iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Dopisy z Reichu 2
Dopisy z Reichu 2
Napsal Plazík st.   
Čtvrtek, 14 březen 2013

Pokračuji v předčítání dopisů mého tatínka z nasazení v Říši, ve Frankfurtu nad Mohanem, v roce 1944. Na hlavní třídě přežili pouze Goethe a Komenský. "Engliši" stále létají...  Z lágru ve škole.

Josef Blažek                                              Hana Langerová
Berufsschule I                                            cukrovar 284

Phingstbrunnenstr. 15                                Lenešice
Frankfurt a/Main West                                Protektorát Böhmen-Mähren
      



(4 – dopis)

Frankfurt M. West 13.VI.44

Moje Haničko.

Předem mého dopisu příjmi ode mne srdečný pozdrav a mnoho vzpomínek na Tebe. Doufám, že jsi již zdráva, a zase vesele se díváš do světa. Já též jsem dosud živ a zdráv. Obloha zatím vyjasněná a bez bouří. Již 14 dní zde nejsou žádné nálety. Až na dnešek do rány bylo hlášeno zatemnění a nebezpečí. Dnes v 9 hod. bylo několik letadel nad městem. Chvíli střílelo protiletecké aniž by byl hlášen nálet.
Pracuji stále na překladišti, které se stále restauruje, aniž by se počítalo, že se to zase rozklepe. Práce je dost těžká. Jezdí se na rozbořeném terénu s lidmi, kteří nejsou zapracováni nebo nechtějí dělat. Češi jsou zde ještě tak nejlepší dělníci. Při práci člověk nemá ani čas myslet a když se na chvíli postavím a vidím tu spoušť okolo nádraží, myšlénky jdou jiným směrem, než abych byl v duchu doma, uvažuji o skáze hodnot a lidí na celém světě. Na vzpomínání mám vždy večer a nebo noc. Tu se mohu soustředit bez přerušení na štěstí a život u nás doma. Vzpomínám na Tebe. Tys pro mne dnes jen vidinou živou vzpomínku, rozečtenou knihou a vzdálenou láskou. Vidím Tě krásnou, mladou, veselou, rozumnou a dobrou. Hano. Proč já jsem se tolik zamiloval, když jsem musel odejít. Proč pán Bůh nedává mladým lidem tolik štěstí aby se jej mohli nasytit. Největší nepřítel nás všech lidí, válka. Bere nám vše. Zůstávají jen zničení lidé, rozervaná srdce.

Věřím však, že toho nepřítele již brzo zdoláme a budeme žít zas jak lidé. Každý má kousek země na světě, která je mu svatá a která mu patří. Ten můj kousek chci zas vidět, chci zas objímat a dát mu práci a život. Vidím moji rodnou vísku zalitou naní v zeleni a květech, dívám se v duchu na České středohoří a úžlabinu mezi ním a námi, kudy se proplétá řeka Ohře. Tam v tom údolí žiješ Ty. Tam bych jednou zase rád uviděl místa naší čisté lásky, místa krásných chvil. Ať již to dopadne se mnou jak chce, ale i kdybych přšel snad domů zničený a nebo raněný, chtěl bych zase alespoň jednou projít tu krásu s Tebou. Vím, že bys mě potom nechtěla, ale tu chvilku bych si vyprosil, abych potom mohl odejít někam do ústraní.
Myslím, že jsem tě již psal, že jsem přestěhovaný. Bydlíme na druhé straně Frankfurtu v průmyslové škole. Jest to krásná čtyřpatrová budova. Je málo poškozená. Jenom nemá střechu. Učí se zde jen ve 4 třídách. Je obydlena několika rodinami, je v ní lágr Francouzů a nyní čeští a polští železničáři. Bydlím v 1.patře. Ve světnici je nás 14. Líbí se nám tady. V naděli jsem měl volno. V sobotu také. Prohlížel jsem město. Odpoledne v neděli jsem byl asi 10 km za městem v horách. Prohlídl jsem si hrad a městečko Epštejn. Je tam také hodně českých chlapců. Též několik z Lenešic.
Včera jsem byl na hlavním nádraží pro první balík z domova a pomalu procházkou jsem šel domů. Po hlavní Frankfurtské třídě dnes již neproudí život. Je vidět jen zdi budov a trosky. Byla to třída veřejných budov. Nejprve je gymnasium básníka Goetha. V průčelí jsou dvě sochy, které jsou nepoškozené. Jedna je Goetha a druhá J. A. Komenského. Mezi nimi je latinský nápis: „Škola základ života“. Vše ostatní je rozbité, jen průčelí nepoškozeno. Dále je rozbité muzeum, universita, hlavní archiv, Řed. pošt, drah, zemské úřady a soudy. Každým krokem jsem se díval na obrovské škody. Vzduch zapáchá, neboť ještě jsou pod troskami lidé.
V 10 hod. jsem šel spát a ráno v 5 hod. vstával. Končím. Dochází papír. Kdybych ještě psal hodinu tak to nepřečteš, jak škrabu.
Ještě jeden pozdrav zasílá a na Tebe a domov vzpomíná.
Líbá tvůj Pepík


(5 – dopis)

Frankfurt West 20.VI.44

Moje holčičko.
Překvapen a velice potěšen četl jsem Tvůj dopis. Mezi všedními dny v mém nynějším životě, přece jen přijdou okamžiky, které udělají radostné chvíle. Jsou to pozdravy domova, které přináší sebou krásné, nezapomenutelné vidiny.
Vidiny dětských let, v drahé zemi, skromného a přece radostného mládí, vzpomínky zvyků a zábav v naší zemi. Vidinou mých myšlenek a snů je však každým okamžikem, krásné něžné dítko, vyrostlé mezi luhy a horami českými v zemi, kterou mám tak rád.
Přijmi ode mne srdečný pozdrav a stálou vzpomínku na Tebe. Jsem zdráv a děkuji Bohu, že již Ty též. Děvenko moje, proč právě tebe potká bolest a nemoc? Jsem velice potěšen, že již jsi zdráva, neboť zdraví je to nejcennější co na tomto zlém světě máme. To ten zánět se se zahojil normálně, nebo ti ho musel pan doktor řezat? Teď však již budeš zas jako květ, znovu se spravíš. Chlapci se budou okolo tebe hodně točit a ucházet se o Tvojí přízeň.
Dopis od Tebe jsem dostal včera tj. v pondělí večer. Děkuji zaň. Velice jsem byl překvapen Tvou fotkou. Budu mít talisman pro štěstí v té frontě a budu si tu mou lásku představit v původním balení.
Také jsem rád, že se ten prstýnek našel. Takovou památku ztratit by bylo škoda. Také bys si mohla myslet, že jsem ti jej vzal, když jsme byly spolu poslední den a já jsem na to první přišel. Mohl bych jej v Reichu propít.
Žiji zde stále stejně. Celé dny pracuji, málo jím a dobře spím. Jsme již zařízený v naší škole. Je již nás tu asi 100. Ještě nás asi 30 přibyde. Budem největší český útvar ve Frankfurtu. Nyní to máme špatný se zdravou, neboť nám jídlo dováží ze starého lágru a pěkně nás okrádají. Od pondělí dostanem lístky a tak to bude lepší. Je tu málo brambor. Doma jsem byl přejeden buchet a knedlíků a zde jsem nedojeden brambor. Veselá bída, při které zapomínáme na události kolem, však u nás žije. Zpěvu a zábavy dosti. Je to tak podívaná na muže, když perou, zašívají, nebo si něco vaří. Na druhý týden už budem také asi poslouchat radio.
Učím se také trochu německy. Více však rusky. Pracuje tu mnoho Rusů, kteří neumí vůbec německy a tak děláme jakési tlumočníky mezi Němci a jimi. Rusky se dobře učí a mnoho slov je stejných. Ruští dělníci jsou ubozí. Málo jídla, chodí v hadrech a platí jim polovic co nám.
Nálety nejsou vůbec žádné. Ten klid vyvolala jistě invase a jiná práce „Englisch Tommi“. Čekáme však každou chvíli, že se situace změní a bude „Benátská noc“ s „Rachejtlemi“. Nemůžem se už ani dočkat, neboť se nudíme!!!
Dnes již jsem vyrovnán, vzal jsem vše normálně na vědomí. Již nenaříkám na osud, neboť vím, že osudu neuteču. Pracuji, zpívám, vzpomínám a těším se na příští život a konec války.
Haničko, děkuji předem za balík. Zatím jsem ho nedostal, ale on určitě přijde. Proč si děláš se mnou škodu? Nemohu ti nic za to nabídnout, jenom poděkovat. Balíčky poštou sem jdou 7 až 9 dnů a druhou 3 až 5. Jak to rychle přeloží.
Končím svůj dopis. Vzpomínky a pozdravy zasílám Tobě a jsem šťasten, žes mě napsala, děkuji za vše.
Líbám Pepík

Lepší adresa   J. B. Berufsschule I.
Phingstbrünnenstr. 15
Frankfurt a/Main West

 

Dopisy z Reichu 0
Dopisy z Reichu 1

Pokračování -  Dopisy z Reichu 3

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde