iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Plazíkovo digifoto arrow Advent pokračuje
Advent pokračuje
Napsal Plazík st.   
Neděle, 14 prosinec 2014
    I o druhý adventní týden probíhá mnoho svátečních událostí. Peruc již byla trochu skromnější, zpívalo se zde a vypouštěly balónky. Mnohé se ale dělo i jinde, já byl na Smolnici a v Praze.


popis     Na 570 míst v Česku a deset míst v zahraničí si ve středu 10. prosince v podvečer přišlo zazpívat podle odhadů přes 70 tisíc lidí v rámci unikátní akce Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem. Jedním z těchto míst byla letos i Peruc. Zde se do akce přihlásilo Království hudby a písniček, které vytvořilo sbor ze svých dětiček a jejich rodičů. Na kytaru doprovázela slečna Pavla. Dle křesťanských pravidel se nemají ještě v tomto čase zpívat koledy a tak repertoár tvořily adventní písně. Na náměstí se u vánočního stromu před středeční 18. hodinou sešlo asi 30 zpěváků a o něco méně posluchačů. Příjemný večer s poslechem písní zakončili všichni jednou společnou.
popis K další celostátní akci se Peručáci přidali prostřednictvím místního Sokola. Bylo jím Vypouštění balónků s přáním k Ježíškovi, s pokusem o rekord 2014. V předem určený čas se na místní fotbalové hřiště sešly desítky dospělých i dětí všeho věku, aby si vyzvedly balónek napuštěný heliem a na zavěšenou cedulku napsaly své přání Českému Ježíškovi. Přesně v 15 hodin a 15 minut zazněl z rádie pokyn a fialové balónky se ve větru vznesly k nebi. Celkem 151 jich směřovalo nad perucký chátrající zámek. Zda byl překonán rekord z roku 2008 ještě nevíme, ale je krásné, že se k tomuto pokusu přidali i lidé na Peruci. 

FOTO z Peruce

VIDEO ze startu balónků

popis

  Již v úterý jsem se vydal na občasné cournutí Prahou. To bylo adventní tak napolovic. Praha přezdobená, z mnoha míst se ozývalo "Nesem vám noviny.. nebo Vánoce přicházejí", lidé šílení s plnými taškami v obou rukou, mezi nimi asijští fotící turisté, zkrátka čas předvánoční dle dnešních měřítek (a výše degenerace společnosti), čas předvánoční, který nesnesu. Klidný advent jsem našel snad pouze v kostele Panny Marie Sněžné a přilehlém klášteru Františkánů, kde byla krásná výstava českých betlémů. Byly zde vyřezávané ze dřeva, ze slámy, háčkované, leptané ve skle a mnohé další tvary a materiály. Vždy navštěvuji výstavy fotografií a nejinak tomu bylo i tentokráte. Na Staroměstské radnici to byla výstava Czech Press Photo´14 s několika pěknými snímky. popis Tradičně následovala i Leica Gallery, kde vystavuje široký průřez svojí tvorbou undrgroundový autor Jan Ságl. Přechod také zblázněným Václavským náměstím a dále vzhůru po Vinohradské a jsem na zamlženém Jiřáku. Mám čas do koncertu v Ryběnaruby, tak ještě pohled na haněnou i obdivovanou žižkovskou věž a pak již do podzemí v Mánesově ulici. U Kacíře jsem si dal jedno dobré pšeničné pivko, přešel chodbu do dveří naproti a byl jsem v mém oblíbeném klubu. Zde se již chystali kamarádi muzikanti ke svému přednesu grafických partitur výtvarníků Jana Steklíka a Miroslava Veselého. Mikoláše Chadimu a lounského Jana Grunta doplnil s třetím saxofonem Michal Hrubý, správnou basu (kontrabas) si přinesl Petr Tichý a posléze přišli i přátelé Kateřina Vožická s niněrou a Vlasta Matoušek s flétnami šakuhači. Nazvučíno, malý prostor mezi cihlovými zdmi zaplněn a může se začít. Ještě pár slov autora prvých skladeb Míry Veslého a již se na plátně objevují notové linky s grafickými různotvary a všech šest muzikantů je svým citem převádí do hudební podoby. Nádherný, pro někoho možná zmatený, ale určitě mnohoříkající zvuk, nás vtahuje do grafiky. Po přestávce jsou na řadě skladby Jana Steklíka v úpravě Honzy Grunta. Večer se protáhl a jeho hlavní organizátor Pavel Straka byl jistě spokojen. Návštěva Prahy opět stála za to...

FOTO z klubu Rybanaruby

VIDEO ukázka z grafických partitur

FOTO z procházky Prahou

popis V sobotu jsem si ještě zajel na Smolnici, kde se na statku číslo 4 konal Adventní podvečer. Již potřetí do těchto krásných prostor manželů Vrchlavských přijela herečka Národního divadla Taťjána Medvecká s rozhlasovým redaktorem Igorem Tausingerem. Letos si paní Táňa připravila veselý večer s mottem: "Vánoce se kvapem blíží, stojí téměř za vraty, tož je spolu přivítejme s kamarády zvířaty...". V jejím nádherném přednesu vyslechla více než padesátka přítomných verše o zvířátkách Emanuela Frynty, povídku známého ruského spisovatele A. P. Čechova a vtipné Modlitby z archy od Carmen Bernos de Gasztold. Mezi verši příjemně improvizoval na křídlo pan Tausinger. Při skutečně výborném přednesu, kdy v našich představách vystupovala jednotlivá zvířátka a další postavičky, nám bylo blaze u srdce. Večer pokračoval společným posezením a občerstvením s interprety i majiteli statku. Moc děkujeme...

FOTO ze Smolnice

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde