iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Plazíkovo digifoto arrow Majitelé zámku nám psali
Majitelé zámku nám psali
Napsal Redakce   
Pátek, 07 březen 2014
   Dnes jsem dostal dopis se stanoviskem majitelů zámku Peruc k jeho prodeji. Předkládám vám jej pro informaci a k posouzení. NECHÁME NÁŠ ZÁMEK SPADNOUT ?!?!?!

PRESS RELEASE
Ústecký kraj se neúčastní tendru na koupi Zámku Peruc.
Vlastníci nabídli kulturní dědictví Ministerstvu kultury ČR.

Ačkoliv současní vlastníci Zámku Peruc a jejich zástupce společnost Naxos prodloužili lhůtu k podání nabídek do tendru na koupi Zámku Peruc, Ústecký kraj se prozatím nezúčastní tohoto tendru na koupi historické budovy pro své občany.
Stávající majitelé jsou zklamáni z rozhodnutí Ústeckého kraje se neúčastnit ochrany tak důležitého kulturního dědictví jako je Zámek Peruc pro budoucí generace lidí z Peruce a jejich regionu, přestože záměr Ústeckého kraje působil od počátku velice vážným dojmem.
Představitelé Ústeckého kraje sice vydali několik prohlášení pro tisk, týkající se předmětné budovy Zámku, tyto se však s odstupem času jeví jako politická gesta, která se zaměřila zejména na odhad ceny údajně rekonstrukce Zámku Peruc.Tyto odhady však postrádaly reálńy podklad znaleckého posouzení či aktuálního průzkumu trhu a uvedená prohlášení tak mohou vést ke snížení finální ceny samotné nemovitosti.
Obdobným politováníhodným případem nedostatečné ochrany kulturního dědictví ČR může být selhání Galerie Benedikta Rejta v Lounech (zřizované rovněž Ústeckým krajem) která nedokázala ochránit malby Emila Fily umístěné v prostorách výše uvedeného zámku před krádeží. Je totiž s podivem, že malby takovéto hodnoty byly ponechány bez stálých bezpečnostních opatření, jako je např. účinný zabezpečovací systém, či pojištění pro případ odcizení. Jenom štěstím skončily tyto drahocenné obrazy v rukou policie, která také dopadla pachatele tohoto zavrženíhodného trestného činu. Několik aktuálních prohlášení v médiích uvádí, že by snad předmětné obrazy mohly být navráceny počátkem jara.
V souladu se záměrem majitelů Zámku Peruc ochránit kulturní dědictví historického objektu, nabídli Ministerstvu kultury ČR odkup vybraných částí interiéru za symbolickou částku ve výši 100.000,- Kč, která měla pokrýt zejména právní výdaje tak, aby mohlo být právně ošetřeno vrácení vlastnictví těchto věcí České republice pro zajištění jejich účinné ochrany. Na tuto nabídku majitelé zatím od Ministerstva kultury ČR neobdrželi odpověď.
Přestože se současní majitelé snažili několika vnitřními opravami udržet stavební integritu budovy zámku a zadali zpracování několika zajímavých projektů a architektonických plánů, stále musí čelit řadě právních problémů a neustálých zásahů do jejich snahy o účinnější opravu Zámku Peruc. Z těchto důvodů se vlastníci Zámku Peruc rozhodli, že nejlepší pro budoucnost a zachování Zámku Peruc bude jeho navrácení skutečným majitelům – občanům Peruce a Ústeckého kraje. To byl také důvod, proč vlastníci prodloužili lhůtu k podání nabídek do výběrového řízení na koupi Zámku Peruc. Doufali, že tak umožní Ústeckému kraji efektivně zorganizovat jeho finance a zdroje k zakoupení Zámku Peruc.
Budova Zámku Peruc je navíc na prodej za cenu podstatně nižší, než za kterou ji současní vlastníci jako zahraniční investoři pořídili. Důvodem je, aby se tak nakonec kulturní dědictví vrátilo do vlastnictví České republiky, kam historicky patří.
Za zmínku stojí rovněž petice občanů, pokoušející se přesvědčit Ústecký kraj o nutnosti návratu tak důležité části kulturního dědictví jako je právě Zámek Peruc. Více naleznete na následujících stránkách:
http://www.polabskenoviny.cz/aktualne/peruc-pripojenim-podpisu-zachranime-jejich-zamek
Závěrem je třeba uvést, že pořád zbývá čas, aby Ústecký kraj přehodnotil svůj postoj a mohl podat nabídku na koupi Zámku Peruc, neboť lhůta pro podání nabídek končí dne 15. března 2014. V zájmu zachování kulturního dědictví tímto naléháme na občany, aby podpořili zástupce Ústeckého kraje při realizaci této myšlenky.

Francis James Hellyer, Emmanuel Ciolfi

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde