iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Josef Skip Holota
Zajímavosti kolem nás

30. 3. - 23. 6. 2024
Vernisáž v sobotu 30.3.
v 15h.

Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
PLAKÁTEK

Bylinky kolem nás

Stradonice
středa 20.3.2024
17:00 h.
Klub žen Stradonice zve do volební místnosti (čp.61) na besedu s bylinkářkou Vierou Hermínou Kopicovou
.
PLAKÁTEK

Nerozlučná dvojka
Kino Peruc
neděle 24.3.2024
15:30 h.
Nerozlučná dvojka vypráví příběh Dona, dřevěné loutky na útěku a opuštěné plyšové hračky DJ Doggy Doga, který hledá opravdového kamaráda. Jejich cesty se zkříží v Central Parku a navzdory všem předpokladům i odlišnostem se spolu vydávají na dobrodružnou cestu New Yorkem. Animovaný / Dobrodružný, Francie / Španělsko / Belgie, 2023, 88 min.
Mládeži přístupný
Vstupné 50 Kč

A máme, co jsme chtěli
Kino Peruc
Pátek 29.3.2024
19:00 h.
Poslední den společného Československa se na silvestrovský večírek schází jedna velká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejdou se už jako cizinci. S každou další borovičkou se zvyšuje šance, že někdo něco někomu řekne a že se něco stane... Budete nám scházet, Slováci. Hrají: Eva Holubová, Bolek Polívka... Rodinný / Drama / Komedie, Slovensko / Kanada, 2023, 100 min.
Nevhodný do 12 let
Vstupné 100 Kč

Slavnostní zahájení sezony
Peruc
Muzeum české vesnice

sobota 13.4.2024
10:00 h.
Městys Peruc vás zve na zahájení sezony v MČV
. Program zajístíí žáci ZŠ a zároveň bude zahájena výstava fotografií M. P. Blažka v podkroví.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice 
2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Historie arrow PZ 3.07 - Ještě jednou o peruckém zámku
PZ 3.07 - Ještě jednou o peruckém zámku
Napsal Plazík st.   
Neděle, 27 prosinec 2009

18.10.2007

Perucký zpravodaj uveřejnil reakce na článek v časopise Dědictví Koruny české, který jsme předložili čtenářům minulý týden. Zde je prvá od bývalého starosty Josefa Vilhelma.

ČTENÁŘI NÁM PÍŠI

Ještě jednou  o  peruckém zámku

. Ve čtvrtletníku ochránců a přátel našeho kulturního dědictví  vydávaném Nezávislou památkovou unií v Praze  pod názvem  Dědictví Koruny české  byl v č. 1-2007  uveřejněn článek  Quo vadis, památky české? - Peruc od dob slávy po utrpení.
Jelikož je tento článek plný nepravdivých informací vyplývajících z neznalosti, a navíc je i urážlivý a znevažuje práci celého zastupitelstva obce, rozhodl se bývalý starosta Josef Vilhelm uvést vše na pravou míru a vyvrátit bezdůvodné nařčení …

Zámek Peruc byl zkonfiskován Františku Antonínu Thunu Hohensteinovi dle dekretu 12.1945 Sb. dne 18. 9. 1956. Podle výměrů a přídělů ONV v Lounech ze dne 26. 8. l963 č. j. 3547/63 a ze dne 18. 11. 1963 č. j.  6697.63 vkládá se vlastnické právo československému státu – Národnímu muzeu v Praze. Zámek byl NM využíván jako depozitář (archeologické sbírky, prehistorie, protohistorie a knihovna).
Havarijní stav zámku již nastal v 70. letech minulého století. V tomto období se snažilo Národní muzeum zajistit potřebnou stavební kapacitu na celkovou opravu objektu, ale u žádné stavební organizace neuspělo (možno doložit). Rovněž nebylo povoleno Okresním národním výborem v Lounech, aby Místní národní výbor Peruc založil Drobnou provozovnu za účelem zabezpečení opravy zámku (doklady k dispozici). Dne 17. 12. 1986 vyzval proto národní výbor majitele zámku, aby provedl údržbářské práce objektu  nutné pro jeho záchranu (kopie žádosti založena) – opět bez výsledku!
Od června roku l962 do 30. 11. 1990 jsem pracoval jako technik u Okresního stavebního podniku v Lounech a v 80. letech jsem byl členem  Rady MNV Peruc. Proto jsem skutečnost o stavu zámku velmi dobře znal. Do funkce starosty Obce Peruc jsem nastoupil 1. 12. 1990 a v tu dobu byl již zámek   značně poškozen. V důsledku havarijního stavu střešního pláště a vlivem dlouhodobého zatékání vody byl objekt zasažen prorůstající dřevomorkou a celkově byl celý zavlhlý. Již 11. února 1991 proběhlo z naší iniciativy jednání  s Národním muzeem Praha, kdy  bylo přislíbeno okamžité zahájení prací pro záchranu zámku  - opět bez výsledku. Podotýkám, že od začátku jednání jsme  neusilovali o získání zámku do majetku obce. Chtěli jsme pouze docílit toho,  aby Národní muzeum  jako majitel zámku zahájilo potřebné opravy, neboť hrozilo, že dojde ke zřícení  objektu a uprostřed obce vznikne zbořeniště…
Dne 14. srpna 1991 jsme požádali Ústav památkové péče v Ústí nad Labem o odborné posouzení současného stavu zámku. Odborný posudek  konstatoval,  že objekt je v havarijním stavu a část konstrukcí hrozí bezprostředním zřícením. Referát kultury Okresního úřadu v Lounech vydal dne
16. července 1992  Rozhodnutí, ve kterém  nařizuje majiteli provedení údržbářských  prací. Proti tomuto Rozhodnutí se Národní muzeum Praha odvolalo k Ministerstvu kultury ČR.  Obec Peruc k tomuto odvolání zaslala své stanovisko. Ministerstvo kultury ČR vydalo dne 16. 3. 1993 Rozhodnutí, ve kterém zamítá odvolání NM a potvrzuje Rozhodnutí referátu kultury Okresního úřadu v Lounech.

Dne 28. 7. 1993 však zasílá Ministerstvo kultury ČR dopis Okresní privatizační komisi, ve kterém žádá o vyjádření k prodeji zámku Peruc výběrovým řízením za tržní cenu. Po tomto zjištění jsme  se začali obávat toho, že si zámek ve veřejné soutěži koupí  zájemce, který od některého z bankovních domů získá zástavu zámku na mnohamiliónový úvěr,  nebude se o něj starat,  a po případné likvidaci své firmy zůstane v obci  na místě zámku zbořeniště!!!
Na základě Rozhodnutí Zastupitelstva Obce Peruc jsme se proto dne  14. 10. 1993 obrátili  na vládu ČR se žádostí o schválení  přímého prodeje zámku Obci Peruc. Rozhodnutím vlády ze dne 4. 7. 1994 byla výjimka Národnímu muzeu Praha povolena,  a tak jsme  začali  jednat o koupi zámku. Zastupitelstvo schválilo koupi za cenu 5.477.000,-- Kč na svém veřejném zasedání dne 3. 11. 1994 s tím,  že zámek začneme opravovat postupně sami a sami budeme  hledat finančně zdatného solidního partnera, popř. nového majitele. Z důvodu nedostatku finančních prostředků na zakoupení zámku  jsme si vzali úvěr na požadovaných 5,447 mil. Kč. Tento úvěr jsme spláceli několik let. Úroková sazba v této době činila 17 – 18 %, a jen na úrocích jsme zaplatili 3,1 mil. Kč. Pro zajímavost – již v roce 1991 byly pracovníky NM Praha odhadovány náklady na rekonstrukci zámku na 130 – 150 mil. Kč.
V roce 1992 byla naše obec jedním ze zakládajících členů Purkyňovy nadace, která s námi od začátku spolupracovala na záchraně peruckého zámku. S její pomocí byla vypracována studie na využití zámku. Společně jsme provedli několik jednání o získání sponzorů pro zajištění opravy, ale marně.
Nakonec se obci podařilo prosadit opravu zámku do programu Ministerstva kultury ČR – Záchrana architektonického dědictví. Není  tedy pravda, že obec ministerstvo nežádala o pomoc. Již v roce 1995 byla zahájena oprava střešního pláště a konstrukce krovu. Všechny práce se prováděly pod kontrolou a dohledem Památkového ústavu Ústí nad Labem. V důsledku dlouhotrvajících dešťů se v roce 1996  zřítila část střechy. Po dokončení opravy střešního pláště a krovu v roce 1997 jsme pokračovali v realizaci sanačního opatření pro odstranění vlhkosti objektu,  v odstraňování  dřevomorky, zprovoznění Pamětní síně Emila Filly a v opravě venkovní fasády vč. výměny oken.

I v průběhu prováděných oprav jsme jednali s řadou zájemců o odkoupení zámku. Prvním zájemcem byla již v roce 1995 Česká národní banka. Protože to byl zájemce podle našich představ byl by mu jistě zámek prodán, ale nakonec bohužel od projektu odstoupil. Postupně bylo jednáno s řadou dalších zájemců, např. s  ředitelem akademie výtvarného umění Národní galerie Praha prof. Knížákem, dále s Asociací fotografů, kteří zde chtěli, kromě jiného, zřídit muzeum fotografie. Dále jsme nabízeli objekt Krajskému úřadu Ústeckého kraje, Ministerstvu kultury ČR atd. Celkem jsme jednali přibližně s dvaceti  zájemci z celého světa.
V předkládaných projektech využití zámku bylo nejčastěji uvažováno o vybudování hotelů, penzionů.  Měli zde být ubytováni  bohatí senioři, staří  vysloužilí  herci, spisovatelé a jiní  umělci. Někteří  ze  zájemců zde chtěli zřídit sídlo své firmy + svůj nový domov. Dále zde měly být výstavní a muzejní prostory, restaurátorské dílny, koncertní sály  atd.

O prováděných opravách peruckého zámku, jakož i o zájemcích o jeho odkoupení,  byla veřejnost  informována na všech veřejných zasedáních zastupitelstva obce a v obecním čtvrtletníku Perucký zpravodaj. Již od počátku jsme si uvědomovali, že  není ve finančních možnostech obce  zámek trvale vlastnit a zajistit provoz. Dříve měl zámek  potřebné materiální a finanční zajištění, patřilo k němu jen v katastrálním území Peruc cca 300 hektarů lesa, asi 300 ha polí a zahrad, pivovar, cukrovar, ovčíny apod.
My jsme chtěli  zámek zachránit pro příští generace a hlavně zabránit tomu, aby uprostřed krásné, turisticky zajímavé obce  vzniklo zbořeniště. Bylo nám jasné, že obec musí v prvé řadě zajistit pro své občany  životní podmínky  odpovídající  21. století, jako např. potřebné inženýrské sítě ve všech obcích - vodovod, kanalizace,  komunikace, plynofikace, veřejné osvětlení apod. Věděli jsme, že  na rekonstrukci a následný provoz zámku nebude mít obec peníze,  a že po jeho záchraně musí  život na zámku  obnovit nový vhodný majitel.

Každý zájemce o koupi zámku byl seznámen  s našimi podmínkami, t. j.  předložit využití objektu,  prokázat zajištění finančních prostředků potřebných k opravě, doložit časový sled a rozsah prováděných prací a v neposlední řadě vznik nových pracovních míst pro naše občany. Dále museli  zájemci respektovat  zachování Pamětní síně E. Filly. K prodeji zámku jsme využili i mnohé realitní kanceláře.
Jsem přesvědčen, že v takovém velkém objektu jako je náš zámek  musí být provozována  komerční činnost, aby z této činnosti mohly být hrazeny všechny potřebné náklady. Jinak nemá objekt šanci se uživit.  Myslím si, že tento fakt by měly brát v úvahu i příslušné památkové úřady a měly by s majiteli takovýchto objektů  vždy nalézat schůdné řešení pro zachování památek příštím generacím.

                           Josef Vilhelm


Zámek byl prodán již novým zastupitelstvem letos v únoru zájemcům z Velké Británie.

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde