iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Křesťané arrow Oslava se vydařila
Oslava se vydařila
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 24 červen 2013

    Na Peruci desetiletí působí Náboženská obec Církve československé husitské a její členové měli letos co oslavovat. Uplynulo již 80. let, co si jejich předchůdci postavili v peruckém Edenu svůj sbor - kapli M. J. Husa.

    Toto výročí si na Peruci pravidelně připomínají, máme dokumenty ze setkání v roce 1973 a v roce 2003. I proto se Rada starších, která je opět po omezení činnosti po roce 2003 v posledních letech činná, rozhodla i letos kulaté výročí oslavit. S přípravami jsme začali koncem roku minulého, požádali jsme pražského biskupa Davida Tonzara o účast na bohoslužbě, společně určili termín konání, oslovili lounský Kvítek, získali podporu místního úřadu a v neposlední řadě v rámci možností připravili kapli na její výročí. Také jsme připravili výstavku historických fotografií a dokumentů z činnosti NO CČSH Peruc. Vyvěšen byl prapor Mládeže CČS Peruc z roku 1936 a vystavena originální kasička, do které se začátkem 30.let minulého století vybíraly peníze na stavbu sboru. Pozvali jsme členy naší NO, bratry a sestry ze všech sousedních sborů i širokou veřejnost. Vše i pomocí internetu (weby akcí i facebook). V posledním týdnu jsme vše uklidili, připravili pohoštění (kolik lidí asi přijde? nebude to moc, nebo málo?). A poté jsme již čekali na dobré počasí a pozvané hosty.
popis Neděle dopoledne pěkně zapršelo, ale poté již svítilo sluníčko a bylo příjemné teplo. Po 14. hodině se začali sjíždět přátelé na naší slavnostní bohoslužbu. Přivítali jsme bratra biskupa Doc. ThDr. Davida Tonzara, Th. D., který se s naším bratrem farářem Ivo Šimůnkem připravil na vedení obřadu. K nim se připojili bratři vikář jáhen Vladislav Hána (Most), farář Mgr. Stanislav Jurek (Slaný) a sestry farářka Eva Mikulecká (Praha-Michle) a jáhenka Ivana Doubravová (Slaný). Mezitím se kaple naplnila tak, že jsme museli přidat další lavici a židle. Do lavic usedli i další duchovní z blízkých i vzdálených NO, Lenka Sedlčanská - farářka z Roudnice nad Labem, Vladimír Moravec - jáhen z Chomutova, Veronika Moravcová - pastorační asistentka Chomutov, Jana Blábolilová - pastorační asistentka Cítoliby, Vlastnil Náhoda - kazatel Česká Lípa, Marie Náhodová - pastorační asistentka Česká Lípa a Ivo Kraus - kazatel Peruc.  Děti z České Lípy povětšinou zůstaly na přilehlé zahradě.
Krátce po 15. hodině vstoupili do kaple za oltář všichni sloužící duchovní a bratr Šimůnek mohl slavnostní obřad zahájit. Přivítal všechny přítomné, vzácné hosty i řadové členy CČSH a po úvodní písní Tobě, pane, patří dík pronesl prvá slova Farského liturgie. Prvé čtení z písma přednesla sestra farářka Eva Mikulecká. Po druhém čtení bratra Šimůnka a Blahoslavenství se od čtení Evangelia ujal řízení bohoslužby bratr biskup David Tonzar. Jeho kázání bylo jasné a při tom prosté, bez zbytečného pathosu a určitě každého přítomného povzbudilo. Poté bratr Šimůnek představil čtyři členy NO Peruc, kteří se rozhodli v tyto slavnostní chvíle přijmout svátost biřmování. Bratr biskup vyslovil své osobní potěšení, že je to ten den po delším čase již druhé, po dopoledním biřmování dvou členů naší církve na Kladně.popis Při písni Přijď, ó Duchu přesvatý proběhl vyjímečný obřad a bratr biskup položením rukou na hlavy biřmovanců svátost udělil. Poté pokračovala klasická liturgie s přijímáním, ke kterému se dostavili desítky bratří a sester. Liturgie byla uzavřena požehnáním, po kterém promluvil a poděkoval bratr farář Šimůnek a sestra Hnilicová předala bratru biskupovi malý dárek, keramický pohár s připomínkou 80. výročí Husova sboru na Peruci. Slavnostní bohoslužba byla zakončena písní Tvé požehnání.
To již byl na zahradě připraven lounský pěvecký sbor Kvítek. Po krátké přestávce přivedla jeho sbormistryně Lenka Petržilkové dvacet zpěvaček a zpěváků k oltáři, předseda Rady starších je uvedl a prostorem zazněl profesionální zpěv sboru svým Alelujá. Následovala směs upravených lidových písní a skladeb novodobých českých autorů. Po více než půlhodině zakončil Kvítek své vystoupení další křesťanskou písní. Přítomní, ke kterým se přidali i někteří posluchači z Peruce, byli vystoupením sboru nadšeni a za všechny pěvcům poděkoval bratr biskup. Kvítek jej natolik oslovil, že pozval lounské zpěváky na některou z akcí, pořádanou pražským biskupstvím.
Všichni přítomní byli pozváni na zahradu sboru, kde bylo připraveno malé občerstvení a kde až do večerních hodin pokračovalo přátelské setkání s výměnou názorů, poznatků a navázáním nových kontaktů.
V úzkém organizačním kruhu jsme s potěšením konstatovali, že se oslava 80.let Husova sboru vydařila. Vždyť naší kapli během nedělního odpoledne navštívila stovka příslušníku naší církve i dalších hostů. Já musím poděkovat všem sestrám a bratřím za jejich nasazení při přípravě a zabezpečení setkání a pořát všem do další práce ve sboru i osobním životě hodně energie a Božího požehnání.

FOTO ze setkání.

FOTO z historie a života NO.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde