iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Plazíkovo digifoto arrow Vzpomínka druhá
Vzpomínka druhá
Napsal Plazík st.   
Neděle, 10 únor 2013

    Nedávno jsem vzpomínal 30. výročí odchodu mého otce, dnes následuje vzpomínka na maminku, paní Hanu Blažkovou - Langrovou. V pondělí 11.února to je 10 let od chvíle, co není mezi námi.


popis     Naše maminka se narodila v červenci 1928 v cukrovaru v Lenešicích. Její otec, Antonín Langr s manželkou Marií (roz.Richtrová) tam provozovali kantýnu - hospodu s ubytovnou a řeznictvím. Dědova rodina podnikala v Lenešicích, Lounech a Praze jako řezníci a hostinští. Maminka chodila do školy v Lenešicích a ráda vzpomínala, jak jim doma teklo pivo z kohoutku přímo ve zdi a plavila koně v Ohři. Za války navštěvovala rodinou školu v Cítolibech. V té době se seznámila se svým budoucím manželem, Josefem Blažkem z Peruce. Ten po návratu z nucených prací v Německu a po konci války nastoupil jako výpravčí ve Břvanech. Naši se brali v březnu 1947, ve dnech plných sněhu a závějí, v kostele Husitské církve v Lounech. Spolu bydleli na nádraží ve Břvanech. Za rok a půl jsem se narodil já u babičky na Peruci, kde mí prarodiče zakoupili řeznickou živnost. Po dvou letech se narodil bratr Josef a o další dva roky později sestra Věra. Maminka se o nás vzorně starala, pamatuji se, jak nás s bratrem vozila oba na kole do školky. Na podzim 1954 jsme se odstěhovali na nádraží do Třebenic. Otec tam byl opět výpravčím a maminka nastoupila jako výhybkářka. Na přelomu let 1958 až 59 jsme se přestěhovali do vlastního domu na Peruci, který rodiče zakoupili v roce 1953. Maminka byla již v Třebenicích aktivní členkou Červeného kříže a na Peruci se po roce stala předsedkyní místní organizace. Již několik let jezdila na mopedu, udělala si řidičák a koupila skutra - Jawu 175. Po odchodu dědy do důchodu prodávala s babičkou v jejich (vlastně v Jednoťáckém) řeznictví na Peruci.
Její aktivity v Červeném kříži vyvrcholily vytvořením jedné z nejlepších Zdravotních družin na okrese. Jako dobrovolná zdravotní sestra pomohla mnoha zraněným. Po odchodu babičky do důchodu a uzavření řeznictví, pravděpodobně vlivem rodiných genů, se stala hostinskou v perucké Radnici. Za jejího působení to byla jedna z nejnavštěvovanějších peruckých hospod. My jsme v té době ukončili školy a vyučili se, postupně se oženili a vdali a naši zůstali ve svém domě sami. Otec začal jezdit jako substituční náčelník po železnicích stanicích od Prahy po Žatec. Dalším krátkodobý působištěm maminky byla perucká pošta. Vrátila se do Jednoty a v místním nákupním středisku vedla oddělení průmyslového zboží. Jako zkušená a aktivní obchodnice dokázala pro místní lidi sehnat téměř vše. Tak pokračovala i v další okolních prodejnách, nejdéle ve Hřivčicích (ještě nedávno tamní na ni vzpomínali). Zakoupila si Škodovku 105 a jezdila na nákupy zboží po celém okrese.
popis To již byla sama bez našeho tatínka, který zemřel v roce 1982. V druhé polovině 80. let převzala novinový stánek PNS na Peruci, kde si také vedla velmi dobře. Po revoluci v roce 1989 skončila pro nepravdivá nařčení se svojí praci v Červeném kříži. Když jsem v roce 1991 otevřel v našem bývalém řeznictví svůj Koloniál, uzavřela stánek a velmi mně pomáhala. Radila, prodávala i jezdila pro nákupy. Pravidelně navštěvovala svojí Škodovkou mého bratra ve Šluknově a každý týden sestru v Horní Kamenici. Když jsme se u ní sešli, byl nás plný barák. Já a brácha máme dvě děti, sestra se postupně "vypracovala" až na konečných devět. Maminčin zdravotní stav se ale zhoršoval, k dlohodobé cukrovce se přidalo onemocnění srdce. I tak se nadále snažila pomáhat v obchodě a neopustila ani svoji zahrádku, o kterou se po otcově smrti starala. Byla vyhlášenou pěstitelkou rajčat a paprik ve svých foliácích.
Na začátku roku 2003 se rozhodla k operaci srdce. 5.února odjela s velkou nadějí do motolské nemocnice. Bohužel ihned po operaci se její stav rapidně zhoršil. 8.února jsme ji ještě navštívivli a 11. února nás opustila. Rozloučili jsme se s ní 17. února 2003 v perucké Kapli M.J.Husa. Dodnes na naši milou maminku moc vzpomínáme. Děkujeme ji za každou chvíli, kterou nám ve svém životě dala.

Za celou rodinu syn Miroslav

Na naši maminku vzpomeneme v neděli  17.února 2013 v 15 hodin v Kapli M.J.Husa na Peruci.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde