iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Plazíkovo digifoto arrow Normandií 2013
Normandií 2013
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 25 červenec 2013

   Již tradičně jezdím v červenci s partou kolem paní Vorudové z Cítolib do Francie. Po Burgunsku, Akvitánii a loňské Provence jsme letos zamířili na severozápad a trochu jsme se projeli Normandií a Bretaní.

   Vyjeli jsme z Loun 9. července v podvečer a po projetí Německem a poloviny Francie jsme před 11. dopolední dojeli k jednomu z mnoha krásných francouzkých zámků Chantilly. Tento zámek leží severně od Paříže a vzhledem k jeho blízkosti byl často navštěvovám tamní šlechtou. Byl to soukromý zámek, plný cenných uměleckých děl, zejména obrazů velkých mistrů, včetně Raphaelových Tří Grácií. Okolo nádherné zahrady (inspirovaly Ludvíka XIV. při stavbě Versailles) a velké stáje se závodištěm. Ale míříme dál.
popis V Giverny se usadil další známý malíř, impresionalista Claude Monet. U svého domu vybudoval dvě zahrady a většinu svých obrazů maloval právě zde. Úžasná je zejména dolní, vodní zahrada s můstky, známými z Monetových děl. Zde bych vydržel celý den, světlo s vodou, keři a květy zde stále vytváří nové scenérie. Je zde mnoho asijských turistů. Večer končíme v Rouen s velkou katedrálou, která má každou věž jinou. Ta nejvyšší je litinová a svého času byla se svými 151 m nejvyšší na světě. Kousek dál, na místě, kde byla upálena Johanka z Arku, stojí věž a novodobý zajímavý kostel. Spíme v IBIZu.
popis Druhý den již odjíždíme ke kanálu La Manche, do městečka Étretat. Přišli jsme na oblázkovou, chrastící pláž a ohromily nás po obou stranách nádherné bílé útesy. A z nich vystupují velké přírodní oblouky a před nimi ční z hladiny špičaté jehly. Nasadil jsem turistickou obuv a vyrazil nejdříve vpravo, kde jsem došel až na výhled na mnohakilometrové severní útesy. Zpět po pláži vlevo a až nad další oblouk s výhledem na vzdálený maják. Tak toto místo mne opět silně oslovilo, vydržel bych zde také až do večera (ale to by musel být zájezd na celý měsíc). Přes Normanský most jsme přejeli ústí Sieny. I ten byl v době svého vzniku nejdelším lanovým mostem na světě.
Za mostem leží městečko Honfleur, naše další zastávka. Starý přístav a okolo mnoho domů s dlouhou historií, velký dřevěný kostel a na březích mnoho malířů. Ti sem jezdí již téměř 200 let. Příjemné místo. Další navštívené dvojměstí Deauville-Trouville je vzhledné, upravené, ale snobské. Tak jen malý pohled na mola a rychle dál. Beuvron en Auge, jedna ze sta nejkrásnějších vesnic Francie, nám pohodu vrátila. Skutečně krásný malý kout Normnadie, plný výroben Calvadosu, Cidre (3 jsem koupil domů) a květin. Spát jedeme do Premier Classe u Caen.
Ráno vyrážíme de města Bayeux. Než otevřou tapisérii, prohlížeme si další velkou, trojlodní katedrálu uprostřed náměstí (většina podobných bývá obestavěna z několika stran).  Ale rychle dál a projít se kolem téměř 1000 let staré, 70 metrů dlouhé tapisérie královny Matyldy, zobrazující vítězství  Viléma Dobyvatele v Anglii. Famózní dílo! Pokračujeme za nedávnou historií, vylodění spojenců v roce 1944.
popis Začínáme na Gold Beach v městečku Arromnaches. Zde vybudovali spojenci jeden ze dvou přístavů na moři a dodnes jsou ve vodě velké betonové bloky, které sem převezli z Anglie. O všem vypráví expozice v muzeu Dne D, kde je i československý koutek. Dokonce i promítaný film byl v češtině. Určitě stojí za návštěvu. Na zátoku je pěkný pohled zhora, podél pláže jsou vystaveny zbraně a čluny z dob invaze. Nejznámější místo 6. čevna 1944 je určitě Omaha Beach. I zde jsme se zastavili a to skutečně ve velké pokoře a úctě mezi kříži a hvězdami nekonečně velkého Amerického hřbitova. Zde je pohřbeno téměř 10 tisíc padlých vojáků. Naše generace, přímých potomků lidí, kteří prožili 2. světovou válku, si všech bojovníků za svobodu váží, ale na tomto místě tragická historie člověka osloví mnohonásobně silněji. Já s několika málo kamarády sestoupil pěšinou mezi hustě zarostlou strání až dolu na vlastní pláž, která byla prosyta krví spojeneckých vojáků a není na jejich paměť používána ke koupání. Přivezl jsem si hrstičku písku. Ještě jižněji leží Pointe du Hoc, místo, kde byly jako prvé vysazeny jednotky Rangers. Němci zde měli silnou dělostřeleckou baterii, která ovládala moře na několik mil daleko. Němci se o akci dozvěděli a před silným leteckým bombardováním děla odvezli. Dodnes jsou zde mohutné betonové bungry, základy dělostřeleckých baterií a celá plošina je plná kráterů po pumách. Po silných pátečních zážitcích odjížděme k noclehu do 120 km vzdáleného Avranches. Zde končí naše cesta po Normandii, zítra přejíždíme do Bretaně.
Ale o tom až v dalším článku.

FOTO z cest
FOTO Chantilly
FOTO Giverny
FOTO Rouen
FOTO Étretat
FOTO Normandský most
FOTO Honfleur a Trouville
FOTO Beuvron-en-Auge
FOTO
Bayeux
FOTO Arromanches
FOTO Omaha beach
FOTO Pointe du Hoc

Pokračování Bretaň
Pokračování Paříž dopoledne 
Pokračování Paříž odpoledne

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde