iPeruc.cz

Internetový magazín nejen o Peruci

Odkazy

FACEBOOK
Mirek Blažek
Perucké stránky

PLAZÍKOVY FOTO GALERIE
Rajče
Rajče02
(doprovodná a starší alba)
Rajče historie
(přemístěná stará alba)
YouTube

Rajče FK Peruc

ZDŠ Třebenice 1963

ZDŠ Peruc 1963

Kulturní akce

Galerie u Plazíka Peruc
Zajímavosti kolem nás
Josef Skip Holota
30. 3. - 23. 6. 2024
Výstava fotografií z okolí Plzeňského a Ústeckého kraje.
Otevřeno so, ne, sv od 10 do 17 hod.
PLAKÁTEK

Ohlédnutí 2008 - 2023
M. P. Blažek

Peruc
Muzeum české vesnice

13.4. - 28.10.2024

Výstava fotografií  M. P. Blažka - výběr z posledních třech výstav v Galerii u Plazíka a dalších fotoprací
.
PLAKÁTEK

Gump – jsme dvojka
Kino Peruc
Pátek 19.4.2024
19.00 hod.

Rodinný / Dobrodružný / Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku./ Česko / 2024 / délka: 86 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

Jako zrcadlo
Kateřina Nováková
výstava obrazů
Peruc
Galerie U kozorožce

20.4. - 28.10.2024

Galerie U kozorožce a autorka si vás dovolují pozvat na výstavu obrazů. Výstava bude zahájena vernisáží v sobotu 20. dubna v 16 hodin
.
PLAKÁTEK

Deskovky v knihovně
Obecní knihovna
Peruc

spondělí 22.4.2024
16:30 h.
V pondělí 22.4.2024 od 16:30 se na vás těšíme Obecní knihovna Peruc a Lesní klub Kořínek.
PLAKÁTEK

Prázdniny s broučkem
Kino Peruc
Pátek 26.4.2024
19.00 hod.

Komedie / Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. / Česko / 2023 / délka: 87 min.
Přístupný

V
stupné 100 Kč

NEVĚRA PRO DVA
Kino Peruc
Úterý 21.5..2024
18.00 hod.

Koštičtí divadelníci vás zvou na komedii L. Albauma a D. Jacobse.
V
stupné dobrovolné
PLAKÁTEK

Za Dubem
Peruc
KAVÁRNA
Otevřena od 27.4. do 29.9.2024 v sobotu a neděli od 13 do 18 hodin.
UBYTOVÁNÍ

Celoročně
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
mob. 777 066 738
PLAKÁTEK

Muzeum české vesnice
Peruc - zámecký park

Informační středisko
13.4. - 28.10.2024
Otevřeno: úterý - neděle 10:00 - 12:00
a 12:30 - 16:30 hodin
V říjnu je otevřeno pouze o víkendech.

Vstupné dospělí 40 Kč,
děti od 6 do 15 let a senioři 30 Kč
Tradiční výstavní prostory doplněné o výstavu v podkroví.
PLAKÁTEK

Zámek Pátek
Pátek nad Ohří

Otevřeno pátky,
soboty, neděle, svátky
10 - 16 hodin
tel. 731 005 123

Zámek Pátek 

Zámek Peruc
sezona skončila
tel. 602 728 422
Zámek Peruc  

Pamětní síň
Emila Filly

Peruc

- zámecký park
Do odvolání uzavřena.
 

Hudba ve Smolnici
Smolnice
PLAKÁTEK 2024

 
You are here: Hlavní strana arrow Fejetony arrow Vzpomínkový den 200 let Pátera Františka Daneše
Vzpomínkový den 200 let Pátera Františka Daneše
Napsal Plazík st.   
Sobota, 26 prosinec 2009

4.7.2007

Tak po dlouhých a náročných přípravách přišel ten DEN. V neděli 1. července se na Peruci uskutečnil Vzpomínkový den u příležitosti 200. narození peruckého Pátera Daneše, významného českého buditele.

     Již v sobotu se začali sjíždět  na Peruc první hosté, zejména příslušníci Danešovy rodiny. V podvečer proběhla v peruckém kostele zkouška varhan a zpěvu. Marie Šestáková i Martin Daneš se s nástrojem i prostředím dobře sžili. Varhany si vyzkoušel i zpěvák z Mnichova, páterův praprapraprasynovec a byl úžasný zážitek vidět na těchto místech jeho hudebně nadaného potomka.

.     Nedělní program začal v Peruckém kině. V úvodu byl promítnut film o životě Pátera Daneše, který v roce 1999 natočil v České televizi pan režisér Ladislav Daneš. Ve filmu jsme opět slyšeli a viděli peruckého rodáka, Pátera Václava Páchu, který opustil svoji farnost v roce 2000. Po filmu se ujal slova Mgr. Jan Mareš z lounského archivu a téměř hodinu o životě této významné osobnosti hovořil. Nezaměřil se na vypočítávání dat, ale přiblížil člověka Daneše v plné šíři jeho, na tu dobu, velmi moderních, až radikálních názorů. Dopoledne uzavřela zajímavá diskuze, zejména nejstarších příslušníků rodu v čele s nestorem Františkem Danešem (vnukem vykonavatele poslední vůle peruckého Pátera).

    Poté se všichni vydali na oběd. Danešova rodina využila pozvání na peruckou faru. Zde se setkalo více než 20 příslušníku tohoto rodu z různých koutů Čech, ale i z Německa. Pozvali mne také k prohlídce významné a dosud nedoceněné farní knihovny, kterou zde založili vzdělaní peručtí faráři, včetně Františka Daneše. Oni i já jsme byli překvapeni, v jakém nepořádku je.

.     Odpolední program začal v Muzeu české vesnic na Peruci, ve kterém jsem v předešlém týdnu s Františkem Danešem nainstaloval výstavu z dokumentů o oslavenci. Mnohé byly z lounského archivu, další z Prahy a Písku a nechybí ani dokumenty z rodinného archivu. Vernisáž zahájil smíšený kvartet lounského pěveckého sboru Kvítek. Přítomné uvítala místostarostka městyse Peruce paní Šárka Křepčíková a poté se již ujal slova pan Jiří Daneš. Přiblížil vznik myšlenky na uspořádání Vzpomínkového dne a pohovořil o potomcích a rodině Pátera Daneše. Já poté přidal několik slov o součastníku Danešově, správci peruckého panství A. E. Komersovi. Jemu je věnována jedna z připravených vitrín. Poté se již všichni vydali pod střechu opravené sýpky, kde si výstavu se zájmem prohlédli.

.     . To však nebylo oslavám konec. V 15 hodin začala v peruckém kostele slavnostní mše, při které také bylo vzpomenuto významné osobnosti a předchůdce současného administrátora Mgr. Marka Petrigala. Perucký kostel byl téměř zaplněn. Po skončení mše a krátké přestávce začal slavnostní koncert smíšeného pěveckého sboru Kvítek, pana Martina Daneše a vynikající varhanice, prof. Marie Šestákové. V .  kostele již v těchto chvílích téměř nebylo místo. Po prvých dvou úvodních písních Kvítku opět přivítal přítomné pan Jiří Daneš. Kvítek přidal další upravené národní písně, skladbu Leoše Janáčka a na závěr jeden spirituál. Poté se již pod prsty paní Marie Šestákové rozezněly starobylé perucké varhany, které doprovázely sólistu z Mnichova, pana Martina Daneše. Ten zazpíval bohatý repertoár duchovních písní, včetně Biblických písní J. S. Bacha. V závěru zazněly skladby Antonína Dvořáka. . Paní Marie Šestáková představila hudbu Cítolibských mistrů, kterou pro současnost znovu objevil zde také přítomný skladatel, její otec Zdeněk Šesták. Závěrečného slova se ujal pan Ivo Kraus z pořádajícího Danešova kulturního sdružení (DKS) a spolu z panem Jiřím Danešem poděkoval za úžasný hudební zážitek všem interpretům.


.     . Závěr oslav se konal na peruckém hřbitově u hrobky Pátera Františka Daneše, kterou nechal po jeho smrti vybudovat dědic a synovec, písecký právník Dr. František Daneš. Vzpomínkové věnce a kytice zde postupně položili zástupci DKS, Úřadu městyse Peruce, perucké farnosti a samozřejmě Danešovy rodiny. Závěrečné slovo oslav si vzali bývalý senátor a jeden ze členů rodiny pan Bárta a perucký administrátor Mgr. Marek Petrigal.
.     Před branou hřbitova se přítomní rozloučili a pořadatelé kladně zhodnotili průběh oslav. Vedle Danešova Kulturního sdružení, rodiny Pátera Františka Daneše a Úřadu městyse Peruce je třeba poděkovat Ministerstvu kultury ČR za finanční podporu akce, Římskokatolické farnosti na Peruci, paní V. H. Kopicové ( za výrobu propagačních materiálů), paní Janě Hauptvogelové  (za velkou pomoc v Muzeu české vesnice), paní Elišce Novákové a panu Zrůstovi (za pomoc v peruckém kině), rodině Krausově a mnoha dalším, kteří vycházeli pořadatelům při přípravě oslav vstříc.
Vzpomínkový den ve fotografii.

Miroslav Blažek

 
< Předch.   Další >

Kalendář

Kalendář

Ukliďme Česko

Info weby

InfoČesko.cz-Projekt cestovního ruchu o České republice. Poznávání, aktivní dovolená a relaxace. Ubytování, zajímavosti, lyžování...

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR 

WebArchiv

Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR. Více najdete zde