice stůně, ale stojí.
S přírodou, s lidmi rve se dál.
A do studánky drobné mince
vhazuje, kdo si něco přál.
 


6.2 Kníže Oldřich z rodu Přemyslovců

Active Image Oldřich se narodil roku  975 významnému českému knížeti Boleslavu II. a jeho manželce Emmě - šlechtičně německého rodu. Místem jeho narození byl pravděpodobně Pražský hrad. Měl tři sourozence – Boleslava III., Jaromíra a Václava, ten však zemřel v raném věku. Oldřich byl nejmladší. O mládí Oldřichově se toho moc neví. Kosmas jen podotýká: „Jaromír, pokud byl mlád, byl na dvoře otcově chován, Oldřich však hned v mládí byl poslán na dvůr císaře Jindřicha, aby se přiučil tamnímu mravu i úskočnosti v německém jazyce.“
Když bylo Oldřichovi 24 let málem přišel o život, neboť jeho bratr Boleslav III., jak říká František  Palacký: „Bažil po statku obou bratří svých, o nichž se obával, že by národ, jenž je miloval, mohl někdy povolati na trůn na místo jeho, kterého lid nenáviděl“. Jaromíra učinil eunuchem a Oldřicha se rozhodl odstranit nadobro. Pozval bratra k sobě a ve vhodnou chvíli se pokusil zinscenovat v lázni bratrovraždu. Oldřich, patrně v poslední chvíli varován, stihl o vlásek uniknout.
Vládu v zemi převzal po svých starších bratrech Boleslavu III., který se proslavil jako ukrutník a zvrhlík, a Jaromírovi, který, jak říká Palacký : „Byl prý muž dobromyslný a poctivý, ale oproti Oldřichovi slabý a velmi neschopný, a proto nedokázal bratru svému odolati a na trůnu se udržeti.“
Oldřich se ujal vlády v roce 1012 na více než dvacet let. Vládl do roku 1034 a byl nesporně prudké povahy. Historie ho zná hlavně jako náruživého lovce. Krásnou Boženu nalezl dle pověsti (viz panel č. 5) u studánky, když prala prádlo. Odvezl si ji do Prahy a měl s ní syna Břetislava, který se později proslavil svou statečností a byl nazýván „Českým Achilem“. Nic mu nevadilo, že Božena byla v té době vdaná a on ženat, neboť: „Přebrat někomu ženu, není právě chvályhodné počínání. Ovšem když je svůdcem panovník a svedenou obyčejná žena a vše se odehraje v patřičně romantickém prostředí, může se takový příběh stát legendou. Stejně jako příběh přemyslovského knížete Oldřicha (vládl 1012 – 1034) a selky Boženy (zemřela roku 1052), která sice „byla Křesinova“  ale zároveň prý byla nesmírně krásná.Takže když ji Přemyslovec jednou náhodou spatřil, jak pere u studánky prádlo, bez ohledu na zemana Křesinu se rozhodl vzít ji s sebou do Prahy a učinit z ní svou ženu a kněžnu.“
K tomuto setkání mělo dojít někdy kolem roku 1004, a díky němu a následnému narození syna Břetislava nevymřel rod Přemyslovců po meči, protože jak uvádí Kosmas (nar. 1045) ve své Kromice české: “Knížeti Oldřichovi se z řádného manželství pro neplodnost choti nenarodil žádný potomek, avšak z jakési ženy jménem Božena, jež byla Křesinova, měl syna neobyčejně silného, jemuž dal jméno Břetislav.“
…Byla krásná, milá, Oldřichu se zalíbila, že tvář měla čistou, něžnou. A tak učinil ji kněžnou. Ona kněžna dokonalá, Božena se jmenovala. Oldřich nedbal nic že páni to manželství jemu haní. Řek: „Tak už to v světě chodí, že se z chlapa šlechtic rodí a že sedlák neřídce za otce má šlechtice. Stříbro poctu rodu vrací, chudý šlechtic jméno ztrácí. Pán i kmán jsou jedna krev, proto potlačte svůj hněv, že jsem si vzal za ženu prostou dívku Boženu…Chci žít s českou selkou skrovnou, spíš než s Němkou, s císařovnou. Pouto krve vždy je silné, Němka k Čechům sotva přilne… Jak u Němky byste páni, chtěli prosit o zastání?“…

Božena, ta přála právu, ctila lidi všeho stavu.
Oldřichu pak selka zdravá, dala syna Břetislava.

Oldřich zemřel 9. 11. 1034 přirozenou smrtí. Vančura jeho  smrt popisuje: „Při bohaté hostině, když pil a jedl, a když s rozmarnou myslí chválil jídlo a když se smál poklepávaje prstem na okruhu číše, přihodilo se uprostřed žertování, že byl schvácen nevolností. Potom vstal a opět usedl na židli. Zdálo se mu, že jakési vanutí zachvátilo jeho dech, že nastává jakási zběsilá jízda, zdálo se mu, že okamžik a dlouhé trvání se spojuje jako luk a let šípu. Tu se objevil na jeho tváři úžas a okouzlení. I pozbyl smyslů a dokonal.“

Jelikož to byl jenom člověk, napáchal za svůj život mnoho chyb, ale jistě se o náš stát zasloužil i mnoha dobrými věcmi, a proto by mu měla náležet naše úcta stejně jako všem ostatním Přemyslovcům.


Helena Halamová, 2010

Použité zdroje:
Soukromý archiv Miroslava Blažka z Peruce
Kniha Peruc a okolí v proměnách času – Michaela Hrubá
Archiv městyse Peruc
IT
 


 

 V 17. ročníku ankety v roce 2009 o

Nejkrásnější českou poštovní známku,

kterou každoročně vyhlašuje  Česká pošta, časopis Filatelie a deník Právo vyhrála známka z aršíku věnovanému malíři Františku Ženíškovi  a jeho monumentální malbě

OLDŘICH A BOŽENA.

Active Image

Reprodukce tohoto Ženíškova obrazu namalovaná neznámým malířem visí v kanceláři starosty městyse na Radnici.


 

NEJZNÁMĚJŠÍ KRAMÁŘSKÁ PÍSEŇ O OLDŘICHOVI A BOŽENĚ


U potoka roste kvítí, nevinná to lilie,
kdo k ní přijde, na ní vzhlédne, ten se láskou zachvěje.
/:Přišel tam k ní mládenec, trhat kvítí na věnec:/.

Prala dívka u potoka, byla jako z růže květ,
z jejích modrojasných očí bylo vidět celý svět.
/:Z prostičkého rodu jen, trůn však byl jí přisouzen:/.

Vyjížděli z lesa lovci, Oldřichovi zbrojnoši,
nejmladší z nich kníže Oldřich směle na svém bělouši.
/:Oděn skvostně bohatě, skvěl se celý ve zlatě:/.

Chtěje koně napájeti u blízkého potoka,
přiblížil se kníže Oldřich, hledě dívce do oka.
/:Pravil „děvo budiž má, Tebe mně sám Pán Bůh dá:/.

Dívka jak to uslyšela, praví ihned zkroušena:
„Já jsem prostá vesničanka, jméno mé je Božena.
/:Já jsem nuzná proti Vám, ale šálit se nedám:/.

!Probůh dívko, kdo Tě šálí, to se přece nesluší.
Jméno mé je kníže Oldřich, ten své slovo nezruší.
/:Byť i se měl zbořit svět, nevezmu své slovo zpět“:/.

Zbrojnoši hned s úžasnosti, v podivení velikém,
spatří již jak jejich kníže trvá v rozhodnutí svém.
/:Choť jeho je Božena, vesničanka rozená:/.

Vzal ji na hrad dobrý kníže, jako ženu měl ji rád.
Ona hodnou kněžnou byla, duši za ní chtěl by dát.
/:Ze srdce jim národ přál, oba vroucně miloval:/.
 

Naučná stezka Perucko 1 - 20   

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde