iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
V
stupné 100 Kč

Velikonoční bohoslužba
Peruc
Sbor M. J. Husa

neděle 31.4.2024
15:00 h.
Zveme vás tímto na Velikonoční bohoslužbu do Peruce - Neděle 31/3/2024 od 15 hod. v Kapli M.J. Husa, ul. Palackého 300.
Těšíme se na Vás.
PLAKÁTEK

Vynálezce
Kino Peruc
Neděle 7.4.2024
15:30 hod.
Animovaný / Dobrodružný / Ponořte se do světa geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinci. Ten přichází na královský dvůr experimentovat s lidským tělem, stavět létající stroje, obrněná vozidla a další fantastické vynálezy. Našeho superhrdinu čeká nejen napínavé dobrodružství, ale také osudové setkání s odvážnou princeznou Margaritou, se kterou hledá odpověď na tu nejdůležitější otázku. „Jaký je smysl života“? / dabing / Francie-USA / 2023 / délka: 100 min.
Přístupný

V
stupné 50 Kč

Poutníci – koncert kapely
Přes 50 let v country

Kino Peruc
Pátek 12.4.2024
19.00 hod.

Legendární bluegrass and country band dorazí s jejich oblíbenými skladbami, v rámci šňůry po Čechách a Slovensku, také na Peruc. Přijďte si s nimi zanotovat.
V
stupné 250 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow ARCHIV arrow Cukrovar a pivovar na Peruci
Cukrovar a pivovar na Peruci
Napsal Redakce   
Pondělí, 16 leden 2012

    V roce 2009 se na mne obrátil kamarád Vítek a jeho dcera Helenka o pomoc při získání podkladů k její práci ve škole. Něco jsem dodal, něco poradil a Helča mne za to poskytla svoji práci o historii Peruce pro čtenáře Peruckých stránek. Ve třech pokračováních vám je nyní předkládám.

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Historie

Cukrovar a pivovar na Peruci

Sugar refinery and brewery in Peruc

Helena Páchová
Gymnázium V. Hlavatého

Anotace
Práce se zabývá popisem dvou průmyslových výrob v obci Peruc. Převážně z doby, kdy majitelem Peruce byl rod Thun-Hohensteinů. Práce obsahuje informace o těchto objektech z konce 19. A začátku 20. Století. Ani jedna z těchto výrob se nezachovala.
Klíčová slova: Peruc, Cukrovar Peruc, Pivovar Peruc, Thun-Hohenstein, Velkostatek Thun-Hohenstein

Anotation
Work deals with the description of two industrial productions in the village Peruc. Mainly from the time when the owner of the House Peruc Thun-Hohenstein. The work contains information about the objects from the late 19th And 20th Century. Neither of these products has not been preserved.

OBSAH:
ÚVOD
1 PERUC
2 CUKROVAR
2.1 ŠLEPKA
2.2 ZAMĚSTNANCI
2.3 BUDOVY
2.3.1 LABORATOŘ
2.4 VÝROBA
2.5 VÝTĚŽKY CUKROVARU 1888- 1898
3 PIVOVAR
ZÁVĚR
CITACE
PŘÍLOHY

ÚVOD
V mé práci se chci zabývat historií zaniklých průmyslových výrob na peruci-panského pivovaru a cukrovaru. Chtěla bych shrnout některé dostupné informace a vytvořit z nich celek. Podíváme se také na provoz a výsledky výroby cukrovaru a pivovaru a na některé jejich historické dokumenty. V práci budou obsaženy i některé vzpomínky bývalých zaměstnanců. V závěru práce budou fotografie současného stavu pivovaru.

1 PERUC


Obr. 1
Původní znak Peruce
Zdroj: MICHAELA, Neudertová. Peruc a okolí: v proměnách času. 1998 Peruc je městys vzdálený asi 15 km od Loun. Peruc získala statut městys dne 18. listopadu 1898 od Františka Josefa I. V statutární listině (encl. 1a, 1b) František Josef I. také dovolil Peruci využívat znak (obr. 1). Znak byl blasován jako,,Stříbrný štít s modrou obrubou, kosmo od levé strany k pravé přepažený zlatým červeně lemovaným břevnem. V hořejším poli červený štítek, v němž jest stříbrný dvouocasý český lev se zlatou korunou a červeným jazykem. V dolejším poli dub přirozený vyrůstající ze zeleného trávníku, jenž vystupuje od spodu štítu.“ Tento znak v lehce upravené podobě používá Peruc dodnes (encl. 2). Posledním majitelem byl rod Thun- Hohensteinů.
Thunové se velmi zasloužili o hospodářský a kulturní rozvoj Peruce. Thunové podporovali i drobné živnostníky, pro které byli na Peruci v druhé polovině 19. století velmi dobré podmínky. V tu dobu na Peruci provozovalo svou živnost 66 mistrů s 65 tovaryši a 21 učedníky. Na dnes již rokokovém zámku nechali vybudovat knihovnu (sloužila i jako veřejná), která v roce 1873 zahrnovala okolo 56 000 knih a v 20. a 30 letech 20. století obsahovala až 65 000 svazků, z toho asi 80 vzácných prvotisků a několik set rukopisů. Thunové udržovali úzké kontakty s předními vzdělanci doby. Obr. 2
Kostel sv. Petra a Pavla, Peruc
Zdroj: Perucké stránky. Mezi jejich dobré přátele patřil např. A. E. Komers, J. Dobrovský, J. Jungmann nebo V. Hanka. Za doby peruckých pánů Thunů přichází také na Peruc jedna z nejvýznamnějších osobností - kněz, profesor a vlastenec František Daneš.
Daneš učinil Peruc centrem obrozeneckého života kraje. Za Danešem se sjížděli vzdělanci nejen z okolí, ale také sem jezdíval např. K. H. Borovský, který Peruc hodnotil velmi kladně. Jeho slovy: „ Peruc je Thunovo panství, na němž se zachází s lidem trochu líp než všude jinde. Jsou tam tři kněží, všichni moji známí a moudří lidé, kteří nepletou o zázracích a kropenici, nýbrž mluví
s lidem rozumně. Peruc je hlavní sídlem zdravého rozumu.“ Dalšími známými osobnostmi,které na Peruc dojížděly, jsou také Fr. Palacký nebo Sv. Čech. Čech na Peruc jezdil nejen za Danešem, ale také k jeho prarodičům. Jeho sbírka Ve stínu lípy obsahuje vzpomínky na dětství prožité na Peruci, kde s babičkou sedával na lavičce před domem pod mladou lípou.
Peruc je známa nejen díky aktivitám Fr. Daneše, ale i svými památkami a historickými událostmi. Poblíž náměstí stojí barokní kostel sv. Petra a Pavla (obr. 2), který byl postaven v letech 1722-1724 místo původního středověkého kostela. Kostel navrhl Petr Pavel Columbani. Kostel zdobí několik soch např. sv. Václava, sv. Jana Nepomuckého, sv. Petra, sv. Pavla a také Krista. Naproti němu se rozkládá trojkřídlý patrový zámek (encl. 3), jehož rokokovou přestavbu původního sídla prováděl v letech 1694 – 1724 italský stavitel Antonio Porta. Po jeho smrti práce dokončil v letech 1760 – 1770 Petr Pavel Columbani. Sochařská výzdoba sloupového schodiště v oválné vstupní hale zámku je bohatě vyzdobena sochami andílků – světlonošů z dílny I. F. Platzera z doby kolem roku 1170 (encl. 4). Na zámku také pobýval malíř Emil Filla. Na jeho počest byla v jižním křídle otevřena pamětní síň se stálou expozicí. Emil Filla tvořil na Peruci až po druhé světové válce. Fascinoval ho výhled na České středohoří. Nejznámější historickou událostí Peruce je příběh o Setkání Knížete Oldřicha a pradleny Boženy.
Kníže Oldřich se vrací kolem roku 1001 se svojí družinou z lovu. Při průjezdu Perucí uviděl krásnou dívku peroucí prádlo. Na první pohled se do ní zamiloval a rozhodl se, že si ji vezme za ženu. Zeptal se jí na jméno a na otce. Obr.3
Oldřichův dub
Zdroj: Perucké stránky. Dívka odpověděla, že je Božena dcera Křesinova. Kníže uskutečnil své rozhodnutí a Boženu si opravdu vzal. Ta mu porodila syna Břetislava. Břetislav byl velmi silný a sebevědomý panovník. Poté co upevnil svou pozici doma začal rozšiřovat území směrem na polské území. Tuto událost dnes připomínají dvě památky. Oldřichův dub (obr. 3), u kterého měl Oldřich přivázat svého koně a pod kterým měl odpočívat, je starý kolem 1000 let. Má kmen u kořenů široký až 970cm, ale jeho kmen je dutý, protože byl vypálen vandaly. Přesto stále žije. Byl oceněn titulem Strom hrdina od Nadace partnerství v programu Strom života. Nedaleko dubu stojí pseudogotická Boženina studánka. Studánka (encl. 6) stojí na místě bývalého potoka, v němž Božena prala prádlo.
Nedaleko Peruce také došlo dne 19. srpna 1813 ke schůzce ,,tří císařů“- rakouského císaře Františka I., ruského cara Alexandra I. a Prusko bylo zastoupeno Fridrichem Vilémem III. Schůzka sloužila k vytvoření protinapoleonské koalice. Dnes zde stojí památník ( encl. 5).
Městys se skládá ze 7 obcí, z nichž Peruc byla a je tou nejvýznamnější. Dříve se zde pořádaly trhy a sídlili tu majitelé panství. Dnes je zde obecní úřad, veřejná knihovna a devítiletá základní škola, do které chodí většinou děti z Peruce a okolí. Jednomyslné rozhodnutí o stavbě základní školy padlo 18. 1. 1910. Slavnostní položení základního kamene se konalo v neděli 25. 6. 1911. Do kamene byl vložen pamětní spis a časopisy z té doby. 26. 8. 1912 proběhla kolaudace Okresní školní radou v Lounech. 8. 9.1912 byla budova vysvěcena panem vikářem Josefem Kubáčem. První školní rok 1912/13 začal 17. Září. Škola se musela kvůli zvětšujícímu počtu žáků rozšířit. Práce byly ukončeny v pátek 31. srpna 1984. Zahájení školního roku 1984/85 bylo zvláště slavnostní, protože dnem 2. září 1984 byl uveden nový pavilon 1. stupně do provozu. Jsou v něm 4 učebny, 2 třídy školní družiny, žákovská a učitelská knihovna, sborovna, 4 kabinety, 2 sklady, ředitelna, místnost pro výchovného poradce, žákovská kuchyně a šatna provozních zaměstnanců. V roce 1997 byla ještě dostavěna „velká“ tělocvična. V současné době se učí 130 žáků v obou budovách. Ve škole také funguje jídelna.
Peruc je sice malá vesnice, ale je významná pro své okolí. A tak tomu bylo i v minulosti.

Prohlášení
Prohlašuji, že jsem svou práci vypracovala samostatně, použila jsem pouze podklady (literaturu, SW atd.) citované v práci a uvedené v přiloženém seznamu a postup při zpracování práce je v souladu se zákonem č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) v platném znění.

Poděkování
Děkuji panu M. Blažkovi a pracovníkům státního archívu v Děčíně za obětavou pomoc a podnětné připomínky, které mi během práce poskytovali.

Pozn. PS: odkazy encl. 1, ... a originály vložených obrázků jsou v přiloženém albu ZDE .

Pokračování příště: CUKROVAR

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde