iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Židovský hřbitov arrow Cesta Prahou s prababičkou
Cesta Prahou s prababičkou
Napsal OLŠANY   
Pátek, 26 srpen 2011

    Další povídka z pera (nabo snad z klávesnice) přítele Petra. Tu prvou si už přečetlo přes 70 lidiček, tak snad se bude líbit i další. A já čekám i na vaše povídky. Rád se o ně podělím se čtenáři Peruckých stránek.

Neznalá chodem velkoměsta, o dopravních předpisech nemaje potuchy, že jsou, rozhodla se naše prababička Anežka zastavit rozjetou tramvaj.
Okamžitě vyhodnocuji situaci, která by se dala nazvat, nejvyšší stupeň ohrožení lidstva. Ne, o babičku se nebojím, stále mne připomíná, ,,Hochu, já něco pamatuju, dvě války jsem prožila a každej je na mě krátkej". Bojím se o všechny lidi v dosahu prababičky, v naší obci tajně přezdívanou Kalamita.
Přírodní jevy typu zemětřesení, tornáda, povodně a jiné, jsou oproti prababičce vůbec nic. Ta se naopak vyrovná vichřici a nejmodernější stíhačce. Tak, taková je Pramáti našeho rodu, a moje prababička Anežka.........
Na začátku naší společné cesty do velkoměsta jsem neustále přemýšlel a stále si opakoval stejná slova; co když. Snažil jsem se předejít katastrofickým scénářům, které stará babička realizovala, aniž o nich věděla, natož nějaký scénář četla.
S představou velkého množství sanitních vozů, hasičských jednotek a mnoha zraněných lidí, rozhodl jsem se všemi prostředky mě dostupných, to je během, milovanou Anežku zastavit a tak předejít konci světa. Po rychlé vizuální prohlídce okolí jsem onu mně známou postavu zahlédl kdesi v dáli. Tlačit se davem lidí a k tomu ještě běžet, byl nadlidský výkon. Zatím to vypadalo jako rychlochůze, ale Anežka už byla na dohled.
To nejhorší právě nastalo. Světelnou křižovatku překonala, jak statná srna a mávaje berlemi za sebou, proběhla kolem troubějicíh automobilů. Červené světlo na semaforu prostě babča ignorovala. Když jsem i já doběhl ke křižovatce a čekal na zelené světlo semaforu pro chodce, měla ta stará žena opět větší náskok za vzdalující se tramvají.
Když jsem opět začal s pronásledováním staré matky našeho rodu, stačil jsem zaslechnout mně známý hlas, křičící v dáli; "Mně jen tak neujedeš, ty zmetku". Tramvajová souprava začala zpomalovat, až zastavila na zastávce, v jejím závěsu se také konečně zastavila i moje pramáti, stačíct ještě  pro sebe dodat, "Tak jsem tě taky dostala.", aniž si uvědomila, že stoji mezi lidmi, kteří na onu tramvaj čekají.
Jakmile nastoupila, zeptal se ji řidič tramvaje, "Tak, kam to bude panimámo".  Anežka dechu popadajíc, prohlásila "Do Motola". Onen dobrý člověk se pousmál a prohlásil na celý vůz, "Na to vypadáte dost mladě". "Tak konec srandy a jedeme", prohlásila naše babička trochu uraženě.
"Já nejedu", prohlásil šofér. Na to pohotově babička odpověděla, "Tak jedˇ, já nemám čas." "Já taky nemám čas, ale jak říkám, nejedu do Motola."
"Lidi tady jsou, tramvaj taky a koleje tu už leží věčnost," pronesla ta statečná žena svoje poslední slova.
"Babičko, prosím vás, Motol je na druhou stranu, je daleko za námi, musíte jet zpátky."
"Tak otoč synku a jedeme do toho Motola." To už řidič nevydržel, a začal telefonovat o posily. Tu se ve dveřích vozu objevil policista se slovy, "Tak tady jste, vy ženská sakrametská." "Půjdete se mnou" prohlásil příslušník."  "Svámi nejdu, já chci do Motola!" "Tam už jste mohla jet před chvilkou s pohřebním autem, vy nevíte že se chodí po přechodu."
"Po přechodu jsem už dávno, chlapečku," odpověděla s úsměvem pohotově prababička Anežka.
Policista, už tak dost nahněván na babičku, pokynul řidiči tramvaje. se slovy že může odjet. Ten, ačkoliv ještě trochu rozčílený, oznámil na celou tramvaj všem cestujícím, "Tak tohle zpoždění nikdy nedoženeme."
"To je už jedno, čert vem zpoždění, ale takhle jsme se už dlouho nepobavili. Lepší než v televizi na Silvestra," ozvali se hlasy cestujicích v oné tramvaji. "Bába jedna, ucpe půl Prahy, lidi maj srandu, a jako vždy dostanu vynadáno já, řidič." prohodil tramvaják a jal se odjet.
"Tak co s vámi, občanko," ozval se příslušník policie k naší babičce. "Takhle mě neříkejte, já vám taky neříkám Orgáne," pravíce Anežka už opět trochu rozčíleně.
Z mého pohledu nastal ten pravý okamžik, opustit shromážděný dav přihlížejících občanů, začít řešit situaci a hlavně opět zachránit babičku. Při pohledu na mě, vytušil policista, že patřím k oné osobě, kterou právě zadržoval. Odvedl mě stranou od lidí a se slovy, ,,Teď mě poslouchejte, řeknu vám to jasně a jen jednou! Seberte si tu vaši příbuznou a ať jste pryč. Jinak bych ji musel nechat odvézt, ale né do Motola kam chtěla, ale rovnou k nám na stanici. To by mě čekalo víc papírování a to já nemám rád. Tak prosím vás koukejte zmizet."
Opět s novou vidinou, jak skupina těžkooděnců odváží starou ženu s pouty na rukou do neznáma, jsem ji uchopil za ruku se slovy, ,,Teď budeš zticha a neustále půjdeš vedle mně, bok po boku. Je  to jasné!.
Trochu posmutněle se na mě podívala a prohlásila, ,,Jasné, když tu velíš ty, ale tomu policajtovi bych to ještě vytmavila!" dodala Anežka.
,,Tak babčo, jde se na Metro," pohotově rozkazuji v opět nově nabyté funkci velitele a pomalu postrkuji matku rodu do vestibulu Metra. Moje prababička se znalecky porozhlédne, zhodnotí situaci a praví, ,,Synku, tady v životě nic nejezdí a ani nepojede."
,,Jezdí," pronesu a ukazuji  na eskalátor, ,,Jezdí tady schody a po těch pojedeme dolů."
,,Jiné tu nejsou," špitne slabým hláskem. To už nebohou ženu nasměrovávám až ke chodům. Před prvním schodem jsem se snažil dát  Anežce jasnou inskruktáž o nástupu a posléze o jízdě na jezdících schodech, když se to stalo. Po neblahé ženě mně zbyl v ruce pásek z jejího sáčka a pohled na v dáli ujíždějící příbuznou. Nedbaje všech předpisů, rovnou jsem se vrhnul na zábradlí mezi schody a horší než babička, sjel dolů jak po skluzavce s pohoršenými pohledy jedoucích lidí po schodech dolů.
Jakmile jsem byl dole, předhoníce babičku, počkal na ni a uchopil ji se slovy, ,,Honem pryč", doběhli jsme stojící vlakovou soupravu, jedoucí nám zatím neznámo kam.
Kam ? Tak o tom někdy příšte.

Petr Červenka. (Olšany)

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde