iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
výstava obrazů
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů. Výstava bude zahájena vernisáží v sobotu 20. dubna v 16 hodin
.
PLAKÁTEK

Deskovky v knihovně
Obecní knihovna
Peruc

spondělí 22.4.2024
16:30 h.
V pondělí 22.4.2024 od 16:30 se na vás těšíme Obecní knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek.
PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana
Lidice v Opočně
Napsal Plazík st.   
Pondělí, 31 říjen 2011

   Opočno, ne to město pod Orlickými horami, ale malá vesnička se 130 obyvateli u Loun, je plné zajímavých akcí. Kdekterý městys by mu to mohl závidět. Je úctyhodné, co místní lidé dokáží. Naposledy 28.října.


    Po nedávné Hubertově jízdě s více než 40 koňmi připravil tamní Obecní úřad s občany slavnostní schromáždění k 28.říjnu. Před rokem zde pokřtili za přítomnosti pana Josefa Somra novou knihu o této vísce na Podlesí. Letos mezi sebe pozvali své přátele z Lidic, obce jejíž jméno zná celý svět. 
V uličce před sokolovnou se rozcvičoval lounský pěvecký sbor Kvítek, přijížděli hosté a sál se plnil. Ve významný den československých dějin se v místní sokolovně sešlo více lidí, než má celé Opočno obyvatel. Všechny přivítal starosta Jarda Richtr a předal slovo Vláďovi Petržilkovi, sbormistru Kvítku. Ten zasvěceně poukázal na dějinnou souvislost vzniku republiky, 2.světové války a dnešní doby. Poté dal dirigentský pokyn a Kvítek zazpíval hymny.  Ano dvě, Českou a Slovenskou. Tak to má být.popis Přítomné pozdravil i místostarosta Lidic Tomáš Skála. Po další písni Kvítku promluvil ředitel Památníku Lidice JUDr. Milouš Červencl, který uvedl vzácné hosty, lidické ženy.
Ano ty, které jako mladé ženy nebo děti prožily hrůznou noc z 9. na 10. červen 1942. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy odvlečeny do koncentračního tábora Ravensbrűck a kromě několika málo dětí daných na poněmčení a po válce nalezených, zahynuly ostatní v polském Chelmnu. Obětmi nacistického vraždění se stalo celkem 340 lidických občanů. Vesnice byla vypálena a posléze srovnána se zemí tak, že v roce 1943 zde byla již jen holá pláň.
popis První vyprávěla své otřesné zážitky lidická žena paní Milada Cábová, které bylo v roce tragédie 18 let. Asi všichni známe tehdejší události, zejména naše starší generace. Ale něco jiného je o nich číst, poznávat v muzeích a od učitelů a něco jiného  slyšet přímé účastníky. A paní Cábová vyprávěla. Slyšeli jsme o tom, že se měla vdávat, aby se vyhnula nasazení v Říši, o obklíčení a postupném nočním obsazení obce jednotkami SS, rozdělení rodin a odvozu do kladenské reálky. Zde došlo k neskutečně drastické akci, oddělení dětí od jejich matek. Dle věznitelů se měly setkat v cíli cesty, ale pravda byla jiná. Ženy byly umístěny do koncentračního tábora Ravensbrűck a nic nevěděli o osudech svých mužů a dětí. Do tábora se postupně dostalo více než 190 lidických žen, které musely šíti oděvy pro německou armádu. Ženám hodně pomohly ty, které zde již byly a solidární zůstaly i později uvězněné. Žádná jim neřekla o osudu jejich mužů a dětí. Ale nikdo jim nedával velkou šanci na přežití. Snad jen síla společenství a rodinné vztahy dokázaly to, že přežívaly. Po příchodu fronty byly ženy seřazeny do pochodu smrti, který ale po několika dnech rozprášila letadla - hloubkaři. Osamělé ženy došly do nejbližšího města a odtud do lesa, kde již byli čeští muži, vězňové z jiných koncentráků. Ty se o ně postarali a spolu se vrátili do Čech. Až zde se ženy dozvěděly o osudu svých blízkých. Skutečně jen silou a vzájemnou pomocí se jich vrátilo 143. Paní Cábová měla štěstí, její snoubenec na ni čekal a po několika měsících měli svatbu. Abychom si chvíli oddechli od těchto hrůzných informací, zazpívali nám učitelé z lounské ZUŠ písně Antonína Dvořáka.
popis Ale to už Pan Červencl představuje další ženu, Marii Šupíkovou, která byla v roce 1942 dvanáctiletým děvčetem. I ona byla odvlečena na Kladno a zde oddělena od maminky. Pamatuje si, že Němci vybrali 3 děti, vhodné k poněmčení. Všechny ostatní odvezly do dnešního Polska k Lodži do místa Heim, kde je zavřely bez jídla, pití a řádného oblečení. Vždyť z domova odešly jen s tím, co měly na sobě. I děti si navzájem pomáhaly, starší se staraly o mladší, sourozenci o sourozence. Po několika dnech proběhl další výběr, kterým prošlo šest děvčátek a Marie byla mezi nimi, přestože nebyla ani blondýna, ani modrooká. Dvě sestry si vyprosily ještě svého bratra, kupodivu jel s nimi do dětského domova. Ostatní děti byly odvezeny do likvidačního tábora. Děti v ústavu nesměly ani mezi sebou mluvit česky, za každé slovo v rodném jazyce byly trestány. Po nějaké době si Marii vybrala německá rodina k osvojení. Žila s adoptivními rodiči nejdříve ve Slezku, po postupu fronty v centru Německa. Až když bylo po válce vyhlášeno pátrání po lidických dětech a zjištění, že jméno adoptivních rodičů je na seznamu, odvezli Marii do Berlína. Zde byla po prošetření skutečnosti odebrána a poslána do Čech. Paní Šupíková si nemohla na chování "svých" německých rodičů stěžovat, skutečně si ji přisvojili. Ale tím, že chodila do německých škol a slyšela kolem sebe jen němčinu, česky téměř zapoměla. Po návratu se setkala se svojí těžce nemocnou matku a k rozhovoru s ní potřebovala tlumočnici. Maminka však po čtyřech měsících zemřela na otevřenou TBC. Po dvouletém pátrání se z více než stovky lidických dětí vrátilo pouhých 17. Asi nám všem bylo hodně úzko při slovech obou žen a opět jsme si uvědomili hrůznost války a nacismu zvlášť. Věřme, že lidé nepřipustí jeho návrat, o který i zrůdní češští vyznavači Hitlera usilují.
Je třeba poděkovat Opočenským za uskutečnění sekání a držet jim palce při organizaci dalších zajímavých akcí. Nejbližší je  adventní koncert 3.prosince.

PS. Možná, že vše co píšu není úplně přesně, ale nedělal jsem si žádné poznámky a je zde to, co jsem si zapamatoval.

FOTO  z Opočna.

Diskuze

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Partners+

paralet
-----
dobroděj
-----
denik
-----
Hnutí Jsme PRO!
-----
Rozhlas Peruc
Městys Peruc

Doporučujeme

Kultura a sport -
Kalendář kulturních a sportovních akcí městyse Peruc naleznete 
na rok 2024
ZDE  

Za Dubem - Usedlost Za Dubem poskytuje ubytování v celkové kapacitě 11 lůžek. Romantické prostředí, veškeré vybavení, zajímavé okolí. Více najdete zde

Cyklotrasa Peruc, Agropenzion Hájenka, Louny
-
Projížďka po cyklotrase z Peruce až do Loun na pěkném videu je zde

Knihovna Peruc - Obecní knihovna ZDE

 

KVÍTEK - lounský pěvecký sbor najdete zde

 

Železniční muzeum Zlonice - Zážitek pro děti i dospělé, kteří mají radi vláčky. zde

Pivovar Antoš Slaný - Pro vás, kteří mají rádi skutečné pivo a dobré jídlo.
Zavítejte  sem

Libochovické listy zde

GALERIE

Active Image

Active Image

V Galerii u Plazíka
-----------------------------------
Připravujeme
sezonu 2024:

30.3. - 23.6.
Josef Skip Holota 
"Zajímavosti kolem nás"
29.6. - 25.8.
Veru Králik
"Rok v Praze a na cestách"
(vernisáž 30.6.)
31.8. - 28.10.
Radek Kučera
Lounská sojka

Počasí

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde

Top List

TOPlist

Statistiky

Přístupů: 35811019

Kdo je zde?

166 hosté